Ismerjük meg a Trónok Harcát 10

Rossz volt-e az első évad? NEM. Jó volt-e az első évad? NEM!
Ez itta trükk. Egy sima, picit korhatárosabb (vagy csak "modernebb"?) királydráma az egész annak minden hozadékával: unalmas lődörgés a folyosókon, unalmas beszélgetés asztaloknál, időnként egy-egy kardozgatás lovagi torna szinten. Unalmas ratyi, de ez nem felróható, mert a műfaj sajátja az unalmas ratyiság.
Kiszámíthatatlan volt-e? Egyáltalán nem.
Sok halál volt-e benne? Én nem tudom, de sorozatban 3 halált (Ned, Robert, Viserys) nem mondanék soknak. Egy tisztességes CSI-ban hetente akad 1+.
Betöltötte-ea sorozat az Igazán Dühös Kard hagyta piaci űrt? EGYÁLTALÁN NEM. Ez nem fantasy, hiába a zombik és sárkányok.
Túl meleg van-e ma a várakozásomhoz képest? IGEN!
No de lássuk a részt:
MI A RETKES HALÁLT akarnák má' azzal a háromszemű hollóval? Baszogatni? Mer' hogy értelme nincsen, az eddig biztos.
Az viszont kétségtelen, hogy most jutunk el a nyílt konfrontációig. Azaz most fejeződik be az utolsó aspektusban is az intro. Az egész első évad tehát semmi más nem volt mint pilot a szériához, amiben a Farkas küzd az Oroszlánnal. Oh, vannak kisebb mellékkörülmények, de továbbra is 2 trón küzd egymással, így roppant ponyva az egész. Egyszerű, kiszámítható, Jó a Rossz ellen ponyva.
A "kemény világ" aspektus viszont sajna ugyanakor elég PC is. Pl. a Rettentő Halott Újszülöttet az Ördögűző: A Kezdet simán betolta az arcunkba (1. kép). A GoT-ban a gore meg bár mennyiségileg ott van, de némi sprickoló vér, illetve csöcsök-faszok mellett nem sokat nyújt. Mondom én: Baywatch.
Egy (pontosabban két) meglepetés mégis van az évadban:
1) Khaaan Drogo meghalt. Helyette vannak sávhkányok. Már csak meg kell győzni a törzset hogy fogadják el emiatt Kahl-nessit. Reméljük a férgek gyorsan megnőnek, nem tart nekik évekig, mert itt fogjuk halálra unni magunkat miközben zajlik a Négy (nem öt!) Sereg Csatája.
2) A jégzombik még mindig nem csináltak semmit, a Falon átszökdöső Vadak nem okoznak semmi problémát, és úgy általában. Reméljük a köv. évad felveszi a szálat, mert ott legalább volt CGI.
Fene, miért nem lehetett inkább az Igazán Dühös Kardot folytatni?
Azért van itt jó is. Béjlíz és Város afféle trón nélküli trón (#Háttérhatalom #IlluminatiConfirmed). Persze ha ennek jelentőséget tulajdonítunk, akkor viszont felmerül hogy akiket ők támogatnak, az fog nyerni. De kit támogatnak ők?
Bélés önmagát, Varisz meg a Sárkányokat. Az ŐRÜLT sárkányokat. Pedig a fickó értelmesnek tűnt...
---------
Évadzáró extraként tekintsük át ki miért fog meghalni vélhetőleg ezen a ponton:
- Mások: mert ők a rémek. Persze lehet belőlük ciklikus fenyegetést is csinálni, de akkor is legyőzetnek, ha ideiglenesen is.
- Brandon: mert egy kis nyomi
- Rob: ez az "észak királya"-marhaság azt jelenti, nem a poszteren szereplő Vastrónért száll harcba, azaz rossz célt választott. A Trónért, azaz az egységes birodalomért megy a harc, nem annak felbomlásáért.
- Cathlyn: mert hülye, erőszakos, nem nyitott a Lannisterek felé, túlontúl kötődik a közvetlen családtagjaihoz, és mert (jelenleg) Rob alárendeltje
- Sansa: a farkasa már megdöglött. Nyilvánvaló ómen.
- Rickon: túl fiatal, nem tud eltelni annyi idő hogy legit királlyá nőjön. Amúgyis mutáns.
- Stannis Baratheon: még nem is láttuk az arcát, mégis tudjuk hogy nem érdemes szorítanunk ennek a támogatással nem rendelkező hadvezérnek
- Cersei: hirtelen nem ugrik be mondták-e már az utónevét, de ő a Főgonosz. A Főgonosz pedig a Narratív Szükség szerint meghal.
- Joffrey: a kis tenyérbemászó abortusszökevény annyira őrült, hogy ő a másik Főgonosz.
- Tyvin: ő túl öreg. Előző generáció. Mint ilyen, meghal.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad