Godzilla vs Mothra: the battle for Earth (1992)

Nah, itt Toho nyilván úgy gondolta hogy Biollante után erősíteni kéne a bejáratott kaijukkal szörny-fronton. így visszahozták King Gidoraht (l. korábbi poszt), most Mothrát, és ez után majd Mechagodzillát. Nagyon folytatás-szaga lesz így láttatlanban a szériának, de hát ez van.
Láttatlanban az amerikai alcím (Battle for Earth) alapján még azt is feltételezhetem hogy Mothra itt gonosz űrbéli megszálló, mert miért ne.
Az amerikai alcímet azért láttam jónak felemlegetni, mert a többi Mothra-film címadása (és külföldi forgalmazású címei) egyébként erős zavart kelthetnek. A gyártási év továbbra is segítség.


Az űrből érkező sziklával nem az Armageddon jön el, hanem Godzillát találja telibe az óceán alján.


Ja, a film többnyelvű, így érdemes a feliratos változatra szavazni.
A film gyártása állítólag rohamléptekben történt (megint ráálltak az 1 film/év koncepcióra), és ez sajna már az első percben látszik. Most komolyan, a kiscsajról sikít hogy amatőr még:


Egyébként a meteorit tartalmaz egy Mothra-tojást is. Nem tudom miért változtatták meg Mothra eredettörténetét így. Lehet hogy anno Mothra szintén Godzilla miatt jött a Földre, csak abban az idősíkban minden kicsit másként történt, így nincs radioaktív sziget Mothra-kultusszal, meg hasonlók?

Mindenesetre a filmkészítők szerint érdemesebb Random Ázsiai Indiana Jonesszal foglalkoznunk:


A fickó annyira jó hogy mikor a kormány megmutatja neki ezt a fényképet, azonnal lázba jön.


Nem tudom miért, ahogy azt sem tudom egy meteor miatt miért egy régészhez fordulnak. Mármint feltételezem az ott az említett meteor, amit a japán kormány el akarja lopatni, vagy megvizsgáltatni - egyik esetben sincs köze a dolognak régészethez (tolvaj vagy geológus kellene nekik).

Majd következik a leghülyébb expozíció amit valaha láttam:


Ja, ez csak az első része. A meteor miatt amúgy emelkedik az óceánok szintje, eltűnik a légkör, és a kéreglemezek elcsúsznak. Mondom hogy Mothra gonosz mint állat!
Btw, amit nem értek hogy a meteor a tojással most az óceán fenekén landolt Godzilla fején, vagy Infant Islanden (ahol Mothra a Showa-eraban is tanyázott)?

Néhány igen rossz trükk után (az a vízbeesés, aarrrh!) hőseink becsámborognak vmi barlangba egy vízesés mögött. Ahol Mothra-ábrázolásokat találnak. És a másik kijáratnál a Mothra-tojást. Ez most komoly?


Elöjönnek a tündérkék. Remélem végre tisztázzák mik is ők.


Tisztázzák:



De legalább az kiderül, Mothra tojása végig a földben volt, nem a meteorral érkezett.
A fekete-mothra egyelőre kukac-alakban lehet, és kb. ez a legjobb kép amit kikattinthattam:


Pedig elvileg jól nézhet ki, nem értem minek rejtegetik ennyire. Az őt körülvevő füst is a sajátja, nem a rontgálásból felszálló por.


És ez a valami simán lenyomná Mothrát, hiszen lézersugarakkal is tud támadni:


Ja,és mi van Godzillával? Az a helyzet hogy ez (megint) nem egy Godzilla-film lett volna, hanem simán Mothra-film. Godzilla (főleg) clickbait.
Közben a katonaság kiásta és berakodta a Mothra-tojást.Valahogy. Mindenesetre az még nem kelt ki.


Útközben kikel a tojás. Mothra balra el.


Lenne a logikus, de helyette vesztegetik az időnket több percnyi értelmetlen kaijuviadallal. Értsd: Mothrra megharapja G farkát (ahogy az lenni szokott) és leköpi hernyóselyemmel (ahogy az lenni szokott). Ennyit tud. Következő.
A következő hogy beúszik Battra-kukac


megtámadja Godzillát, majd közösen felrobbantják a tutajt.
Mothra végre lelép .
A kormányzati fedőszervezet még mindig működik:


Közben Ando, az Idióta Asszisztens (a'la Hősök c. sorozat) magánakcióba kezd: a pindúr-pandúrokat leszállítja a Kapzsi Cégfőnöknek, aki rögtön egy rakás pénzt ajánl a Cosmosnak mert szerinte más nincs is. Blah, bla-blah-blah.
A vicc az, hogy a film ténylegesen tulajdonként kezeli a miniikreket, nem tudomásulvéve hogy nyilvánvalóan értelmesek, azaz embernek számítanak, ez az adok-veszek sima rabszolgatartás. A "jók" is csak a tulajdonjogukról felettük beszélnek.
A két minmanó meg mindentől függetlenül belekezd a szériában szokásos éneklésébe. Because Reasons. Az ének mindenesetre nyilván most is telepatikus, mert Mothra útrakél miatta. És persze mindenki pánikol:


Btw, a hadsereg visszatért a Stormtrooperek alkalmazásához (azaz nem képesek eltalálni az óriásszörnyet).

Valaki random módon hirtelen telepata is, plusz a vakarcsok vkinek a fogságábanvannak mégis és nemszabadok, az árik Egy Milló Dollár. Szóval a szokásos összeg. Ja, a valaki Ázsiai Indiános Jónás. Aki mielőtt leszállítaná az árút amihez fogalmunk sincs hogy jutott hozzá, belefut a volt nőjébe, jelenlegi megbízójába, és ha már lebukott odaadja neki a lányokat. Épp mikor Mothra rájukdöntené a házat.


Aztán azért várunk mert Mothra bebábozódik, és hát a másik kettő is csinál valamit, mármint jönnek. Valahol. Lehet hogy a föld alatt. Vagy ilyesmi.

Egyetértünk.
Aki még nem aludt el annak itt egy mothra:


Faszom, Batrának be se kellett gubóznia, egyszerűen szintet lépett! Ott, a képernyőn vált egyszerűen kifejlett alakba átmenet nélkül!


Mothra még mindig nem tud semmit, Battra még jobb lézerrel rendelkezik mint hernyóként:


Mikor Mothra kigyullad bejön Godzilla, és miért-ne alapon Battra őt is lövöldözni kezdi. Fogadok ez "öreg hiba".
Aztán vmi van, vagy megy vhova, és a pincúrok immáron harmadszor kezdenek kornyikálni. Idegesítő.
Majd M a mérgező virágporával ÉS VILLÁMOKKAL támad. Oké, leszarom.


A vége pedig az, hogy Battra és Mothra összefognak Godzilla ellen - bár ennek semmi értelme nincs - és fejbevágják egy óriáskerékkel - aminek mégúgy se. Pluszpoénként Battra megtámadja a nyakával Godzilla fogait, Mothra meg a farkánál fogva emeli fel és elviszik a tengerbe - ahol Battra felrobban? Mothra meg varázskörbe zárja Godzillát?


És ha ez nem lenne elég, még azt is beköpik a végére,hogy Battra végig megakarta menteni a bolgyót/az emberiséget, hiszen egy meteor tart a Föld felé ami elpusztítana mindent mint a dinoszauruszokat, és ő térítette volna el, de most Mothra fogja.

A tanulság: védd a természetet, különben a kaijuk nem fogják eltéríteni a Föld felé közelgő Nibirut!


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad