Godzilla (1998)

Ah, az amerikai ... Remake? Reboot? Alternatív idősík? - Toho (a Godzilla-filmek japán gyártója) később úgy döntött: spinoff.
A szörnyet (és így a filmet) ennek keretében át is nevezték Zillának. Említik (majd) a Giant Monster All Out Attackban (2001) és szerepel majd a Final Warsban (2004). Pedig ha jól csinálják, a japcsik 2005-ig nem is készítettek volna újabb G-filmet.

Pedig nem indult rosszul. Nézzünk a plakátra:


A dolog egy G-fannak viszont már a gyártó cég logójánál gyanús lehetett, mert az nem volt más mint a TriStar. Ami amúgy egy jó stúdió (volt), de a rajta keresztül készült Godzilla-film angol szinkronok pocsékak lettek, sőt, ők voltak akik szerették szarrávágni és szétalakítani a japán filmverziókat.


És rájuk jellemző magatartással itt is csak a nevet nyúlták le, és csináltak egy Jurassic Park-feldolgozást. Ami mondjuk a trailernél még nem volt gond. Azt gondoltuk ez egy poén: a Jurassic Park elmehet a sunyiba a T-rexével, jön Godzilla a radioaktív lehelletével!


Helyette mint tudjuk kaptunk egy picit felnagyított T-rexet, ami velociraptorokat szarik.
De lőtte még győzködtek minket az ilyen képek:


Sőt, Puff Daddy, aki "Puff, Elestem A Motorommal" videoklippjével lett nálam ismert


is csinált egy egész dögös promo-clippet a filmhez, fantáziacíme: "Sétáltatom Az Állatkámat":



A klippben sose találják el Godzillát, ellenben érkezik százával a katonaság - várhatjuk hogy semmit ne érjenek. Sajnos fognak, de még ne roskadjunk magunkba.



Ééés ezek után sikerült mindent úgy elbaszni hogy azt tanítani kéne. Pluszpoén hogy ez minden idők eddigi leghosszabb "Godzilla"-filmje.
Oké, a film intrója Zilla keletkezéséről még teljesen okés volt. Kopott VHS-hatás, "nukleáris" felirat, sziget - ahogy kell:

Oh, hogy Godzilla egy leguánból lett? Ki nem szarja le ha tisztességes film lesz belőle?

Az lesz, hogy Matthew "Egyszervolt" Broderick a "Singing in the Rain"-t (<- -="" az="" ben="" csernobilban.="" es="" ez="" ezt="" figyeld:="" n.="" nagyon="" nek="" nekli="" olcs="" p="" po="">Aztán jön a kormány, és elmennek vmi trópusi szigetre. Ha számonkérnénk a realizmust (a film "reálisabban akarta megfogni Godzillát" a készítőket idézve), megkérdeznénk: miért nem csak egy fotót mutattak a lábnyomokról?

Közben Random Riportert zaklatja a főnöke.
Atomtudósunkat meg vmi hölgyike.

Tudjátok, M. Broderick túljátszottan béna karaktere ellenére is az első 20 perc elvileg működhetne. Megvan az eredettörténet, van egy tudósunk, van katonaságunk, van egy Titokzatos Alakunk (Jean Reno), a szörny rejtegetése is működik (itt egy kettészakított, ott egy lehúzott hajó), és még új környezettudatos kampányt is sikerült felvetni ("az atomkísérletek miatt új, esetenként veszélyes fajok jelenhetnek meg"). Itt nem kellett volna abbahagyni, és Horrorra Akadva-szinten gagyin poénkodni.


Most mi a retkes faszért nem lehetett kiírni hogy Nyú Jork?
Btw, ha Broderick egykori csaja pont akkora béna mint ő, hogy nem maradtak együtt?
Mindegy. Zilla egy rakás buta poén közben végigtrappol a városon. Mert megteheti. Olyan poénokra gondolok mint "a 100méteres állat az első támadás után eltűnt", vagy "én igenis biztonságossá tettem a várost a bűnözőktől" mire bejön Zilla. Vagy - talán a legrettenetesebb - "miért szakítottatok? Nem kérte meg a kezed? // Épp ez az: megkérte." Érted miért nem működnek ezek a poénok, nem?
Hát mert mi köze a bűnözésnek egy óriásszörnyhöz? És hogyan tud eltűnni egy óriásszörny ami még egy utcán is csak úgy tud végigmenni hogy a válla súrolja a házakat kétoldalt?
Reno jelenete a polgármester bepoloskázásával is mikor működne? Már azon kívül hogy bármit várhatnánk a polgármestertől. Hát ha TÉNYLEG tudhatnánk hogy a francia titkosrendőrség fedőszervezete biztosítja New York/Manhatten épületeinek 13%-át!
És ahelyett hogy az atomkérdéssel foglalkoznánk mint tenné egy igazi godzilla-film, azt kell néznünk hogy azon panaszkodnak fánk van croissant helyett, és szar a kávé.

Nos, Zilla végre előjön - hogy remake-elje a Jurassic Parkból a "ne mozogj, akkor nem lát" T-rex jelenetet. Sajna a katonaság egy rakás birodalmi rohamosztagosnak állt redshirtből áll, így egyedül Broderick - aki eddig nem tudóskodott semmit - csinál pár fotót szuvenírnek.


És, uhm, ez a Zilla tüzet fúj mint egy sárkány (47:20)? Akkor már nem lehetett volna maradni a radioaktív sugárnál? Van a rendezőnek bármi fogalma mit csinál?

Trivia: 48:50-nél a filmbeli tv-ben az It Came From Beneath The Sea megy. Ezt egyetlen forrás sem jegyzi :( Mármint most már igen :)


Btw, had kérdezzem meg: az elején a japán halász miért kiabálta hogy Gojira? Mi lett volna a kontinuitás?

Mindegy, de mi az hogy terhes Zilla? Ki dugta meg?


Mindenesetre a fészeképítés az eddigi legdilisebb, legdekadensebb, degusztálóbb, deprimálóbb, dagonyásabb, dekoratívabb, deformáltabb, diffamálóbb, destruktívabb ötlet a filmben.


Ez olyan mint hangyabolyba ültetni a gyereked. Szándékosan. És odakötözni.


Whatever:


Aztán egy tengeralattjáró kilövő önmagát, Broderick meg megtalálja a tojásokat. És innentől kb. 3 karakter rohangászik egy kihalt épületben.


Tudjátok mi jutott még a MadisonCG elpuszításánál esezmbe? A Szönyecskék 2 c. film.

Egy indokolatlan üldözéssel később a nagyot végre eltalálják sima rakétával és megdöglik.


Még mindig van 15 perc a filmből.


---------------

De ha pocsék, és spinoff, mégis mi okból foglalkoztunk vele? Hát hogy apropót szolgáltasson arra, hogy a "Godzilla Univerzum"-ot összehozzuk!
Oké, oké, de mi az a "Godzilla Univerzum"? Nem jók azok a kontinuitás-táblázatok amik már léteznek?

Ha figyeltél a posztjaimra, akkor látod hogy nekem nem. A magam fan-teóriájában sikerült összekapcsolnom a Showa és Hesei korszakot mindenestül, amit a "hivatalos" táblázatok nem tudtak elérni.
Szintén átraktam a Godzilla vs King Gidorah idősíkját (pont a fenti céllal).


Azonban a kapcsolódó sorozatokkal nem tudok mit kezdeni. Egyfelől már ez is temérdek időt elvitt, pedig a spinoff-filmeket nem is néztem meg. Másodszor a jórésze csak japán, felirat nincs semmilyen, sőt, egyáltalán nem fellelhetőek. Különben is mit kezdjek 100 rész 5-perces izével??? A kontinuitás meg alapból kérdéses, valószínű hogy egyszerűen mind elválik a filmektől valahol, akkor meg minek ha itt azokra koncentrálok.
Vegyük pl. az ebből a filmből sarjasztott amerikai rajzfilmsorozatot. Jó lett? Jó lett. Mégsem illik a filmek kánonjába. Azért egy említést megérdemelt.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad