Dűne - a Féreg Összeesküvés

A Dűne 1. könyvében (Dűne) az "univerzumot" egy arisztokratikus rendszer uralja, ami az Arakis bolygón bányászott/termelt Fűszeren körül forog.
A vezetője a Császár, a két fő ház az Attraides (a jók) és a Harkonenek (rosszak).
Az egész univerzum összes lakóját fajnemesíti a Bene Geserit nevű (nőkből álló - felteszem ősanya-szimbólum) szervezet. Mint kitalálhatjuk, a széria tudománya a Bullshit kategóriába tartozik, ezért nem érdemes foglalkozni olyan részletkérdésekkel mi is pontosan a fűszer hatása, a homokférgek életciklusa, vagy bármi hasonló, azokat egyszerűen fogadjuk el és kész. A lényeg, hogy a Bene Geserit maga sem tudja, de tökéletesen elvégezte már a feladatát, és kinemesítette a tökéletes embert (Paul Attraides), minden negatív tulajdonságot pedig a másik ágba sűrítettek (Feyd Harkonen).

Az alapkonfliktust az adja, hogy az Attraidesek egyre hatalmasabbak lesznek, ami miatt a Császár és a Harkonenek összefognak. Látszólag az Attraideseknek adják az Arrakist (korábban Harkonen tulajdon), majd terv szerint begyalulják őket a földbe.
A gikszer ott történik, hogy bizonyos okokból kifolyólag Paul Attraides és az anyja életben maradnak, Paul az Arrakis lakosainak istene lesz, és jihadot hírdet (szó szerint ezt a szót használja a könyv). Legyalulják a Harkoneneket, és átveszik a hatalmat a Császártól - Paul aztán nem tudja megakadályozni hogy a fremenek legyalulják az Univerzumot.


A végén az Űrnavigátorok (nélkülük nincs hiperűrugrás, mellesleg súlyos fűszerfogyasztók/függők) közlik hogy az egész az ő tervük volt.

------------------------

A Dűne Messiásában a korábbi szervezetek, köztük a Bene Geserit szervezkednek a fremenek jihadja miatt, akik most már Pault is útálják (általánosan már csak pusztítani akarnak a pusztítás kedvéért).

Paul maga annyira isteni, hogy folyamatosan lát a jövőbe, ezért halálra unja magát. Ki is írják a történetből.

Viszont születik két gyereke.

-----------------------

A Dűne gyermekeiben a két utód iker uralkodik, a bolygót pedig elkezdik terraformálni (azaz lesz növényzet meg minden, nem lesz sivatagbolygó). Ez persze felveti a kérdést mi lesz a férgekkel, de sebaj.
A Vallás (fremenek) uralnak mindent, teli vagyunk szektáskodással, ami végre előreviszi a történetet: az egyik utód összeműti magát egy homokkukaccal, és ő lesz

------------------

Dűne istencsászára.

El is telik így párezer év, stagnálás meg minden, ismét mindenki utálja a központi hatalmat.
A bolygó egyébként emberek számára jóformán paradicsom, csak a császári palota sivatag.

Végül a kukacembert kiírtják, de az előtte közli hogy végig ez volt a terve hogy az ikertestvérét először megdugja ő, majd addig tenyészti míg a jövőbelátásra genetikailag immunisak lesz az emberiség, és ezt már el is érte. Bullshit science, de a lényeg hogy megoldásként kínálja a könyv Az Emberiség Kihalása Ellen (minden könyvnek ez a témája)hogy a jövő legyen kiszámíthatatlan.
Ja, és mikor meghal, a testéből szétmásznak kiskukacok, szóval a férgek mégsem haltak ki.

---------------------

A Dűne eretnekeiben az ürügy a történésekre az előző könyv végi összeomlás végén történt szétszóródása az emberiségnek, ami így már nem alkot egyetlen Birodalmat, a távolba szakadtakat pedig fenyegetésként kezeli az író.
Továbbá a Bene T-szervezet már szintetikusan előállítja a Fűszert.
Van valami mellékszál holmi "gólemekkel" (ghola), amik meghaltak emlékeivel bevésett klónok - pont annyira nem szereti őket az író mint az első könyvben Paul anyjának lányát, aki minden Bene Geserit vezér emlékével született. Mert leragadni a múltban rossz, vagy ilyesmi.

Btw, a Bene Geserit nem tetszik most senkinek: fel is robbantják az Arrakist hogy azoknak ne legyen fűszerük. Így már csak a Bene T szintetikus füve ... akarom mondani Fűszere marad, meg egyetlen kukac amit kimenekített a Bene Geserit.

-----------------

A Dűne kápolnája azzal kezdődik, hogy vkik (tökmindegy mi a nevük) visszaállították a régi Birodalmat (az 1. könyv elejéről). Kiírtották a Bene T-t is, feltehetően tehát maguknak szintetizálják a Fűszerüket.
A Bene Geserit pedig Dűneformálja a saját bolygóját hogy férgeket neveljen rajta. Hogy miért nem lopják el a szintézist inkább? Mondtam hogy Bullshit Science. Technikai kérdésekkel forduljanak a vevőszolgálathoz.

Úgy tűnik a főszereplő istenibb lesz Paul Attraidesnél is, mert nem csak mentat (szuperszámítógép szintű agyi kapacitás) és jövőbelátó lesz, de rendelkezik a kollektív tudattal is (a bene geserit vezérekével legalábbis, de ezt nem kell olyan szigorúan venni).
Aztán ő lesz a Császár a Visszaállított Régi Birodalomban.
A zsidók (korábban: fremenek) meg lelépnek pár féreggel új Arrakist alapítani.

------------------
------------------

Mi ebből a tanulság?

Bár a sorozat elvileg befejezetlen maradt, kiszámíthatjuk a végét a fennálló trendek alapján.
MINDEN könyv végén benyögi valaki hogy "végig az én tervem volt", ám valahogy sose folytatódik a tevékenységük a következő kötet(ek)ben.
Szintén fontos aspektus magának a Fűszernek a léte, haszna, továbbá a Sors amit feltár. És ugye minél több fűszert fogyasztasz, annál durvább képességeid lesznek.

És bár elvileg az Emberiség Sorsa van folyton feltéve, szerintem ez félrevezetés. Az egyetlen ~társadalom aminek a túléléséről biztosak lehetünk végig, az a Férgeké.
A Férgek, amiket a filmváltozat egyenlősít a Fűszerrel, de minden kétséget kizáróan minden variációban a Férgek azok amiket leginkább áthat a Fűszer. Ebből logikusan feltételezhető, hogy a Férgek bírnak a legnagyobb varázsképességgel is.

Szóval mi van ha az összes eseményt a Dűne-sorozatban a Férgek irányították a háttérből?

"Tudd: mindenki halandó mindenki a férgek tápláléka" - A Sötétség Fejedelme (1987)


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad