Ismerjük meg a Trónok Harcát 03

arról, ki is írja, mi is képezi a sorozat évadjainak alapját.
Továbbra sem tartalmilag, csak kötetszám.
Szóval Grrrartin-apó, aki élete java részében egy Peter Jackson-imitátor, még '990-ben kezdte írni a könyveit. Mára sem fejezte be, ami nem kis gondot okozott.
Elvileg az 1 évad 1 könyv formulát követték volna, de rájöttek hogy az ipse szar. Terjengős, fókuszálatlan locsogó. Ezért az 1-2 évadok után a 3-4 évadokhoz nem a 3-4 könyvet, hanem a 3. könyvet vették, amibe beleolvasztották a 4-5 könyveket. Mert különben évszázadokig nem látsz egyes karaktereket, aztán a fene sem emlékszik már, és az idővonal is követhetetlen lesz mert 1200 oldal után visszaugrani1200 oldallal ezelőttre egyszerűen nem járja.
Az 5. évadban még ellötyögtek vhogy, de a 6. évadban végkép kifutottak a könyvekből, az imdb fórumán (amit azóta - nem mondom hogy ezzel összefüggésben... - megszűntettek) a nézők bizony köpködtek mint egy felbosszantott macska (1. kép).
Na vajon miért.
A forgatókönyvírók úgy hallottam végül a 7. évad 4-5. részére csak összeszedték magukat (illetve Haspók Urasággal nyilván sikerült "megegyezni", értem ezalatt keze-lába eltörését, és milliárdos perek nyakába zúdítását határidő nemtartása miatt), de ekkor ugye már a) nem Grrrartin = L. Ron Hubbard b) az utolsó jelenleg futott résznél azt hallottam baromi fantasy-klisés lett az egész megint. És ez még a jobb jelzők közül jött.
Na mindegy, lássuk a 3. részt:
----------------
Az 1 évad elvileg "Nagy Megeleptéshalála" Boromir kivégzése. Úúúú, spoiler! Csakhogy MÉGIS MIRE SZÁMÍTOTT A NÉZŐ? Ennyire buta lenne mint a tök a Játék a Trónért nézőközönsége? Mert Boromir egy seggfej, aki félrelöki a barátilagnyújtott kezet, leköpi a gazdáját, és még az asztalra is vizel, elvágva magát mindenkitől. És mindezt ezzel az egy jelenettel lefekteték. De mielőtt "jó írást" kiáltanánk jegyezzük meg: ez után ezen a téren semmiféle változás nem mutatkozik. Tettek egy állítást, és annyi. Ez nem jó írás önmagában (bár a színészek jók, és Jamie a csodalámpával elég sokáig közönségkedvenc is marad - amíg el nem kúrták). Aki azt mondja "ez jó írás", mert látott egyetlen jó jelenetet egy nagy műben, az elköveti a Szövegkörnyezetből Kiragadás Logikai Hibáját.
Btw, ugyanitt érdemes megnézni a Hetek csillagát. Amiről jelenleg mg nem tudjuk hogy Hetek, meg csillaga, de azért jegyezzük meg, remélem nem siklok el afelett amiért később. (2. kép)
Ah, találkozunk Varysszal. Zseniális színész, de a karakter egyúttal minden ami a Trónok Játékában pocsék: a karakter egydimenziós, motiváció nélküli figura, amiről szemfényvesztéssel igyekeznek elterelni a figyelmet. Nekem is csak a 2. nézésre esett le a tantusz!
Amit ebben a részben látunk az újabb "seregszemle". A királyi székhelyhez kötődő meglehetősen sok karaktert mutatják be benne - tehát szerkezetileg ez a rész is csak intró a sorozathoz.
Egyéb problémaként behozzák az államadósságot. Hiába, ez a liberális demokráciák átka. Várjunk csak, hiszen ez egy ILLIBERÁLIS demokrácia!
"Közelega tél" - csak már látnám azokat a jégzombikat! Nem fogjuk. Ja, a mutáns pókokra se vágyj, mert hiába miden CGI-varázslat, azokat nem csinálták meg.
Érdemes megjegyezni mennyire kiépítik a Falat, mennyi szereplő van ott. Csak nem mert az egy Fontos Hely? Csak nem mert a Jégzombik Fontosak?
Segítek: NEM!
Most hogy 3-szorra nézem feltűnt egy részlet. Mikor Khan-nessi megállítja a hordát, azt pont akkor teszi, mikor egy doofenschmirtz (4. kép) megüt egy rabszolgát. Majd van egy kis konfliktus Mr. Árjával. A jelenet csak nem arról szól, kitörni készül annak kontrollja alól?
Azért senki ne évezzen el, van még pár évad. Azalatt Magdi Anyus simán leesik a lépcsőn, Vili Bácsi meg megdugja Tildát.
Ahogy lenéznek a CGI-szakadékba, felötlik bennem Tyrion ígérete, hogy azért megy a Falra hogy lepisáljon a tetejéről. Hát íme egy be nem tartott ígéret. Első a sok közül.
"Közeleg a tél. Sok vadat fogtunk el. akik azt mondták látták a Másokat." - azaz a sorozat tovább építi hogy a fő fenyegetés a jégzombik északon. Akarsz találgatni elővonszolják-e a seggüket a Fal mögül?
A szinkron egyetlen hibája hogy a muszlim beszédet se nem szinkronizálja, se felirattal nem látja el... Így az 5. képen látható jelenetben tőlem az is lehet a párbeszéd.
Cyrio azon kevés elemek egyike aminél látod a szakértelmet. Az egy jó lecke kardforgatásból.







Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad