Számítógépes játékok és az ő hibáik

Csak címszavak.

MMO: pay-to-win. Ha nem fizetsz, egy rakás tartalom nem elérhető.
Szintén ide: a legtöbb fix partyra van tervezve. Dea legtöbbször ez kivitelezhetetlen, és hát nem az lenne a lényeg hogy vadidegenekkel játszunk együtt?

casual online gaming: paywall és grinding, meg microtransaction. Azaz egyes tartalmakért jusztis fizetni kell, amiért meg nem azért évezredekig kell grindelni (egy cselekvést nagyon sokszor elvégezni folyamatosan), ami viszont "kis összegű" fizetéssel azonnal leküzdhető. Persze a kis összegekből nagyon sok van, ahogy előrehaladsz egyre több.

rogue like: 1 életed van, nincs kézikönyv, és a véletlengenerátor bármikor a fejedre dobhat ötven túlméretes szörnyet,így még a tökéletes játékosok is meghalnak 10-ből 9-szer.

platformer: tökéletes időzítésre vannak kihegyezve, de persze mindegyik iszonyú rosszul reagál a billentyűlenyomásra. Természetesen ezt kitapasztalni sem lehet, mert lag okozza, amit az okoz hogy a kulcspilanatokban természetesen csillió látványos effekt robban rád...

TPS: bármi third person nézetű játékban ott a kameraállás problémája. Tuti hogy jópárszor nem fogom látni a karaktert + pályát egy belógó faltól, és hogy néhányszor olyan helyen ugrik rám a szörny, ahol legalább 3 kamera váltja gyorsan egymást.

patchelt bármilyen játék: tuti hogy a hibajavításon kívül beleraktak egy kis "játékegyensúlyjavítást" - ami legalább két másik kritikus bugot eredményez, plusz használhatatlanná teszi a meglévő, párszáz órán át nevelt karaktered. Csak mert "kisebb változtatást" eszközöltek egy tárgyon, vagy képzettségen.
Nem szólva mikor egyszerűen teljesen megváltozik a játék felépítése. Pl. körökre osztott játékmenet hirtelen valósidejű lesz, vagy az addig egymástól független képzettségek hirtelen egymásra épülnek...

kalandjáték: a feladványok "jó" esetben csak valami angol nyelvű szójátékra futnak ki, rossz esetben a készítő egyéni agymenése a  megoldás, azaz kitalálhatatlan.
Az általánosságon kívül pedig:

szöveges kalandjátékok: ezeknél be kellírni mit akarsz csinálni. Csak sajna ki tudja hogy gondolta ezt a készítő. Tipikus példa egy ajtó kinyitása: alapvetően 4 megoldás jöhet szóba: open (nyit), unlock (kinyit), push (lök), pull (tol). No és ki tudja még mi minden az adott játéknál, mert a készítő tuti hogy az ötödikre gondolt. Ja, végtelenszer nem próbálkozhatsz, ha elsőre nem találod ki, felfal a mögötted jövő szörny. És persze mentési lehetőség nincs, és/vagy az amúgyis külön cselekedetnek számít, azaz ha itt mentesz, akkora szörny mindenképpen megesz mikor visszatöltesz...

point&click kalandjátékok: tuti hogy van egy olyan tárgy amit nem veszel észre, mert pontosan 1 pixel méretű...

rpg: a küldetések mindig úgy vannak hogy adott feltétel esetén - amiről nem tudhatsz - buktad, ha adott küldetést elvállalsz adott másik küldetést nem kaphatod meg, esetleg vmi kitalálhatatlan dolgot kell megtenni mint a kalandjátékoknál (pl. ahhoz hogy bejuthass a házba amibe mondták először teljesen körbe kell járnod (akkor is ha látod hogy itt nemlesz bejárat) ÉS megpróbálni kinyitni a bejárati ajtót ami nyilvánvalóan nem jó megoldás tehát épeszű személy ezzel nem próbálkozna, MAJD a questort meg kell kérdezni hogy ekkor mi van. Játékban lévő másik küldetésnél viszont ki kell bontani a falat, harmadiknál spéci varázslattal lehet bejutni, negyediknél CSAK az álkulcs segít...

crpg, ami valójában a hack&slash játékok nagyon elite neve: tuti hogy a látszólag erős képzettség fabatkát nem ér, illetve a képzettségek fele - ha egyáltalán működik - csak a helyet foglalja azok elől a képzettségek elől amik létfontosságúak a játék megnyeréséhez...

stratégiai játékok: itt vagy a fog of war zargatja indokolatlanul a játékost míg a számítógép lazán tud mindig mindent, vagy a térképet EGY ÉS CSAK EGY útvonalon/egységfejlesztéssel lehet megoldani. Persze a csillió lehetőség közül.

open world játékok: mármint ahelyett hogy megmondaná merre menj, magadnak kell kitalálnod. Rosszfelé mentél? Meghaltál, mert minden túl erős hozzád képest.

tinker/craft funkció: amelyik játékban van, abban CSILLIÓ a felszedhető cucc, nem tudod melyik kell, nem tudod melyikből hol mennyi van, ellenben van limit mennyit vihetsz magaddal (általában elég keveset a fegyver/páncél mellett), nem megkülönböztethetőek az értéktelen vackok az értékesektől - különösen gondolva itt arra hogy egyesek egyszerűen csak el akarnának adni dolgokat hogy a boltokban vásároljanak a szokott módon.
Ha ennek a nyakába jön még egy random, és egy skillrendszer - na akkor vagy totál meglőve.

-------------

Most hirtelen ezek jutottak eszembe.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad