Amikor túl erős a chili

Van ugye a pirospaprika. Mármint az édes. Na az nem csípős.
Aztán van az "erős pirospaprika". Igazából az egy nagy túró. Kb.a cseresznyepaprika dívik errefelé leőrlés nélkül - a gyerekek száját biztosan égeti, valamennyi íze is van, de teljesen biztonságos.

Aztán ott vannak az ilyen "macskapöcse" paprikák. Kis, 3-4 cmre megnövő piros termésű palánták, mostanra kb. minden nagyobb bevásárlóközpontban kapni. Tisztességesnek mondanám, télire egy elfogadható mennyiségű termés biztosíthatja a C-vitamint amikor a hideg és a hó miatt nem jutsz el friss zöldséget venni (ha csak heti nagybevásárlást tartasz kocsival, ez előfordul).
Gyereknek elsőre nem adnám, de hacsak nem töm be egy egészet a szájába, felteszem nagyobb baja nem lehet.
Ezeknek az erősségi foka (merthogy van egy hivatalos erősségi skála ami a kapszaicintartalmat méri, a neve Scoville-skála) talán 1,000-5,000.
Ha ilyet tartunk otthon és van gyerek, a kellemetlenségek elkerülése érdekében legyen otthon tej. Ha gyerek hülye volt, elrágcsált egy ilyet, és égeti a száját, minden baja van, akkor adjunk neki tejet az majd csillapítja.

Ez azért fontos, mert innen jönnek a tényleg erősek. Itt már kezdjünk óvatosak lenni, tartsunk kéznél tejet amíg nem ismerjük magunkat, ne fogyasszunk belőle akkora mennyiséget mint a normál cspíőspaprikákból.
Szerencsére nem is kell, úgy tűnik az aromaanyagok erőssége arányban áll a csípősséggel. Azaz nagyon kicsi mennyiségnek (mondjuk késhegynyi) is annyi íze van mint egy jó kisebb maroknak a név nélküli erőspaprika-őrleményből amit minden boltban kapni.

Mindenesetre az elején szerencsénk van, az erősségi skála lassan nő.
Könnyű 10-20-50ezres fajtákat találni fűszerboltokban, vagy online rendelésnél. Efölé ne menjünk első lépésben, ez is akár TÍZSZER ANNYIRA erős mint az általánosságban fellelhető chilik.
Feltétlen tartsunk kéznél tejet ha kiderülne hogy túl sokat használtunk. Ha volt olyan szerencsétlenségünk hogy ezzel főztünk és nem csak a tányérunkban fűszereztünk utólag, és túl erősnek találjuk, DOBJUK KI AZ EGÉSZET. Jobb a biztonság.
 Valószínűbb hogy csak kimelegszünk és izzadunk egy csöppet - ha felnőttek vagyunk, és nem vetjük meg az erőspaprika rendszeres fogyasztását.
Ha életünkben nem kóstoltunk még erőspaprikát, mert pl. gyerekek vagyunk, LEGYÜNK ÓVATOSAK, és legyen kéznél tej. SOK tej, azaz egy egész bontatlan liter. Nem akarunk gondot, nemigaz?

Innen jöhet aki még akar egy lépés: a 100-200 kategória. Itt jellemzően ez a két adat van megadva a kiszereléshez mint minimum és maximum várható érték.
NE HAGYJUK KI AZT A LÉPÉST ha szándékunkban áll továbbmenni!
Itt már esélye van egy kisebb túladagolásnak, és NAGYON VIGYÁZZUNK hogy alapos kézmosás előtt ne nyúljunk szembe. A tartódobozt tartsuk MINDENTŐL távol, NE a fűszerpolcra dobjuk be!
Könnyen lehetséges itt már nemcsak egy kis kimelegedés és izzadás, de kisebb túladagolás is, amit csuklás jelez. A csuklás nem jó jel, nem azt jelzi hogy "ez de jó erős", hanem azt jelzi hogy ezt most rögtön hagyd abba!
Elengedhetetlen az alapos mosogatás étkezés után.
Gyerektől, háziállattól tartsuk elzárva.
Tej, sőt: margarin legyen kéznél.

-------------

Térjünk most ki a védekezés, megelőzés, ambuláns kezelésre, illetve a felmerülhető általános mellékhatásokra, amik még nem HÍVJ MENTŐT kategóriák.

Először is, ha már ilyen 100,000+ scoville-es chiliket tartunk otthon - ZÁRJUK EL gyerektől, háziállattól.
Ha kiömlik,vagy használtuk, alaposan mosogassunk el utána minden érintett felületet.
Kézzel lehetőleg ne érjünk hozzá, használjunk szedőkanalat, gumikesztyűt, nejlonzacskót gumikesztyűként - vagy ami kéznél van. Ne feledjük elmosni ezeket használat után.

Ha puszta kézzel hozzáértünk SEMMIKÉPPEN NE nyúljunk szembe, orrba, fülbe amíg alaposan kezet nem mostunk!
Ha szembe került NE PRÓBÁLJUK VÍZZEL KIMOSNI, mert vízben a kapszaicin nem oldódik! Helyette szorítsuk össze a szemhéjunkat, mossunk alaposan kezet, utána pedig tejjel mossuk le az összeszorított szemhéjunkat (szembe a tej ne menjen mert árt neki), AZT öblítsük le vízzel, majd csukott szemmel, összeszorított szemhéjakkal várjuk ki amíg az égető érzés elmúlik. Többet nem tehetünk. Ha le tudjuk fedni a szemünket egy száraz ronggyal hogy ne kelljen aktívan összeszorítanunk, az jó (szemüvegesek előnyben, csak gyűrj 1-2 papírzsepit a lencse alá).

Ha elkezdünk izzadni, akkor gondoljuk át a helyzetünket, és ha úgy ítéljük meg inkább ne együnk többet! Javasolt hogy ilyenkor igyunk egy kis tejet (joghurtot, kefírt - ami van kéznél).
Izzadásnál szintén, sőt,akkor duplán fontoljuk meg a továbbiakat. Az izzadással folyadékot és ásványi anyagokat vesztünk, szóval fontoljuk meg hogyan pótoljuk. Ismerjük magunkat - ha új chilit próbálsz, inkább hagyd abba egy kicsit!

Ha csuklani kezdesz, azonnal igyál egy kis tejet, többet ne egyél aznap a chiliből, legközelebb csökkentsd az adagot! Tartsd azt a mennyiséget amit még bírsz egy ideig, és lassan növeld a mennyiséged ha még mindig akarod!

Ha tejcukorérzékeny vagy, akkor sincs akkora probléma.
Szintén figyelj akkor ha a gond nagy, vagy nem is a szád ég, de izzadsz mint a ló mert túl sokat ettél, neked is hasznos tanács:
ne csak tejet igyál, de egyél egy kis margarint is!
Tapasztalatból mondom hogy jó ötlet.
Ha valamiért egyik lehetőség sem áll fent, még mindig van egy utolsó mentsvár, de ez jellegéből adódóan problémás: az alkohol. Elvileg ez is képes megkötni valamennyit a kapszaicinből, de ha még a részegség rosszulléte is hozzájön a kapszaicinmérgezéshez, az nagyon nem lesz mókás!

-------------

Van még 2 kategória:
- az 500,000-1,000,000 közötti cuccok (trinidad scorpion és társai)
- valamint az egyedülálló Carolina Reaper.
Ezek AKÁR ÉLETVESZÉLYES chilik, külön gonddal kell eljárni. Ne dőlj be a youtube-videóknak, EZEK TÉNYLEG HALÁLOSAK IS LEHETNEK. Ne próbálj ki ilyeneket megfelelő rávezetés nélkül (azazha nem ettél még ezeknél gyengébb kategóriákból)!
Ne próbálj ki ilyeneket anélkül hogy lenne nálad: tej, margarin ÉS olaj! Esetleg egy kis jég.
Ne próbálj ki ilyeneket egyedül!
Ne próbálj ki ilyeneket úgy hogy nincs kéznél telefon hogy mentőt tudj hívni ha kell!
SEMMIKÉPPEN NE adj belőlük olyannak aki nem tudja mit adsz neki!
A chilievőverseny résztvevői és közötted akkora a különbség mint az olimpiai súlyemelő és közötted, DE ITT NEM LÁTSZIK A KÜLÖNBSÉG RÁNÉZÉSRE.
Ezek a cuccok TÉNYLEG VESZÉLYESEK. Ne próbáld ki heccből, az életed nem játék!






Az utolsó két kategóriáról lesz majd még egy poszt. Mert KELL még egy poszt. Mert komoly bajod eshet, és nem figyelmeztet senki rendesen!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad