Miért hagytam abba sorozatokat

Lássuk be, a Bűbájos Boszorkák 7. évada SZAR.
Először is, az évad első felében nincs nagybetűs Gonosz, csak egy nagybetűs Rejtély, és az sincs igazán kidolgozva, a végkifejlete meg nem éri el  azt amit megígértek, nevezetesen hogy az avatárok egy jón és rosszon felül álló világot hoznak el. Ahol a nagy csavar nyilvánvalóan az lett volna, nem csak a démonok tűnnek el, hanem az égiek is.
No meg persze a szabad akarat, így láthattunk volna olyanokat mint emberek saját akaratukból sétálnak mondjuk egy húsdarálóba "A Többség Érdekében".

Ez a "többség érdeke" amúgy érdekes dolog, a Kardhal c. filmben analizálgatták értelmesen. Mert mikor túl nagy már az áldozat? A végén Csak Egy Maradhat mint a Hegylakóban?

Ezeken túl van KÉT nyomozó is a képben a szezonban - egyik se vezet sehova. Továbbá előkerül bizonyos Zanku, akit egyébként tök jól játszik el a színész, és a kis kuckója tök "ősi" benyomást kelt, nem csak egy luk/barlang. Nem lepusztult, hanem koránál fogva lenyűgöző, mint egy kőkorszaki falu.
Sajna az ő szála sincs túlságosan kidolgozva, és elég kevés részben is szerepel. Az igaz hogy ez egyúttal azt is jelenti nem sikerült elrontani, de a sorozatban megszoktuk hogy minden rész az aktuális főgonoszról szól.
Tovább bonyolítja a helyzetet hogy egy hónapos szerződéssel megszerezték Billy Zane-t, és eléggé ellopja a műsort.
A maradék ellenfelek meg kb. mind démonok, egyetlen nyavajás másfajta ellenfél vagy probléma nem bukkan fel, és mindegyik jön-felrobban üresjáratba torkollik. Képességeik sincsenek, tökéletesen megkülönböztethetetlenek egymástól.
A Hármak meg csak nyavajognak hogy "miért csináljuk mi ezt, énénénénénén" - na jó, talán Rose McGowannél érezni hogy ő még kezdene magával valamit.

Paige karaktere végül meg is kapja a lehetőséget: fényőrré avanzsál főállású anya és főállású újrágíró tesókája mellett, így legalább a hármak ereje miatt nem kell nyüglődni.
Persze zavaró hogy Paige rögtön elkezd nyavajogni miért kell neki fényőrködnie mikor semmit csinálni és minden nap más pasival kúrni mennyivel jobb lenne...

Az évad a 16. résztől mégis jó részeket hoz. Fene tudja miért, meg kéne nézni nem ekkor kaptak-e producrer-felvigyázót, vagy valami, mert hirtelen felugrik a színvonal JÓra. Legalábbis minden részben van valami jó elem. Pl. a 20. rész önmagában nem rossz, a jó benne amikor a három démon jól megtámadja a Hármakat. Jól néznek ki, jól mozognak - egyediek. Az egyiknek majdnem-phantazm ball-ja van, a másiknak ferengi lézerkorbácsa, a harmadik mittomén, de már ez a két kaszkadőr is elég hogy úgy érezd, végre kaptál valamit cserébe hogy elültél megnézni.


Az évad végül azzal ér véget, hogy ... és nem is lett volna baj ha ekkor annyi, és meg is értem aki itt kiszállt, bőven volt oka rá. De mi ne adjuk fel, van még egy évad tévéműsor belőle!

Több okból hagyhat ott nyilván valaki egy sorozatot. Velem is megesett nemegyszer.
Az Odaátnál ez az ok az volt hogy... Elfogyott a történet alóla. Semmi bajom nem volt a sorozattal egészen addig az évadig, ahol a Külső Sötétségből azok a megakorporációba szerveződött harapólények voltak a főgonoszok, sőt még az után sem. Szépen emelte minden évad a tétet, és hiába tisztázták az Eredeti Rejtélyt az 5.(?) évadban minden ízében, tényleg megvolt a folyamatosság, a lendület a sztoriban. És még az utána következő évad is tetszett, mert sosem látni mi jön a Happy End után, itt viszont láttuk hogy attól még nem állt meg az élet.
A gond az volt, hogy utána nem jött semmi. A sorozat létezett, de a semmit tolni már nem volt érdekes. Kellett volna egy új történet.

Vagy ott volt az X-akták. Először  az 5.(?) évadnál hagytam abba, az Anasazi c. résznél. Rohadtul nem érdekelt ugyanis a főszál.Dogett ügynöknél vettem fel újra a fonalat, és szerettem azokat az "utolsó" évadokat. A filmek a nosztalgiából fakadó vágyamat is kivezették.
Aztán jött a "10. évad", és már nem szívesen emlékszem egyáltalán az egészre, pedig akadtak kedvenc részeim. A legszomorúbb, hogy az első rész még jó is volt. Tényleg úgy nézett ki sikerült újra felvenniük a fonalat. Aztán az egész szétesett, az "évad" utolsó részénél már minden apológia ellenére tagadhatatlanul. Nem csodálom hogy Ms. Anderson kiszállt. És b'zmeg, a 11. évad úgy kezdődött hogy "az egész csak álom volt, Bobby Ewing mégis él"? Anyád.

Vagy ott volt... Fene tudja mi volt a címe, a trailer szerint vmi előretolt űrbéli telepesek rohangásztak volna benne mechákban. Azok ilyen nagy lépegető robotok rakás fegyverrel, meg egy emberrel a közepén mint pilóta. De mit kaptunk? Már az 1. részben kiderül hogy csak ülnek emberek vmi sátorokban, és dumálnak 40 percen keresztül.
Kapják be.

Aztán ott van az ÖSSZES nyavajás nyomozós sorozat. CSI, meg a többi. De emeljük ki közüllük a Castle-t. Azért, mert az ordas baromsággá fajult, azért.
Igazából akkor hagytam ott az ÖSSZES nyomozós sorit, mikor rájöttem hogy nem haladnak sehová, és már nemhogy az ügyek mennek egy kaptafára, de kibaszott Barátok Köztté süllyedt az egész, ahol a szereplők (nyomozók, rendőrök, orvosok, tűzoltók, kiskutyafasza) dumálnak egymással A NAGY SEMMIRŐL. A Vészhelyzetet is azért hagytam ott egyszer. Máskor meg mert kiírták a legdögösebb nőt. Vagy ott volt az a másik sorozat, hasonló jellegű, amiben a Legdögösebb Nő egyszerűen nem volt hajlandó a Maszturbációs Vágyálmot játszani, és semmilyen, undok karakter sehová nem tartó szálakkal lett belőle. Hát az ilyen ne is szopjon le.
Visszatérve a Castle-re, később még belenéztem, és mit látok? Ez a "nyomozós" sorozat átment A Rejtélybe, és párhuzamos valóságokban, időben utazgatnak, meg ilyen faszságok, és akkor, mindezek után benyögi hogy van egy dzsinnje. Mittomén, vette boltban kilóra, mer' ő Batman, és a szuperképessége hogy gazdag. És akkor nem hisznek neki. Ja, mert időutazás, láthatatlan ember, párhuzamos dimenzók, Paranormal Acitivity az ok, de dzsinn, az ugyan már, tökre lehetelen. KURVA ANYÁDAT.

Vagy a Sarah Conor Krónikák. Tudjátok, terminátor.
Először is semmi egyedi nem volt a koncepcióban, akkoriban másik huszonöt sorozat is tolta ezt a növesszünk magunknak bőrt cuccot.
Meg ott volt a magyar Terminátor a Középkorban mint igen magas léc amit át kell vinni.
De amin végleg megbukott a dolog, hogy MINDEN RÉSZBEN JÖTT EGY ÚJ TERMINÁTOR. Vagy akár több is. Amíg a filmben nagy dolog volt az időutazó robot, igazi Végső Lehetőség Fegyver, addig itt semminek nem volt semmiféle jelentősége.

--------

Akartam még vmi frappáns visszavezetést a Bűbájosokra, de ez a bejegyzés nagyon nehezen haladt, így ígyhagyom. Ez van!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad