Bingewatch vs heti sorozat

Elképesztő mennyire rugalmas az agyunk. Ha emlékszik még valaki a normális tévézésre, azon belülis a sorzatokra...
Azokról az időkről beszélek amikor nem volt internet, nem akkor néztél és annyi epizódot amennyit csak akartál/bírtál.
Azokról az időkről, amikor a Dallas, a McGuyver, a Knight Rider, a TJ Hooker, a Kojak, a Star Trek, a Bűbájos Boszorkák volt a menő.
Olyan sorozatok, amik csak úgy működhettek hogy alkalmi szórakozást nyújtottak, legfeljebb minden 3. részt láttál átlagosan belőlük, és akkor se az volt a fő dolog, hanem hogy leült vacsorázni a család, vagy leckét írtál, vagy ilyesmi.

Így fel sem tűnt, hogy a Dallasban ki tudja hány éven át semmi nem történt mint egy szobában arról vitatkoztak, kinél legyen a részvénytöbbség - ami miért is volt fontos? Még mikor a Másik Olajvállalathoz (Cliff Barnes) került a cég irányítása AKKOR IS MINDEN MENT TOVÁBB A SZOKOTT MÓDON, csak Jockey volt nagyon frusztrált.
A Hooker/Kojak szériákban meg minden rész tökéletesen független volt egymástól (Colombo dettó), így tökmindegy volt mit láttál belőle, nagyjából mindig ugyanazt kaptad. Szeretném mondani hogy minőségben is, de ezt inkább már csak az agyad mondta.
Aztán ott voltak az olyanok mint a Knight Rider, amiben volt egy alapszitu. Zsarut lelövik, teljes arcátalakítás, magánszervezetben folytatja, hetente megold egy ügyet, végül talál magának egy nőt és visszavonul. Aztán ezt addig húzták, hogy már a faszt se érdekelt, senki nem tudja hogyanis ért véget a sorozat, kikapcsoltuk már vagy egy évaddal előtte, mert David Hasselhoff már minden részbencsak nyavajgott mennyire rossz neki, és az aktuális ügyek is hajuknál fogva előrántgatott vackok voltak...
Aztán ott a Star Trek is. Vagy ami még rosszabbul járt, a Csillagkapu. Ugyanazt a hibát követték el, csak a Csillagkaput annyi évadon és sorozaton át nyújtották, a legutóbbit már a történet közepén elkaszálták, és soha nem fogják befejezni.
De nézz rá a Star Trekre. Azon vitatkozol mi kánon és mi nem? Hát ahogy a Csillagkapuban is tökmindegy volta készítőknek éppen mit vágnak be egy "cím" tárcsázásakor, a Star Treknek is tökmindegy volt mennyivel megy az úrhajó (az Animált Évadban valami 50-es Warppal is mentek, a Voyagerben már csak 10 volt a maximum, az új filmekben meg Személyi Teleportert Mindenkinek), vagy hogy a TOS-ban a Klingolnok készleteik kimerülése miatt feladták önállóságukat és beolvadtak a Föderációba. Ám minden további sorozatban/filmben továbbra is külön birodalmk van. Na ezt magyarázd ki klingolnul!

Ma ellenben kikockázhatod az összes részt, és jegyzetelhetsz ezerrel.
És akkor feltűnik, hogy mondjuk a Lostban vagy 20-30-cal több statiszta szerepelt a sorozatban, akikre maradt kb. 5 olyan karakter-hely, amit be kellett volna tölteni. Könyörgöm, ha jutott rész arra hogy két olyan karaktert mutassanak be akik a) abban a részben meg is haltak b)anélkül hogy ezzel befolyásoltak volna bármit c) előtte se szerepeltek semmit, még említés szinten sem - akkor ezt miért?
De feltűnik Hollywood szokássá vált hülyesége is, hogy hirtelen felvesznek egy új stábot, ami úgy kb. szarik az addig felépített részletekre, és minta Star Trek Voyagerben eyecandynek bedobnak még három kékbőrű karakter. Kezdetnek. Mert ott se stimmel a létszám (pedig ott nem is nézte senki különösebben a névtelen statisztákat)!

És akkor lessünk a talán Legnagyobb Bűnösre, a Bűbájos Boszorkákra. Legalábbis az első részére a sorozatnak.
Alapfelállásként mindhárom boszorka munkanélküli. De ezért csak egyiküket útálják. Ülnek a roskatag házukban jövőkép nélkül. De csak az egyiknek hányják a szemére. Akit rögtön a leghidegebb szobába száműznek.
De akkor legalább a gonoszak jól vannak megoldva? Bah!
Már azt se tudni miféle"ártatlanokat" hivatottak a Hármak védeni, mindenesetre a gonosz boszorkák, hivatalos nevükön warlockok, akik lehetnek ffik is, azok nem akarnak ártatlanokat bántani. Semmi közük hozzájuk. Ők jó boszorkákra vadásznak hogy elvegyék az erejüket. Első warlockunk rögtön HÁROM erővel is rendelkezik - de akkor miért egy haleffal mészárolja a népet?
A háromból egyébként csak egy erőt látunk tőle, azzal villog ott nekünk meg Pipernek. Micsoda erő az! Ez:






Hát nem tisztára megérte GYILKOLNI miatta?
Aztán a Boszorkák ám nem jelentik az esetet a rendőrségnek. Pedig nincs másról szó, mint egy öngyújtóujjú fasziról egy bazinagy késsel! Tök átlagos pofa rendőröknek, nincs mitől félteni őket - ez nem dobál tűzgolyókat!

A végén ugye simán kinyírják a fickót, aki amúgy Piper barátja volt. Gondolod kijönnek a rendőrök kérdezősködni az eltűnés ügyében? Persze hogy nem!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad