Godzilla vs Biollante (1989)

Ah, a film ami fejfájást okozhat ebben az eraban. Ja, és a második film aminek egyik kaijuját nem a Toho-filmgyár, hanem külsős tervezte, pályázaton. Szerencsére most nem egy 8-éves kiskölök kezébe adták a cég sorsát, mint Jet Jaguar esetében, hehe. Na lássuk.

Mivel az amcsik nem változtattak a dolgokon, mehet az angol szinkron ha fel tudod lelni. Lehet amúgy hogy a japán verzió kiejtve "Biorante", de én akkor is "Biollante" címen találtam meg. Btw, mivel megint többnyelvű az alapváltozat, talán mégis megérheti ragaszkodni a feliratos változathoz.

Hármas riasztási fokozat: Ha "G" megjelenik.


A film eleji stáblista alatt a The Return of Godzilla (az előző film) jelenetei peregnek. Nem véletlen, ez ugyanis közvetlen folytatása annak, a'la a Terror of Mechagodzilla a vs Mechagodzillának.
Most pedig Godzilla levált cafatjait elviszik laborizálni.


Az amcsik  is lenyúlnak mellesleg egy darabot, nem minden fennakadás nélkül. Aztán őket is kinyírja vmi arab? Aki magyarul beszél? Mármint ki mondana még olyasmit hogy "Kösz, jú gájz"?


 A fickó elvileg "saradiai". Egyértelműen Saud-Arabia lett volna ha van hozzá bátorságuk.
Ahhoz viszont japán-arabjainknak volt, hogy Godzilla sejtjeit keresztezzék vmi növénnyel. Nekem ez valahogy mégsem jelez jót. Az sem tesz jót a kutatásnak hogy vki felrobbantja a labort.
Róla meg mindjárt kiderül hogy jön a történetbe. Vagy nem. Mindenesetre úgy tűnik elmozdultunk az agyhullám-mizériától az ESP-képességű emberek felé:


Ő annyira yo, hogy még a növényekkel is telepatizál!
A japánok meg így feliratoztak SAJÁT MAGUKNAK:


Btw, az új terv: atomot evő baktériumot létrehozni. Az amcsi vonalat, hogy loptak godzillasejtet és abból lesz japán-ellenes kaiju, a film dobta.

Godzilla közben ébredezik, vmi van az Ügyeletes Tudós lányával vagy kivel, és a Szuper X most már Szuper X 2:


Hm, az amcsi-arab vonalat mégsem töröltük? Hirtelen megint (1:30-tól)


Az arab meg megint halál laza. Komoly, ahogy 29:20-nál eldobja a stukit, az meme kéne legyen!

De akkor 29:33-nál:


34:22-re teljesen elszabadul:


A szörny neve itt elhangzik, a témáról bővebben ezek a posztok:


For the lulz:


Btw, direkt környezetvédelmi, vagy atomellenes üzenet helyett a film alaptémája: csak azért mert megtehetjük, meg is kell tennünk hogy tudósoknak tekinthessük magunkat?

Na, az amcsiknak megint nem jött össze godzilla-sejtet lopni, a szaudiak megint felülmúlták őket. Még mindig nem tudjuk mit akarnak, de legalább a japán ügynököknek is volt egy jó pillanatuk: veszettül próbálják leállítani a G-t szabadonengedő robbantást, de láthatóan nem jön össze. Még van 2 mp. Erre Kúl Ügynök abbahagyja a nyilvánvalóan felesleges ügyködést, és tökéletes "a faszba az egésszel" nézéssel a másik vállára teszi a kezét, és közli: "Ámen". Azzal robbanás.
Godzilla pedig előjön:


No meg ez az alak:


Sajna ő semmi több mint a helyi Sátánista Hírtévé bemondója vagy mi, szóval ne reménykedjetek!
Viszont a Szuper X2-ben nem kell csalódnunk, képes visszaverni G lehelletét:


Sajnos csak egy ideig. Btw,másnak is beugrik a Tűzgyűrű c. film?


De a virág szép. Ha halálos is.


És hát csak az apukáját hívja! Aki el is jön a fiához. Mármint lányához.






Nos, a dolog sosem ilyen egyszerű:


Mintha a növény-klón azt akarná, hogy G a nukleáris lehelletével megetesse. Ennek érdekében nem csak folytogat, de harap és savat (vagy mit) köpköd. Végül kigyullad - de ez-e a vég? (A filmfelénél vagyunk. Akarsz találgatni?)


Mivel Godzilla elindul feltölteni magát atomból, és rögtön három erőművet akar befalni egyszerre, hát kivezénylik a teljes hadsereget ahogy nézem.
Godzilla azonban nem teljesen a várt irányba megy, ezért a telepata csajnak kell arraterelnie. Végre valami haszna is van a parapszichológia beleerőltetésének. Vagy nem:



Typo. Negative.


És egy újabb yo-szöveg: "Kik maguk? / Zsaru: bűnözők. Épp kiraboljuk magát."

Azért az "arab"-nak is jut ilyenből: épp szólnak neki hogy az atombaktérium nem lesz meg, de ki kéne nyírni a tudóst hogy ne készíthessen senki többet. Erre a háttérben Godzilla felrobbantja a fél kerületet, mire bosszankodva megjegyzi "Na még ez is! Godzilla!" De ezen túl látszik hogy kicsit sem aggódik XD (Btw, jó recap a The Return of Godzillából annak mikor a japán WW2-katonát megsüti G.)

A katonaságnak komoly páncéltörő felszerelése van (azért akar vki fogadni hogy Godzilla megússza?) ... De lassan kezd érdekelni, mi lett Biollantéval?


G ezt az ellenfelét még sugárzásra sem méltatja, egyszerűen szétszedi a felhőkarcolót.
És még az atomanti-baktérium amit a páncéltörő gránátokkal lőttek Godzillába is úgy tűnik hatástalan. Mégpedig azért, mert G hidegvérű. Ezért fel kell melegíteni:


Ha vmiért ez a film a kasszáknál megbukott, és nem lett népszerű amúgy sem, az annak tudható be, hogy 25 perc kellett hogy Biollantéról egyáltalán megtudjuk, mégsem pusztult el 25 perccel ezelőtt. Az pedig nagyon sok!
Ráadásul egy kibaszott mutáns rózsáról van szó. Hogyan tervez odaslattyogni ahol Godzilla most van?

Kiderül(?) hogy G immunis a baktériumra, de akkor megváltásként B leereszkedik ... az űrből? a felhőkből? Ki tudja?


És van még ... 15 perc a filmből? És mikor végre alakot ölt, mit látunk belőle? Közeliket. Meg ködöt.


És bár lehet hogy nem annyira gyúlékony most, még mindig túl könnyen robbannak le róla darabok.
Ezt próbálják elég brutális képsorokkal kompenzálni - kérdés megesszük-e:


Ez meg így most WTF? Godzilla próbált tüzet lehellni, mire KIROBBANTAK A BELEI???


Nyilván nem, de WTF? Aztán Biollante lehányja. És megcsócsálja a fejét. Godzilla belehány B szájába. B agya kirobban! Godzilla összeroskad! A tudós közli a tanulságot!


Biollante közli:


Végül az arab kinyírja a dokit (csak nem feledkeztél meg róla?), a katonaság meg kinyírja az arabot.
Godzilla meg megúszta, mert a vízbe esett, a víz meg hideg.
Emberi hőseink is elfurikáznak a naplementébe:


----------------------

Összességében ez egy korrekt film. Nem a legjobb, de meg vannak az előnyei, és a szörny-effektek kifejezetten hatásosak. Valamint van pár érdekes helyszín és karakter melléjük.
Még mindig jobb mint a Dr Csont százezredik ismétlését nézni, nem?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad