Ash vs Evil Dead vs Disney vs Bionic Woman

Szegény Ash vs Evil Dead a 3. évaddalbefejeződött. Vagy elkaszálták? És ha elkaszálták, akkor miért? Csakannyi lett volna mint a Witchblade (Boszorkánypenge) két évada, hogy nem hozta a számokat, vagy túl sok hasonlót gyártott a cég és erre esett a választás a leépítésnél?


Vagy valami mást kell sejtenünk a háttérben? Lévén ez egy igen ritka R-rated, azaz 18-karikás sorozat (most már csak) volt, nem valószínű ugyanis hogy kitúrta volna valami. És azt mondja a stáb, 5 évadot terveztek.
Menjünk fel a sorozat imdb-oldalára infókért. Nézzük meg ki gyártotta a cuccost.


Különös módon egyetlen cég (na jó, kettő) van a gyártóknál, és egyik sem nagy név. Ám kapunk még infót, mégpedig a terjesztőkről. Azaz akik lehetővé teszik hogy a közönség megnézze a terméket.
Ok, látom én is a Hulut mint streaming szolgáltató, de az csak Japánban. A fő terjesztő a 20th Century Fox mindenféle divizióján keresztül. Hm, történt-e valami mostanság a FOX-szal?
Áh igen! Felvásárolta a Disney! Ami mindent kiherél és PG-rated besorolásba nyom (12-es karika), ha van értelme ha nincs. Mivel ezt a sorozatot a vér&belek adta el, hát fogták és megszűntették, ne "rombolja" a cég image-át!

A Disney amúgyis csak szart gyártott amióta létezik, semmi más mint dögkeselyű, ami még a velőt is kiszopkodja a csontokból. Nem hiszed?
Vedd számba mit adja a Disney nevét! Jó, a mascotjuk a szaros Mickey-egér és a Disney-channel, de mekkora ezeknek (pláne ma) a jelentősége? Semekkora. A Disneynek a fő terméke mindigis a moziba került "klasszikus" rajzfilmek voltak.
De mik is voltak ezek? Hófehérke, Pinokkió, Dumbo, Bambi, Alice Csodaországban, Csipkerózsika, Pán Péter... Csupa népmese, vagy gyerekkönyvfeldolgozás. Azaz semmi eredeti ötlet.
Jó, hát eredeti ötletként ott volt a meredeken rasszista Song of the South, és gyártottak olyan "arisztokratának lenni yo" szarokat mint Suzy és Tekergő, Aristo-cats (Arisztokrata Macskák), és voltak még olyan hasasaik mint az a nyomozó egér szarság, de ami maradandó és nevet hozó alkotás volt, az mind népmese (pl. Robin Hood), vagy durván befutott gyerekkönyv-feldolgozás volt (mint Mici-Mackó).
Aztán jött a "Disney-reneszánsz", ami semmi mást nem jelent mint kidobtak minden önálló próbálkozást, és már csakis feldolgozásoknál maradtak. Kis Hableány, Aladdin, Szépség és a Szörnyeteg, sőt, mikor kifogytak az újonnan összekapart források felvásárolták a Pixart (ami addig volt jó amíg hagyták önállóan dolgozni), de nem restelltek mellé ázsiából lopni forgatókönyveket sem, elvégre ki veszi azt észre Nyugaton?






Mára addig jutottunk hogy Pixar-filmeket mondanak Disney-filmnek, holott az előállításban csak a Pixar-stábnak volt szerepe.


A Disney legújabb fogásai is semmi más mint a Bevált Ötletek Feldolgozása És Kipréselni Belőlük Az Utolsó Csepp Vért Is. Áldozatai ennek a tevékenységnek a Marvel és a Star Wars.
Az SW-filmek olyanok is, nincs értelme karaktert vesztegetni rájuk. Az MCU-nál viszont érdekes dolog üthet szöget a fejünkbe: miért jó minden karakter első filmje, és miért fosadék az összes többi?
A válasz azonban nyilvánvaló: Straight to DVD sequels. Azaz "egyenesen DVD-re, kispénzből szart, lehúzzuk a népet folytatások"-üzleti modell. Lásd Szépség és a szörnyeteg.


--------------

No de azon túl hogy amihez a Disney hozzányúl elrohad, értékelhetjük-e valahogy a Gonosz Halottak franchise lezárását?
Szerencsénkre igen.

A történet jó régen kezdődött, és minden résznél küzdeni kellett a stúdiókkal, jogokkal hogy a folytatás létrejöhessen.
És a három film annyira bebetonozta magát a nézők szívébe, hogy még egy úgynevezett "Supercut-verziót" is összeraktak, amiben kicsippentették amit csak azért forgattak hogy megkerüljék a jogi herce-hurcát, aztán összeragasztották a végeket. ITT pl. megtekinthető. Persze angolul.

És a filmekben megalkotott történetet folytatta a sorozat is, remek stábbal. Lucy Lawless is felírhat még egy sorozatot az örökségébe. Érdemelne egy Hollywood-csillagot ha nem Új-Zélandon működne, lol. De az új emberek adták a sorozat savát-borsát, nem csak a nosztalgia-faktorra építettek. Persze mint minden filmben Ash egy új karakter (ez visszatérő gagnek számít), de a latin bula, vagy El Brujo Especial egyszerűen ott voltak a szeren. Ray Santiago nevét remélem lesz alkalmunk megtanulni.


No és persze Ash lánya. Mert lett neki. Miért pont azt ne. A 3. évad kicsit lagymatagra sikerült, de a végére megint beleerősítettek, és komolyan, mikor Ash Lánya is levágja a kezét, mikor ugyanazt a szarság ömlik elő belőlük, befejezik egymás mondatait, ott megvan az érzés, hogy átadta a lángot. Bármi történjék is - pont a Végső Csata előtt -, a láng tovább él.

És a nagy csata Kandarral ott van. Nem húzzák túl sokáig, de minden megvan ami a Gonosz Halott széria: megvan a Megoldás, Ash bénázik, ott a Gonosz, és Minden Összejön Mégis.
De hogy érjen véget egy olyan kultikus karakter mint Ash Williams?

Ugye alapesetben két lehetőség van:
- ha legyőz minden gonoszt, minek él még?
- ha meghal, az elkeserítő, mert ő egy Bajnok. Neki élnie kell.
És ezért kielégítő a vége, hogy belelovagol (persze ő már autóval) a naplementébe. Plusz ha valaki ismeri a szériát, tudja hogy a 3. filmnek gyártottak egy Alternatív Befejezést (évekkel később!), ahol Ash nem tér vissza a 20. századba, hanem átalussza, és egy poszt-apokaliptikus jövőben tér magához. A készítők pedig megannyiszor elmondták hogy mennyivel jobban szeretik ezt a befejezést (én nem). Hát most megcsinálták.

Hail to the King - Éljen a király.


Oh, és hogy jön ide a Bionic Woman (2007)? Úgy, hogy azt is idő előtt elkaszálták, de mégis kielégítő lett a vége. Sőt. Jobban belegondolva nem is járhatott volna jobban az a sorozat.
Ott alapvetően 3 kérdést feszegettek:
- a főszereplőnő-kiborg túlélt egy halálos balesetet, de az új mütyűrjei se tudják még 30-50 évig életben tartani hogy öregségben haljon meg. Csak 1-2 éve maradt.
- gondoskodnia kell a lányáról-vagy-kiről, szóval egy gyerekről. Miközben a Kormánynak titkosügynökködik/kommandózik.
- le kell győznie A Rossz Embert. Aki kiborg. És van egy társa. Az itt is formában lévő Katee Sackhoff. Szegénynek elég döglött a karrierje. Ahhoz képest.

Lényeg a lényeg, ott azzal ért véget a show, hogy a Főgonosz haverját beviszik, ami elég jó. Még mindig van kit legyőzni - mindig kell lennie ellenségnek! -, de valahol máris nyertünk.
Főszereplőnk, Bionic Woman, meg eldönti hogy oké, bármilyen kétséges fél is, de dolgozik a Kormánynak. Ez volt az egyik nagy dilemmája, meg ugye a Kormány valahol birtokolta a belé épített technológiát ami elég nagy probléma, plusz ezzel elég pénzt fog keresni hogy a gyerekét-rokonát-a kislányt eltartsa/kellő örökséghez juttassa ha6mikor meghal.

Az a kérdés nem oldódott meg hogy akkor most megoldják-e a technológiát hogy végigélhesse az életét, vagy a kölcsönkapott időn él.
És őszintén szólva ott egyik megoldás se lett volna tökéletes. Ha "meggyógyul", az túl kényelmes, ha meg nem, az túl szomorú. Néha a kétséges megoldás, a lezáratlanság a legjobb pont befejezni a történetet.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad