Godzilla - Godzilla vs Gigan (1972)

Oké, ez előtt a film előtt a Son of Godzilla után még 3 filmet gyártottak. Nyilván időrendben is van értelme nézni a dolgokat, látni hogy fejlődött a kulisszák mögött a koncepció.
De ez azon ritka alkalmak egyike a szériánál, ahol a fentieket érdemesnek látom kiegészíteni a történeti időbeliség kérdésével. Egyfelől mert ilyet senki nem csinált még, másfelől mert tudomásom van róla hogy ezzel feloldható a szériában egyébként felmerülő folytonossági probléma. És miért ne gyártanánk fan-teóriát!
Az van ugyanis hogy a Destroy All Monstersben (1968) King Gidoraht elpusztítják. Itt viszont még él. A DAM pedig deklaráltan a "jövőben" játszódik. Persze lehetne kérdés mennyivel a jövőben, de erre semmilyen utalás nincsen, és bár megtehetnénk hogy a Terror of Mechadozilla utánra tegyük ami a "Showa"-korszak utolsó filmje, de minek fárasszam az agyakat? Pláne hogy ott már tényleg probléma a gyártási idő által esetlegesen okozott tónusváltás, technológiai fejlődés és hasonlók.

No igen, elvileg jelenleg 4 korszakot tartanak nyilván a Godzilla-filmekben:
#1 Showa: Godzilla (1954) - Terror of Mechagodzilla (1975)
#2 Heisei: The return of godzilla (1984) - Godzilla vs Destoroyah (1995)
#3 Millennium: Godzilla 2000 (1999) - Godzilla: final wars (2004)
#4 Post-Millennium: Shin Godzilla (2014)

Hogy ezek között van-e átjárás vagy egyéb kapcsolat, azt majd még meglátjuk.

----------------------

Nem tudni Godzilla miért dühös már a főcím előtt, de nekem bejön:


Ja, persze a japán változatot tessék nézni, az amerikaiak megint megcsonkították a saját kópiájukat. Már ha megtaláljátok. Nekem nem sikerült. Maradt a vér- és káromkodáscsökkentett verzió. Várj, mégsem. A 4. perchez kell tekerni, és ha benne van hogy "hard bitch" a 10. másodpercig, akkor az a jó verzió. Elméletileg. Hogy ezt hogy hozták össze, fogalmam sincs.
A szinkron amúgy elég másodvonalbeli, főleg a szörnyfilmtervező főszereplő (hű de meta) arcához nem megy az angolhangja. De, gondolom, ez legyen életünk legnagyobb problémája.
Ő megnyilván a főgonosz. Godzillás vidámparkja van! Menekülj!


Itt bevillantanak egy rakás szörnyet, és megemlítik Monster Islandet, ami az All Monster Attack képzelgéseiben szerepelt:


Aztán a rajzoló beleütközik egy csajba, aki elejt vmi lemezt, aztán beleütközik a főnökkel akivel az előbb tárgyalt, de akinek most fogalma sincs ki a fickó? Szerintem csak lusták voltak a készítők és remélték a nagy sietség eltereli a figyelmünket mint a főhős a főgonosznak:


Feljutunk az irodába ahol vár a ... főBBgonosz?


A csaj meg a hippi barátja kifelé menet vissza akarják szerezni a Világbékét hozó diszket:


Őszintén szólva a produkciós minőség mérföldekkel van máris a Son of Godzilla fölött, sokkal kellemesebb lesz így végigszenvedni majd a Destroy All Monsterst, ráadásul ez hangzásra annak a prequelje de tutira! Ugyanis a vidámparkosok említették fent hogy esetleg kiírtanák az összes szörnyet. Mert Világbéke.

Vidámparkgodzilla! Szerintem talán itt fogant meg Mechagodzilla ötlete.


Hőseink közben a ... lakásukon? kollégiumban? lejátsszák a felvételt, mire a SzörnySzigeten lévő szörnyek bemorculnak.


Ennek következtében a nyilván-ufók áttérnek a 3-as tervről a 6-osra. Gondolom a végén meg jöhet a 9-es Terv a Világűrből, heh.
Godzilla megszövetkezik Angilussal (Anguirus japán írásmód szerint).Hőseink pedig háttérellenőrzik a céget, aminek következtében kiderül hogy a főBBgonosz egy éve meghalt!
Angilus közben partot ér, és hát a fogadtatás nem túl barátságos. Annyira nem, hogy a nappalból átlőnek rá az éjszakába! Időutazó lövedékek - ez ám a haditechnika!


Az emberiség amúgy új fegyverekkel is készült, oh yeah:


Nyilván azok is hatástalanok, de szép próbálkozás!
Szerencséjükre a lény most nem velük harcolni jött, így balra el.
Extra adalék, hogy a gonoszak megfigyelték az egészet, és most már ismerik az emberiség ütőképességét! Banyek, nekem ez a film bejön eddig. A nyomozás halad, feszültséget teremt, és kötődik a kaijukhoz is. Jó forgatókönyv!
A gonoszoknak viszont eddig nem jön be a terve hogy likvidálják a hőseinkből álló ellenállást:


Még szerencse hogy a főhős csaja karateka.


Ám az idegenek vmi adást küldenek az űrbe!


Megjegyzem, emlékszem mikor ez kijött, Gigan nagy ász volt ám közöttünk. Oké, fura egy szörny, elismerem, de mindenhol éles bigyók lógtak róla, naná hogy tetszett!
A Földön meg Angilus Godzillával tér vissza.
Közben emberi hőseinket meg igaz hogy elkapják, de már az eltűnt testvérrel együtt vannak elkapva, ami azért haladás. Plusz a háttérben tetszik az a Godzilla-logo:


A gonoszok végre felfedik a háttérsztorit, ami (végre!) tartalmazza a Godzilla-franchise környezetvédő részét. Egy másik bolygóról jöttek, amit sikerült agyonszennyezni,és most emberbőrbe búja a Földet kívánják meghódítani! Ők bizony onnan jöttek ahonnan a MIB első filmjének főellenfele!


A hadsereg kivonul, persze hogy kivonul, de ezúttal legalább tényleg jól néz ki:


Yeah, egy kis várospusztítás! De hiányzott már. Érdemes megnézni egyébként a szűkített látótérrel mennyit lehetett spórolni úgy, hogy az élmény nem sérült:


Ghidora pedig végre használja valamire a három fejét: az egyikkel a kikötőben álló hajókat sütögeti, a másikkal az épületeket, a harmadikkal az odagyűlő katonai járműveket. Jó ismét látni olyat hogy a radioaktív lehellettől elolvadnak a dolgok.
Gigan (akit még mindig nem neveztek nevén) meg tényleg tombol. Akármerre lengeti akármelyik testrészét, ő a tökéletes fegyver. És mikor lemészárol egy egész repülőgépflottát, nem is érsz rá megkérdőjelezni miért repültek azok annyira közel!

Jók a vágások, a fényképezés, a kamerakezelés. nincs kifogásom a film ellen.


Godzilla és Angilus párosa befut:


Párosban küzdenek. Nem semmi. Jó koreográfia. És Ghidorának a plusz fejeivel még marad ideje külön a környezetet rombolni!
Közben emberi hőseink meg megszöknek héliumos lufival felvont kötélen lecsúszva:


Te várjál, miket tud ez a vidámparki csoda:


Godzilla a harcban most először tényleg megsérül. És nem mástól mint Gigan has-körfűrészétől!


De ráadásul Godzillának terve van!


Sajna a toronynak meg komoly lézere.


A katonaságnak azonban míg az űrlényeket lefoglalja a kaiju-csata sikerül lifttel felküldeni egy adag robbanószert a liften a'la Looney Toones. Bye Bye űrlények.


Persze ettől az űr-kaijuk még nem mennek el. De az irányításuk megszűnt, ami azért jelent egy kis reményt.


Az egyetlen kifogásolható dolog ami eddigre feltűnt, hogy Angilus és Ghidora csatájából nem sokat látunk. Igazából nincs is mit. Angilust ugyan megvédi felépítése Ghidora sugaraitól, de fizikailag meg nincs esélye, és neki nincs távolsági támadása. De mindkettőnek normális műsorideje volt egyébként, szóval ez nem komoly kifogás a film ellen. Meg végülis:



És mikor Angilus a hátával ugrik neki az ellenfeleknek (szép befejező-mozdulat, és ezen a ponton egyértelmű a pankrációs kötődés), az csúcs.
Végül a két űr-óriás-szörny feladja és elrepülnek. Szörny-hőseink pedig elúsznak a napkeltébe:


PS: ha Gorosaurus nem lenne ismerős, az azért van mert Godzilla-filmben nem szereplt, csak a Godzilla-Univerzumban. A King Kong Escapes c. alkotásban volt jelenete. Az ilyen spinoffokkal majd a '994-es amerikai (God)Zilla filmnél foglalkozunk okokból kifolyólag.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad