Így dolgozunk mi - állami szürke- és feketemunka

Ez az a hely/intézmény/cég ahol most dolgozok. Ennyi törvénysértést még sehol nem láttam, és erről - az elszámolások miatt - mind a munkaügyi központ(ok), mind az Állami Számvevőszék tud:

- a kötelező szünet (ebédszünet/pihenő) ki nem adása (alkalmanként)
- közfoglalkoztatottak 11 hónapig foglalkoztatása, 1 hónap kiléptetése, majd továbbfoglalkoztatása. Állandó jellegű. Mint tudjuk ha 1 évnél tovább valaki közfoglalkoztat, automatikusan állományba kéne kerülnie munkavállalónak. Technikai hiba a törvényben hogy a fenti trükközést meg lehet tenni. Ettől még a törvény szellemével/értelmével ellentétes, tehát ez szürke-foglalkoztatás.
- a valós munkakörnél alacsonyabb követelményű munkakörbe bejelentés, így alacsonyabb béren való foglalkoztatás. Mivel ezt közfoglalkoztatottak ellen követik el nem csak színlelt szerződésről van szó, de messzemenően etikátlan népnyúzás. Természetesen a munkanélküli hivatalnak azonnal fel kellene/kellett tűnjön hogy 10-20 ***** helyett ugyanannyi takarító jelent meg nevezett intézménynél...
- a színlelt szerződések válfaja itt nem ér véget. Szerződés szerint ***** órakor kezdődne a munkaidő. Valójában fél órával hamarabb bent kell lenni. Különben automatikusan kirúgnak. Ez azért elfogadható, és lesz szürke- nem pedig feketefoglalkoztatás, mert a szerződés szerinti 20 perc ebédidő 30 percre módosul a valóságban. Igazából a 20 perc nehezen (értsd: egyáltalán nem) tartható, olyan messze van az étkező a munkavégzés helyétől.
- kifizetetlen túlóra elrendelése
- kiszervezés, azaz munkaszerződés látszólagos megszűntetése, majd jelentősen alacsonyabb bérért és messze rosszabb feltételekkel ugyanazon munka elvégeztetése külső cégen keresztüli visszabérlésével ugyanazon alkalmazottnak. Igazából több munkát várnának (várnak!) el a kevesebb pénzért (még a KSH-létminimumot sem éri el) és rosszabb körülményekért.
- vonatkozó információk visszatartása, késleltetése, ki nem adása
- különböző bérpótlékok/caffeteria lenyelésére tett rendszeres próbálkozások
- feketén foglalkoztatás. Komolyan, volt olyan nap amikor illetőnek nemhogy szerződése nem volt, de egyáltalán nem tudta SENKI hogyan került oda. Ő maga sem. Csak vmi haverja szólt neki vmi bulin, ő meg besétált az utcáról. És simán ledolgozta a napot. A biztonsági osztály kötelékében.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad