Godzilla Raids Again (1955)

A nemzetközi változat elvileg jelentős változtatásokat kapott, '59-es, és a címe mielőtt visszanevezték "Gigantis the Fire Monster". Viszont alig 2 perccel rövidebb mint a japcsi változat, annak ellenére hogy egy egész mellékszálat kivágtak. Nem mellesleg az amcsi szinkronosok azt hitték egy másik film folytatásáról van szó, és amúgyis elég nyeglén álltak a dologhoz.

Mindegy. Mert máris ott a szörny!


Videoban lenne csúcsszuper, mert látszik hogy ez egy kesztyűbáb! De odass mi történik!!! Még egy szörny!!!!


Nem sokáig rejtegetik előlünk miről van szó, ezek bizony harcolnak.


Nem elfejeteni hogy ez nem az eredeti godzilla. Egész seregnyi godzilla úszkálhat a tengerben!


Btw, ez az új izé faj szerint a) nagyon okos b) a páncélja nem csak dísznek van c) keményen fellép a háborús dínók ellen. Mint az köztudott, hiszen ilyen részleteket természetesen a fossziliákból könnyen kideríthetünk. Vagy nem.
Oxigénfolyósító nem lévén, persze felmerül a probléma:


Mert hát godzilla ellen van mit bevetni, mi?
Oké, nincs. De az előző rész godzillaimádó tudósa visszatért. Gondolom okos dolog volt rábízni a godzillaellenes projectet...


Mindenesetre van egy kárcsökkentő terv: mivel Godzilla agresszívan reagál a fényre, ha Tokyo felé indulna, egy ilyen bombával elterelhetik. Talán. Ha másfelé indul, azt meg ki nem szarja le. "Azok csak büdös halászok". No, de jöjjön a tüzijáték, a'la Holtak Földje:


Godzilla ezt gondolja:


Viszont a terv úgy tűnik beválik, mindössze egy hajó tornyát veri le a farkával, azt is csak véletlenül. A kétperces snittért mindenesetre ez a minimum.

Aztán megszöknek vmi rabok szállítás közben. Hogy ez miért fontos? Nyilvánvaló hogy az ötperces shennanigan végén vmi ki fog gyulladni miattuk, és ezért a szörny visszafordul. Így a várost mégis lebombázzák. Akarom mondani megy godzilla károkozni. A katonaság persze mindent megpróbál, de hát ugye...


Jók azok a katonák ott. Nem tudom bábúk-e, vagy stock footage, vagy képösszeúsztatás miattuk. No, de befut közben Angéla! Mármint Angila...


Mint látható a katonaság lő mindenre ami mozog, ahelyett hogy megvárná melyikre kell a végén MÉG lőni.
A két lény csatája amúgy a készítők szerint kezdett elhúzódni, ezért egyszercsak összefogva lerombolnak vmi gyárat/erőművet, majd felgyorsított képkockákon henteregnek egy jót. Pedig amúgy elég jól nyomják a szumót.
Közben három fegyenc még mindig szabadlábon. Haj, azok a távolkeleti hajviseletek!


A két monstrum alaposan leamortizálja a várost, végül godzi elharapja angi torkát és leleheli a radioaktív lehelletével, amitől az felrobban. Because Reasons.


De vajon ezért a tettéért megengedhető-e a hidrogénbomba bevetése godzilla ellen?


De ez az ahol a film jó folytatás tud lenni. Egyfelől kapunk egy szörny vs szörnyet, másfelől nem az emberi veszteségekre koncentrálnak, hanem az infrastrukturálisra. És nem a baj bekövetkeztére, hanem az újáépítésre:


Hosszú ünneplés következik, pedig a film harmada még hátravan, és egyre fogy. A szimbolizmus egyértelmű: Hiroshima után Nagasaki. De azért nem kell pánikolni, másodszorra nem is egy nagyvárosban vergődik partra a dinoszaurusz:


Azért így sem éli túl mindenki, de legalább új ötlettel sikerül előállni:


Az mókás persze ahogy hó helyett darált jég zúdul alá, és hogy Godzilla végig egyhelyben áll. A kosztümnek is van baja: a test túl merev.
Sajna akció helyett, ami hát, igaz "csak" egy újabb berepülés lenne, G máris be van temetve


és gyalogosok szállnak partra.


Persze biiiztooos vót vmi megfontolás az akció mögött...


Úgy tűnik eredetileg nem volt meg a műsoridő, mert MEGINT ráomlasztják a hegyet a vadászgépek. Vagy csak rájöttek hogy a tűzgyújtós jelenethez G nem marad egyhelyben elég ideig. Mindegy, itt a forgatókönyv nagy bajban van, de G lelehelhet még pár vadászgépet.








Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad