Godzilla - Destroy all monsters (1968)

Igazából nem tudom miért vannak oda a filmgyártók hogy helyben és azonnal szárazra fejjék a teheneiket, mikor nyilvánvaló hogy ha legalább valamennyi időt hagynak maguknak legalább elfogadható ötletek összehozására, sokkal több pénzt kereshetnének -mert a vevők/nézők elégedettebbek lesznek.
Ez vonatkozik itt a '60-as, '70-es, '90-es 2000-es évek Godzillafilmjeire egyaránt. Nem megy az évenként új film kihozása. Az animéknek is folyton ez a bajuk: előbb-utóbb időt kell hagyni a manga írónak hogy haladjon a cuccával. Addig pedig jönnek a fillerek, amiket meg általában a nézők nem szeretnek mert eltérő hangvételűek, rosszabb minőségűek, illetve látszik hogy csakaz indőnket vesztegetik vele.
Persze vannak jó fillerek is - de egy film önmagában nem lehet filler, a film nem az a műfaj hogy most bevágunk 10 semmirenemjó sorozatepizódot, de a történet amúgy bőven erős hogy ki lehessen bírni. Egy filmnek önmagában is meg kell tudnia állni.

-------------

Destroy all ... Planets?


A film alapkoncepciója nyilvánvalóan az lett volna hogy minden eddigi óriásszörnyet kinyírnak. Ez persze nem történt meg.
A japán változat abban különbözik hogy a stáblista még a film elején volt, míg az amerikaiban már a modern szerkesztés szerint a végén. Ez elég durr-bele-a-közepébe kezdést eredményez utóbbinál.
Szintén eltávolítottak egy másodpercet amiben Minilla szerepel. Ez máris meggyőzött hogy a szinkronos változatot nézzem.

Szuperszámítógép vezérelte idegenek jönnek elfoglalni bolygónkat, mert tetszik nekik. Ismerős, de nem az a lényeg. Elvégre ismerős Godzilla radioaktív lézerlehellete is, oszt mégse unjuk meg! Lássuk mit főztek ki az ufok ezúttal!


Eksőn!


Ah, bocs ez a Gamera vs Viras c. film volt.

Újratöltés.

--------------------


Először: az év NEM 1999, hanem "a jövőben". Ezért másik oka Ghisorán kívül a sorrendváltoztatásnak.

Holdbázisuk van az embereknek. Ahova napi forgalom van rakétával!


De nem csak a világűrt, de az óceán mélyét is meghódítottuk. Az összes óriásszörnyet pedig SzörnyFöldre/SzörnySzigetre gyűjtötték össze.

Emlékeztek az előzőleg tárgyalt filmre? Ott volt egy vágás mindenféle szörnyről. Na ugyanaz itt is megvan, szóval hála égnek ez az újrahasznált snittekről hírhedt izé lesz miatta útálva, nem az a JÓ film! Szóval a lista:
- Godzilla
- Rodan
- Angilus
- Mothra
- Gorasaurus
Ha távozni próbálnak, akkor Tudományos Falak állják útjukat.


Ez amúgy Godzilla és Mothra esetében gázfegyvereket jelent, Rodannak pedig mágneses erőtér állja útját.
Japán a szokásos hozzáállásával megoldotta a kaja kérdését is: egyetek delfint!


Ja, ez a kis kreténség még mindig létezik:


És máris itt az Ügyeletes Szerelmespárunk is, mint minden Godzillafilmben:


Biztosak lehetünk benne mikor elmegy az adás, hogy a fickó túléli (az egész filmet), mivel ő yellowshirt, nem redshirt. Persze hacsak ez nem a The New Generations, mert ott pont a sárgakabátosok haltak.


A köv. pillanatban az egész szörnyszigetet elgázosítják, beleértve az irányítóközpontot is.
TIPP: ha egy ajtó alól gáz/füst szivárog NE NYISD KI. Ha mégis kinyitod, legalább a gázmaszkért menj el előtte!

Rhodan megtámadta Moszkvát:


Gorosaurus a franciáknál rendetlenkedik:


Pekingben van Mothra (kukac-alak, tehát ez már a harmadik generáció, a 4. mothra), Londonban pedig ... Manda?
Párizsban Baragon? Ki a fene Baragon, és Párizsban nem Gorosaurus van?
Godzillának New York jut.


Aaah, tudtam én: gonosz ufók!



Kilakról jöttek ami a Mars és Jupiter közti aszteroidaövben van, és a szokásos "tudományos", értsd: computerirányította, érzelemmentes társadalmat kívánják kiépíteni a kaijuk irányításával. A sziget igazgatója pedig egyetért (bár valószínűleg a gáz hatására).
Főhősünk azonban nem. Ezért így jár:


Egy nagyobb tűzharc tör ki, amiben a képen a fickó nem tudom mire lövöldözik, mert csak előtte egyenesen van ellen:


A dokit megpróbálják kihallgatni utána, de az kiugrik az ablakon és összezúzza magát ...a homokon? A doki szintén gonosszá vált lánya meg tűsarkúban botladozik.


Ah igen, idegen beültetés!


Erősen a Sherrif és az Idegenek c. Bud Spencer film ugrik be.Idegenek távirányítva leigázzák az emberiséget. Egyelőre úgy tűnik Godzilla és a többi kaiju csak fölösleges dísznek vannak ebben.
Mindenesetre a bigyóból van nagyobb is, csak nem értem az miért nincs beültetve egy kaijuba. A megtaláló nem más mint főhősünk apja! Most mondd meg, nem kényelmes?


Ilyen bigyókat hirtelen mindenhol találnak. Pl. 5,000 méter magas hegyeken ahol nyilván mindennap járnak tucatnyian hogy ezt megtalálták, de még egy kókuszdióban is Guamban.
Ehhez nincs mit hozzátenni.

Manda:


Tudjátok miért nem meggyőző a katonai válaszcsapás? Mert egyszer már sikerült a lényeket arra a Szigetre terelni. Akkor elvárnánk hogy most is hasonlóképpen hatékonyak legyenek. De nem, a nagy hatástalan semmit lövöldözik rájuk.


Gondom van az idő múlásával is. Hogy a görcsbe jelennek meg a szörnyek Tokyoban hirtelen? hogyan keltek át a fél világon hozzá? Semmi utalás rá hogy az ufók pakolásznák őket össze-vissza,tehát nyilván saját erőből kellett megtenniük az utat. De szerintem az akkor is legalább napokba, hetekbe telne. Mi történt közben addig?
Nem mintha nem értékelném hogy most nem csak Japán szenved, de egy egész filmet csak az nem ért meg, a szerkesztés lusta, és tulajdonképpen az ufok agykontrollja szükségtelenné teszi még az óriásszörnyeket is szerepeltetni.

Ám míg idővel a szörnyek villanásnyi rombolása elfogadható mennyiségűre halmozódik (bár sajna a személyiségük még mindig nem jön át - ha már csináltak nekik nem ártana felhasználni), de továbbra is véletlenszerű marad, csakúgy mint az emberek tevékenysége. Az időrend továbbra is zavaros és a történetfutás számára kényelmes marad. Így igazából az egész unalmas összhatást kelt, elveszíti az érdeklődésünk.

Hőseink végül bejutnak az idegenek bázisára:


A bázis Fujin van. Ez sajnos nem sokat mond az átlag nem-japán számára, de Mount Fuji, ami egy vulkán jelentőséggel bír Japán számára. Mint az Olympos a görögöknek.

Írány a Hold! Az idegenek gigalángszórókkal szerelték fel a leszállási krátert, de az emberek időben kiszállnak, lukat lőnek a bázisba lézerrel, az idegenek meghalnak. Még fél óra van a filmből.


És az idegenek Alien: Prometheus-sárkukaccá váltak, és ez a központi egységük? Destroy all planets!


Oh, nem említettem, de ez a film mint a Monster Zero (Invasion of Astro-Monster) szintén szerepeltet egy fehér színészt. Itt éppen kijelenti mivel a Holdra ment csoport nem jelentkezett egy ideje, biztos elbuktak:


Pedig közben egy tök izgalmas jelenet keretében az osztag kivágja az idegen kütyüt. Attól izgalmas, hogy közben szó szerint ég el az áramkábel - vajon sikerül-e a művelet mielőtt az egész berendezés elfüstöl?
Őszintén szólva  úgy néz ki, az utolsó fél óra egész nézhető a maga B-kategóriájában.

Baragon:


Spiga is befut. És ki repül itten? (Varan)


Az agykontroll alól kiszabadult szörnyek - Godzillával az élen - mennek ufót gyalulni. A földiek agykontrolljának hatása alatt.


De azoknak még van egy ászuk:


Namost szegény Ghidorának mennyi esélye lehet ha csak Godzilla, Angilus és Mothra hármasa is legyalulta a földbe?
Nagyon csúnya verés lesz belőle.


A harc annyira zsúfolt, Mandának, Baragonnak és Varannak egyetlen ütés sem jut :(
Az idegenek meg egyszerűen nem tudják mikor kell feladni:


Azt elismerem húzás elpusztítani a földiek agykontrollgépét, de azért ez messze nem elég folytatni az inváziót. Legnagyobb pechjükre pedig amiről azt hittem vmi szörnytojás, kiderül hogy a földi ufo-HQ erőtérrel védett bejárata:


Az idegenek bázisának nagy tüzijátékkal vége.


Az idegenek Végső Szuperfegyveréről (Fire Dragonként emlegették) pedig kiderül hogy csak egy nyamvadt álcázott ufo.

A győzelmi képek között végre kapunk eg-egy jobb képet Baragonról és Varanról:












Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad