Godzilla vs King Ghidorah (1991)

Érted, ez nem a Godzilla vs Ghidorah, ez a Godzilla vs KING Ghidorah. Ami ugyanaz a lény, legalábbis eddig Ghidorah az első filmjén kívül simán megkapta a "king" jelzőt.

Ja, mielőtt rákérdeznél: igen, gyárottak G-filmet a '80-as években. Rögtön kettőt. De mint a Godzilla vs Gigannál itt is időrendiséggel kísérletezünk utólag. A Godzilla vs Spacegodzilla (1994) okozza a problémát, és ez a film ajánlja tudomásom szerint a megoldást, de csak akkor ha a Return of Godzilla (1984) és Godzilla vs Biollante időrendben csak ez után történtek.
Bár ezzel némi kockázatot vállalok, mert lehetséges hogy a '84-es film kijelenti hogy ő az '54-es eredeti film folytatása. Reméljük nem tesz olyat.

Szóval a film azzal kezdődik hogy


Btw, ennek a (Heshei) korszaknak a filmeji a The Return of Godzilla kivételével problémamentesen lettek szinkronizálva, így nyugodtan választható a kényelem kedvéért az angol nyelvű változat. Vagy élvezheted mikor hirtelen a japán változat angolul kezd el beszélni amikor amerikaiak vannak a képernyőn. Mivel ez elég sokszor megtörténik, ha teheted válaszd ezt a megoldást mégis.

King Ghidorah valóban megdöglött a Destroy All Monstersben. Sőt, megerősítik(?) a szinkronos változat "1999" változatát, ami némileg különös:


De ne kapkodjuk el, lehet nem eszik olyan forrón a kását? Mit keres ez az ufo1992-ben?


Oké, én is látok némi kontinuitási problémát, de ez még beleférhet. Nagy kihagyás, teljesen új stáb - rosszabbat is produkált már az élet, l. Star TrekVoyager utolsó évad, Androméda 4-6. évad és így tovább.


Ez mindjárt problémásabb - Tokyo közepe, vagy a világ lerohanása mióta "elhagyatott csatamező"?
Hm, hogy ő Lagosról beszél? Eh, csak meg kell nézni a két közvetlen ez előtti filmet, csak meg kéne...


De lássuk mi is történt:


Whoooops:


Mindenesetre itt a közvélemény nem tud mindig mindent tisztán. A kormányzat egyértelműen tud Godzilláról, és emlegetnek egy bizonyos Biollantét is. Ám az egész vmi elszigetelt esetnek tűnik. Közben meg ezek a téves hírek is élnek a film köztudatában:


Író-barátunknak azonban van oka hinni hogy hol keresse a dínót, sőt, kiutat kínál a lore zűrzavarából:


A hadsereg - ami most is kiküldött néhány osztag felderítőt - nyilván nem büszkélkedett el azzal hogy Godzilla az ő tevékenységük folytán lett dinoszauruszból óriásszörny.
A felderítők két helikoptere megközelíti az ufo-t, fel is robbannak.

Mikor benyögi az író hogy a Bikini-szigeteki USA-robbantás adta a radioaktivitást Godzillához, végre ránéztem a térképre hol a rákban van Lagos - meg a Bikini-szigetek.
Először az jött ki Lagosra hogy Nigériában (Afrika) van, de ez nyilván nem lehet a Lagos amit mi keresünk. Pedig nincs más Lagos. Sőt, kifejezetten Lagos Island is megvan, pont ugyanott.

Az ufok közben elkezdenek kommunikálni. "Vigyetek a vezéretekhez", mondják. De különös módon nekik a japánvezér kell csak...


Sőt, elő is jönnek:


Rögtön látni hogy gonosz fehér-amerikaiak mind! Gonosz, időutazó fehér-amerikaiak ufoval (pontosan a 2204. évből)!


Azzal a sztorival állnak elő hogy a 21. sz-ban kinyírták az emberiségre támadó Godzillát, de az addigra lerombolt egy csomó japán nukleáris erőművet, ezzel elpusztítva Japánt. Azén kérdésem csak annyi ezen a ponton: ők a 23. sz-ból mit törődnek ezzel?
Mindenesetre elhozták magukkal a könyvet amit az író meg fog írni:



Végül Ripley-klón, egy android és páran a jelenből mennek arrébbrakni Godzillát hogy ne kapja bea sugárzást a múltban. Én látom ennek a problematikáját, és nekik is emlékezni kéne legalább Biollantéra. Hacsak az nem elszámolható mint "bentmaradt, nem használt elem", és ez egy olyan alternatív idősík, amiben az a film SEM történt meg. Az biztos hogy Godzilla  legalább egyszer letarolta az országot, arra hivatkoznak.
Jajaja, de hát vkinek össze kell végre raknia rendesen ezt a fan-theoryt.


Érdekes megjegyezni hogy Van Damme filmje az Időzsaru majd csak '994-ben készül el, de itt is említik már hogy "ugyanaz a személy nem foglalhatja el ugyanazt az időt és teret".
Annak a filmnek az alapanyaga is egy '992-es képregény - megint csak ez után a film után készült!

Na onnantól lesz minden NAGYON gyanús hogy ezeket a kis férgeket is bepakolták az úthoz:


Igazából... Miért jöttek a jövő-ufók '992-be? Miért ... rabolták el/pakolták be a három embert '992-ből?

Mindenesetre megérkeznek, épp az ominózus amcsik-találkoznak-Godzillával pillanathoz:


A GI-ok rendesen meglövöldözik a még nem halhatatlanná mutálódott Godzit, de az így is megvédi a területét a gyalogságtól.


Pár nappal későbbre ugorva Godzilla haldoklik.


Godzillát tehát elteleportálják. Ám szándékosan otthagyják a helyén a doratokat! Roppantul gyanús.


Minő meglepetés:


Ja, a film blue-box/green-box technikája igen kezdetleges, ilyen a látvány haalkalmazzák:


Shameless Product Placement:


Háttérképnek:


Vagy ha vki echte godzilla-franchise-stílusút akar:


Mikor azonban jövőbelijeink további pusztításra vezénylik KG2-t, a japó-jövőből jött lány (kép: trololol)


egy jetpakcel lelép figyelmeztetni a jelenbelieket. Pedig a jövőbeliek adnának szép tervrajzokat hogyan építsenek új Japánt.
Nomerthogy Japán korántsem pusztult el a jövőben, időutazóink sokkal inkább ökoterroristák. Tudtam én. Rohadék elfek.


A jeleniek erre kitalálják hogy csinálnak egy godzillát úgy, hogy a jelenben rádobnak vmi szerencsétlen állatra egy atombombát. Gondolom ekkor instant szintet lép a beste, vagy vmi.
Btw, igazából nem atombombát. A tengeralattjáró rakétái "pusztán" nukleáris hulladékkal vannak töltve. De hát a sugárzás a lényeg ugye.

Kiderül Godzilla mégsem halt meg, helyette meggyógyult és egy elsüllyedt atomtengeralattjáró sugárzásától megint Godzilla lett. De erre későn jönnek rá, hiába dolgozik a csapat egyik fele a Szuper Tudományos Lejtászó-szobájában a könyvtárnak!


Persze jövőből jött barátaink mindent meg is tesznek érte hogy a két részleg ne találkozzon időben:

De meg ám. Még ha ehhez a Terminátor 2 egyik jelenetét is kell lenyúlniuk!


A tengeralattjáró hát megérkezik ... Godzillához! Erre senki nemszámított!


G. pedig simán befalja a konzervélelmet. Aztán kiemelkedik a habokból. Morcosnak tűnik. Meg tudom érteni. Kétszer kitenni nukleáris katasztrófának...


Közben ne feledkezzünk meg KGhidorahról:


Azért a sztár egyértelműen Godzilla:



A jövőbeliek is rájönnek tévedésükre:


Hogy most melyik szörny a"jó" és a "rossz" és melyik mit jelképez, hosszan lehetne fejtegetni. Élvezzük inkább most a kibontakozó összecsapást. És szurkoljunk a megfelelő szörnynek.



Godzilla amúgy épp veszítene, mikor az író, a JövőJapóCsaj és az átprogramozott M11 felrobbantja a ... hát valami ehhez nagyon hasonlót:


A jövőcsávó viszont rájön hogy Godzilla mekkora fenyegetés lett (és Mothra sem térítette át), szóval nyasgem, robbantsátok fel a bárisom mondja, a célomat elértem.


És közben beindult az automata idővisszaállító (azaz Vissza A Jövőbe!). Már ha addig meg nem halnak.
Godzilláék harca meg azzal végződik hogy G lerobbantja Ghidorah egyik fejét.


Marad tehát a hadsereg. Amennyit az ér.


Tehát a Nagy Terv: felélesztik Ghidorát, és majd az legyakja Godzillát. Csakén érzem hogy ennek a tervnek van egy gyenge pontja?


A japán katona subplotját is sikerül lezárni. Tiszteletreméltó, szomorú, mégis dicsőséges, és Fukushima fényében már-már jóslatszerű.


Godzilla pedig megy tovább:


No de nem addig a'!


Hé, emékeztek az amcsi '98-as Godzilla kamerására? Na a poént innen lopták:


Btw, azért nem rakok ide képet mert a) így is hosszabb ez a film mint az előző era filmjei, és több kép termelődött b) ez már nem a '60-as évek szörnypankrációja, hogy üt balról, mozdul jobbról. Ez már valódi, modern akciófilm. Ezt látni kell - és érdemes is.
De minden véget ér egyszer.


Vagy mégsem:


------------------

A film nagyon jó ütemben tolja, és a látvány is egyértelműen fejlődött. Akadnak hiányosságai a forgatókönyvnek bizonyos részletek terén (értsd: az időutazás és következményei), és nekem úgy tűnik az eredeti '54-es filmet inkább kihagyja mintsem azt kanonizálja, lévén az abban szereplő Godzillát cseppfolyósították, de ezeken könnyű túllépni a film sebessége és magávalragadása miatt. Nem ragadsz le, nem akadsz fent rajtuk, különösen hogy tudod mikori a film egyszerűen továbblépsz rajtuk és elfogadod. Ha ennyit be tudsz vállalni érte, az eddig talán legjobb godzilla-filmet nézheted meg, mert amúgy a történet és a mondanivaló kimagasló - nem csak szörnyek harcolnak egymás ellen mint a G vs Giganban -, a megvalósítás pedig nem megy el se gyerekesbe, se pszichedelikus-különösbe mint a G vs Hedorahban, ugyanakkor a technikai fejlődés jelentősen tol alá ami miatt az '54-es Gojira erőst vintage-quality.

Ráadásul itt egyesek roppantul élvezik hogy szerepelhetnek. M11 emlékére itt van két fan-poszter, amiben a legszebb hogy ténylegesen az itt M11-et játszó színész szerepel idősebben ugyanabban a szerepben:


De az is lehet hogy csak a Jet Jaguar-rész kamu, legalábbis ebből a videoklippből


lehetségesnek tűnik hogy valójában erről a filmről van szó. Meglátjuk ha elkészül.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad