Godzilla vs Mechagodzilla II (1993)

A japánok kibasztak magukkal itta címadásnál,mert egyszerűen ugyanúgy nevezték el mint az első filmet amiben szerepelt egy mechagodzilla (nem szerepel a japáncímben a szám).

Ráadásul nemigen hallottam erről a filmről. Nemhogy régen, de reviewk sem igen íródtak róla amiket mostanság láthattam volna keresgélés közben. Ez amúgy a harmadik korszak (az amerikai 1998-as és utána következő filmek - bár hivatalosan ezek még több kontinuitás, lesz róla szó adott helyen) legtöbb filmjére igaz. Hallhattunk ugyan említés szintjén a '98-as amerikai filmről, a megahosszú című Godzilla, Mothra and king Ghidorah: giant monsters all-out attack filmről, a Godzilla: Final Warsról, és persze a 2014-es amerikai Godzilláról, és végül a 2016-os japán Shin Godzilláról - de ezek mellett még legalább ugyanennyi film készült, de valamiért semmi hatásuk nem látszik nemzetközileg.
Vajon vackok voltak? Vagy Godzilla nem érdekel senkit? Vagy a japánok felejtették el forgalmazni a filmjeiket? Esetleg Hollywood egyszerűen lenyomta a japánokat mert ők is próbálják beindítani maguknál a franchise-t?
Talán lesz alkalmunk találgatni. De most ez a film, ami nem tököl:


Mint kiderül a kormányzat '992 óta építget robotokat Godzilla legyőzésére:


Megjegyzés: a film közli hogy '94-et írunk. És a katonaságnak már van G-force hadosztálya. Nem, nem a rágcsálókkal.


Ja, az edzés-jelenetek alatt angolul beszél az eredeti dub, de annyira durva akcentussal hogy ahhoz is jobbára felirat kéne. Azért aki bátor, nézze úgy.
Majd csapatunk "pteranodon"- csontvázat (és tojást) talál - már amennyiben a pteranodonok 50 méteresre nőttek.
Mondanom sem kell hogy előkerül egy eleven példány is...


Rodan az. Ami a film világában "a pteranodonok egy nagyranőtt fajtája".
Hogy poén legyen épp arra jár Godzilla is, és azt mondja "kicsi ez a bolygó két kaijunak".
Igazából nem szeretem az ilyen repülő izékkel (rodan, mothra stb.) való összecsapásokat. alapból Godzilla nem tudja elérni őket a lehelletén kívül, továbbá sérülékenyek a ruhák/bábúk, és ezek így kombinációban jelentősen behatárolják mit lehet és mit nem lehet csinálni. Elég sokmindent nem lehet. Itt elég jó a koreográfus és a rendező, de Rodan szárnyán sokszor látszik hogy nem mozog, és a komolyabb harcnak útban van :(

A tojást vhogy mégis úgy tűnik sikerült "kimenteni" - 65 millió éves, naná hogy kilehet költeni!
Plusz infó: ha a tojás megijed, változtatja a színét! És a felügyelő tudósnőt ismerte fel anyjaként!


A pszi-hadosztály is megvan még:


Katona-barátunknak meg zenélő ős-páfránya van ami kikelti a tojást, sz'al nagy ügy.
Ami kikel belőle annak több csápja van mint mása, de ez is olyan mint a kommunista erában a gyárból hazavitt alkatrészekből próbálni összerakni bármit. Mindegy minek szántad, tank lett belőle. Ebből meg kisgodzilla. Nem olyan ványadt mint Minizilla, de azért ez is csak egy minizilla:


El is nevezik Godzillasaurusnak.


A kis nyamvadék (egyelőre) növényevőnek látszik, de én még most kinyírnám mielőtt megnő. Meg különben is jön miatta Godzilla.


Mechagodzilla elindítva.


Amit most tud:
- 4 lökhajtással repül
- szájlézer a'la Godzilla
- üvöltés a'la Godzilla
- szemlézer (minél több lézer annál jobb nem?)
- Godzilla-lehellet-álló burkolat (elvileg vissza kéne tükrözze a feladónak a'la Szuper X 1-2, de olyat nem látunk)
- köldöklézer (elvileg "plazmaglánád")
- vállrakéták
- elektromos sokkoló a csuklóra csatolva


De akkor G beveti egyik Egyszer Használatos Erejét, és visszaküldi az áramot, ami kiüti a mechát. Pech.
De a kis-G szeme vörösre vált, ezzel jelzi hogy gonosz, így nagy-G lelép. Because Plot Convenience.
Megvizsgálva pedig a kis bestiát azt találják,a seggében is van agya, tehát ha Godzillát seggbelövik, lebénul.
És a semmihez-nem-értő katonánk hirtelen műszaki zseni lesz, és kitalálja hogy a Garudát módosítsák, és szereljék MG hátára.
A pszí-gyerekek meg eléneklik a tojáskeltető-nótát - mondanom se kell ez volt a legrosszabb ötlet amivel előállhattak.



Rodan a minizilla átszállításakor ellopja a konténert - aztán köröz a város felett? Hát ... még van kb. fél óra a filmből ... De így minek. Jobb lett volna ha negyed órával rövidebbre csinálják mint a Showa-eraban.

Btw, ha vkinek nem tűnne föl, most csata következik. Erre külön figyelmeztet a beépített felirat.


Az akciók nem mondom, látványosak. A probléma velük hogy tökéletesen súlytalanok, értelmetlen volt őket városba rakni, mert nem érdekel minket hány ház vagy élet megy tönkre. Egyértelműen egyetlen dolog számít: elpusztítani a kaijukat, mert kezelhetetlenek.
Nincs szimbolika, nincs üzenet, csak elszabadult veszélyes állatok parádéznak, veszélyeztetve az emberiséget. És ez így ... Godzillafilmként unalmas. Igen, ez unalmas:


Igazából az egész film olyan mintha az első Jurassic Park-filmet lopták volna. Pont olyan béna. Ha a bemutatódátumokat nézzük, volt is rá fél évük ellopni.

Rodan kiveri a robot egyik szemét ... aztán meghal? Habot hörög, át van vágva a hasfala, a torka... Szóval nagyon úgy néz ki.
Godzilla be, és felrobbant egy stadiont. Orbán Viktor nem örülne. Vagy talán mégis. Hogy még több közpénz veszíthetné el közpénz jellegét az újjáépítésnél.


Közben azon izgulhatunk gyökér-katonának sikerül-e Voltront játszania.
Végre minden készen áll ... És engem lenyűgöz mennyire kicsi a repcsi aminek MG hátizsákjává kell válnia. A szimuláción sokkal nagyobbnak tűnt.


És az a vacak még félbe is csuklik! Mindegy, lássuk SzuperMechaGodzillát:


Godzillát rövid úton seggbelövik, Godzilla elterül. De még van20 perc műsoridő. Mivel fogják kitölteni?


Nos, Rodan utolsó erejével varázsport hint Godzillára, aki ettől felke. A varázspor átszáll MechaG-ra, ami ettől olvadni kezd.
Erről még a film is elismeri:


Mindenesetre MechaG-nek annyi. Katonánk "szerencsére" már korábban kimászott Zöld Manót játszani a Pókemberből.


Végre eszükbe jut hogy hagyják elmenni a bébit a francba.


A végére még megpróbálnak odacsapni egy Tanulságot: "A győztes a természetes élet a mesterséges helyett" - de a fasz akar kiköltözni a városból, és puszta kézzel vadászni oroszlánokra ha engem kérdeztek. Ráadásul a filmben semmi nem jelent meg ebből a hippi-cuccból.
Inkább raknák össze a gépet, és lőnék ki vele ismét Godzillát. Meg a kicsi godzillát, ami előbb-utóbb megnő. Már nincs Rodan hogy varázsporral megint lábra állítsa a bestiát.









A film ... nem rettenetes. Számos alkalommal részletek elsikkadnak, mint mikor G letarol egy áramvezetéket, hátrafordul és a vezeték érintetlen. Akad számos shennanigan is, pl. mikor a gép-pteranodonon repkednek. A plot több helyen kidolgozatlan, leginkább a potenciális szerelmi háromszöget sajnálom belőle (katona szereti tudóst, pszí-lány szereti katonát), de mindenképpen feltűnő és negatívum.
A harcok tulajdonképpen jók, és számos dolog van a filmben, csak hát a szerkesztés és a kidogozás ugye. Meg az a nyamvadt Son of Godzilla.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad