Óz boszorkányai (1/3)

Gondolom még mindig sokan hallottak legalábbis Ózról, Dorothyról, a Bádogemberről, a Gyáva Oroszlánról, meg a Madárijesztőről.
A szereplők eredetileg egy hosszú és unalmas könyvből származnak, és csakúgy mint a Végtelen Történetet - és lassan ide sorolhatjuk a Gyűrűk Urát is - senki nem olvasta, mert filmen egyszerűen ... gyorsabb. Persze nüanszok elvesznek - pl. a Gyáva Oroszlán a könyvben csak azt HISZI hogy gyáva, a Bádogember története pedig igazán ijesztő: favágónknak volt egy szerelme, annak egy házasságot ellenző anyja. Aki rögtön megátkozta a favágó/Bádogember fejszéjét, szóval ha mellétrafált, egyben levágta egy végtagját is. Amit a helyi kovács pótolt neki. Kéz, láb, fej - végül a szívébe állt a balta.
Ja, a Madárijesztőnek meg fontos szerep jutott: a nyugati banya ugye zargatja őket (az első könyvben). mindenféléket rájukküld. Pl. farkasokat, amiket a Bádogember-favágó a fejszéjével szétcsap. Vmi szörnyetegeket amiket a Gyáva Oroszlán elriaszt az üvöltésével. Valamint hollókat hogy vájják ki a szemüket - a Madárijesztő mindnek kitekeri a nyakát.
Szóval igazi gyerekmese, lol.

A filmfeldolgozások közül szinte mind önálló alkotás. Viszont az 1939-es (ne aggódjatok, színes film) változat "A" klasszikus, és neki anno született egy folytatása is - az már a Disney kezei között '985-ben (nyilván akkor már felvásárolták a Metro Goldwyn Mayert).


Majd még később, '013-ban elkészült a prequel is, Óz a Hatalmas címmel (erről lesz szó most).

Oh, és amúgy van egy másik apropó miért: a Bűbájos Boszorkák 5. évadának 3. része. Ami technikailag a 2. része, hiszen az 1. rész duplarész, és emiatt egyben is vetítették, vagy sem.


Hogy a film miért tartalmazza a Sliders intróját, hát a fene tudja.


Egyébként Ózt (aki itt még egy cirkuszban kábítja a jónépet) az a James Franco játssza, aki a The Disaster Artistban is játszik.


Nos, miután Oz, rendes nevén Oszkár belesül az előadásába, az állandó barátnője végre férjhezmegy máshoz, ugyanakkor túl sok könnyen kapható lánykát dugott már meg (most épp a cirkusz erőművészénél bukott le), inkább lelép hőlégballonnal. Egyenesen egy forgószélbe.


Nos, Ozzy megérkezett ... egyelőre nevezzük Csodaországnak.


A Vörös Ruhás Nő közli hogy hősünk Oz-bn van, mire ő közli hogy az ő teljes nevénekanagrammája OzPinhead. Oookéé.


Egyúttal közli vele a nő, hogy állítólag vmi király prófétálta hogy az égből jön egy országuk nevét viselő fickó hogy megmentse őket. És a nő kijelenti hogy most hogy itt van, nyilván azért hogy elfoglalja a trónt. Bár a(z állítólagos) prófécia ilyet nem mondott.
A nő reakciója minden feldobott kérdésre, hogy ööö, ja, persze, akármi, hogyne - csak picit gyanús.
Majd menekülni kezdenek egy állítólagos gonosz boszorka állítólagos emberei elől. Valójában hallunk valami dzsungelzajt, de nem derül ki mi okozza.
Itt Theodóra, a boszorkány (a vörösruhás nő) átengedi a vezetést Óznak. Tudod, a fickónakakinek annyi helyismerete sincs hogy hallott volna boszorkányok létezéséről.

Eztán egy ideig csábítgatják egymást (mindkettő kihasználná a másikat, egyik sem őszinte érzelemből), majd elérnek egy kis repülő majomhoz ami jól csapdábaesett ebben a Jumanjiban. Te, nem egy szárnyas majom falta majdnem fel őket az előbb is? Ja,de. Ééés miért küldi vakon a "megmentésére" Ms. Boszorkány Ózt, aki még azzal sincs tisztában hogy nem állunk meg derékig vízben mert felfalnak a vizitündérek?
Nos, kiderül a közvetlen veszélyt egy oroszlán jelenti. Erre Theodóra, aki elvileg varázserővel rendelkezik, és a próféciájabeli királlyal nem áll semmijen kapcsolatban, ezt a reakciót tolja:


"Hupszi! Ezt most - hehehe - jól megeszik!"
Óz szerencséjére megússza egy füstbombával.
A majom pedig élethosszig tartó hűséges szolgálatot esküszik. Amit Óz épp elhárítana, de Theodóra ragaszkodik hozzá, mert "aaanyira cukiii". Hm, hm. Mit forgat a fejében?
Ah, ki is derül: Óz oldalán királynő akar lenni!

Smaragdváros tróntermében összefutnak Theodóra nővérével, Evanórával. Aki a város helytartójaként működött, ezidáig, most köszöni szépen, tessék a trón, minden rendben.


Na jó, nem, de nem volt ez így túl könnyű?
Nos, ha már itt tartunk... Evanóra szerint Óz egy vicc, Theodóra szerint meg a gonosz boszorka egy vicc. Ez politikai intrikának tűnik, nem bajban lévő országnak!


Egyébként mindkét némber folyamatosan vagy bájaival, vagy pénzzel terelgeti folyamatosan Ózt hogy azt csinálja amit akarnak, a kétségeit meg tegye félre. Egyébként az is felmerül hogy a két "jó" boszorka is egymás riválisa, elvágnák egymás torkát ha nem lenne ott a "gonosz" boszorkány. Aki ... mitől is számít gonosznak? Mondják ugyan hogy gonosz, de mire föl?

Tehát a küldetés eddig:
- mentsd meg a királyságot, és megkapod Theodórát. Életfogytig. Ja, ez ne aggasszon kis nőcsábász, mert tiéd lesz az ország kincstára is. És megkapod Evanórát is. Ja, egyébként nem elég legyőzni, meg kell ölni konkrétan a célszemélyt. Na jó, nem is kell megölni, elég eltörni a pálcáját.

Hősünk tehát útnak indul a Sötét Erdőbe. Mármint...






Jogos a kérdés: miért mennek a kínai negyedbe? Ő nem arra akar menni, a majom viszi arra. Az engedelmességet esküdött majom. De miért?
Netán Theodóra utasítására? Elvégre miatta találkoztak a szárnyas majommal. miatta szabadították ki. Miatta vette szolgálatába. És miért nem ette meg korábban az oroszlán a majmot? A dolog megrendezettnek tűnik...
A városban találkoznak egy sérült, de még túlélő porcelánbabával. Aki közli, hogy "már mindenki tudja" hogy itt van Óz, a varázsló. De miért? Honnan? Oké, épp nem rejtegették a dolgot, de ilyen hamar ilyen messzire? Csakis küldönc útján. De miért veszítenék el szándékosan a meglepetés előnyét?
Megmondom miért: mert Theodóra tudja hogy Óz csaló, ezért a meglepetés helyett a hírnév keltette előítéletre alapoz!


Aztán ki hinné, a baba, aki azt ÁLLÍTJA hogy a gonosz boszorkány repülő majmai elpusztították az otthonát, és őt magát is majdnem megölték, velük akar menni. Pedig Óz küldené őt a biztonságos(nak tűnő) Smaragdvárosba.
Ahol miért is nem székel a "gonosz boszorka", aki amúgy a király lánya? Miért és hogyan uralkodik helyette egy helytartó? Ez nem áll össze.

A Sötét Erdő amúgy semmivel nem rosszabb mint a tó a piranha-tündérekkel, vagy a Smaragdvárosba vivő út az oroszlánnal szimbiózisban lévő ragadozó fákkal. Ha egyáltalán azok az indák mozgékonyak. Ózra mindenesetre nem támadtak. Hogy gabalyodott beléjük a Barátságos Repülő Majom?

Nos, mindenesetre elérünk Glendához, aki magát szintén jónak aposztrofálja, és mindenki mást gonosznak - csakúgy mint a másik kettő. Ő a szende szüzet alakítja.


Ő a déli boszorkány. Ez a kérdés most merül fel először. Déli? Mi van a másik kettővel? És mi van a negyedik égtájjal? Felteszem Smaragdváros meg az egész közepén van, ezért fontos.

Mellékesen megjegyezhető, hogy a könyv(ek)ben a szárnyas majmok függetlenek, bár a Nyugati Boszorka háromszor segítséget kérhet tőlük (utolsó alkalommal Óz a Csodák Csodájában). Tehát HA szárnyas majmok is törték össze a kínai porcelánt, semmi nem bizonyítja hogy ezt parancsra tették.
Bár az igaz hogy itt Evanóra parancsol nekik.

Mindenesetre tény, hogy Glendára egy temető közepén találunk, és a pálcáját eléggé ok nélkül rakja le. Csak nem hogy csapdába ejtse Ózt?
És a varázsfalán ki is juthat át? Mi az hogy "jó"? Az, aki elkötelezett Glenda iránt netán? És azért jut át Óz nehezen, mert a lelkesedése elég gyenge lábakon áll?


Jut eszembe: mi bizonyítja hogy Theodóra és Evanóra nem kóklerek? Varázslatot csak Glendától láttunk eddig. És ha kóklerek is - a film megmondta, hogy mindenki hiszi, hogy ő áll a "jó" oldalon. De a "jó" oldal mindössze attól függ ki van Óz (a bűvész) oldalán? Mert a győztes írja a történelmet? Theodóráról is igazából azt tudjuk, némileg indulatos.

Aaah, Glenduci is tudja hogy Óz kókler!


Ózt ez is nyaggatja hogy mentse meg a népet - még mindig nem tiszta mitől is. De legalább Óznak tökmindegy kinek dolgozik, már mindenki beígérte neki a zsét.

Közben Evanóra megetet egy almát Theodórával hogy az oldalára kösse. Azalma elsődleges hatása, hogy T. mellei megnőnek pár számmal, így kénytelen levenni a fűzőjét.


Ah, megvan a "nyugati" banya (onnan tudjuk hogy a nyugati hogy láttuk a másik filmet). Akkor ő túléli a filmet, nem kell izgulni:


Ahol a babát betakargatja felötlik az eredeti film vonása, amiben Óz szereplői és a Valóság szereplői között párhuzam volt, olyannyira hogy ugyanazok a színészek játszottak két-két szerepet.
Gyanús lett hogy ez itt is így van, és igazam volt:
- Óz segédje és a BRM ugyanaz a színész
- Óz állandó szeretője és Glenda ugyanaz
- poercelánbaba és a nyomorék kislány dettó. Ő volt aki tökre gyanús lett :)
Igazából még azt is vártam hogy Theodóra meg az erősember ... azt hittem lánya,de stáblista szerint felesége, de nem. Mindegy.

Ami nem mindegy, hogy Glenda kijelenti, Óz polgárai nem ölhetnek. Aztán rögtön javasolja, tereljék az ellenséges sereget a HALÁLOS MÁKMEZŐRE. Khm.


Amúgy ha ők a szabók (fent), akkor ezek kicsodák (lent)?


Hm, úgy néz ki Glenda a "déli" boszorkány, legalábbis a térkép alapján.


Oék, Evanóra benyomja a Palpatin-villámokat (és mikor beugrott Glendához, T. is villogtatott némi varázst):


Hm, érdekes dilemmával szembesülünk miközben Glendát nyilvánosan kínozzák:
- Theodóra hitt a próféciában, hogy eljön a varázsló
- most kiderül hogy Evanóra is hitt a megváltó varázslóban.
De mitől kellett megmenteni az országot, ha nem volt Gonosz Boszorkány?
Várjunk csak - van még egy boszorkány a képben - Glenda!
Vagy - a prófécia arról szól, hogy az a boszorkány a Gonosz Boszorkány, aki a trónra akar ülni! Mert anti-feminista, nőgyűlölő Disney-termékkel van dolgunk, ahol az uralkodó mindig és csakis FÉRFI kell legyen! A próféciabeli fenyegetés HOGY EGY NŐ ÜL MAJD A TRÓNRA.

Te, akkor ez most muszlim proaganda?
4 királyság - 4 boszorkány - 4 királynő - 4 nő - 4 alárendelt - négy feleség, középen meg a férjuruk?

Mindenesetre mikor Evanóra (is) lelépne, előlép a sötétből Glenda. Mint a gonoszok szoktak. És nekilát kiírtani a magát éppen megadó ellenségét. Nem épp egy "jó" jellemzői ha engem kérdeztek.
Banyácskánk végül csúnyává változik


majd elhúz majomszárnyon:


Ünneplés, és átvezetés a következő/kettővel korábbi filmbe:





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad