Godzilla - Ebirah, horror of the deep (1966)

Lássuk be, a japcsik elszánták magukat hogy évente kidobnak egy Godzilla-filmet. Biztos ez afféle éves vándorlás, vagy mi mint a madaraknál.

Tudni kell hogy ez valójában egy King Kong-film lett volna mielőtt az utolsó pillanatban meggondolták magukat, ezért az eddigi Godzilla-fimekhez képest előfordul az ellentmondás.
Így is a japán verzió lenne az"ideális", de az egyetlen kópia amit találtam belőle, az az angol dub. Ez van.

Néhány állóképpel indítunk egy tengerpartról. Szép fényképek, de mennyivel szebb lenne mozgásban, ha már mozi. Tudod Mozgó Képek.
No, mindenesetre a főhős keresi eltűnt tesóját vmi vihar után. Biztos él, a sámán is megmondta. De ha a rendőrség nem megy ki, akkor benevez egy három napja tartó táncmaratonra - na akkor ezt gondoljuk újra. Inkább lopjunk egy hajót! És így tett.
Pechjükre a tulaj épp otthon van, és fegyvere is van:


Végül megengedi nekik hogy maradjanak egy kicsit, ő meg visszafekszik aludni. Tegye fel a kezét aki szerint nem lopják el azonnal a hajót tulajdonostul? Na ők távozhatnak. Ezek még a puskát is szétszedték.
Valahogy Bud Spencer és Terrence Hill egyik legrosszabb filmje, a Kincs Ami Nincs ugrik be.
Kiderül hogy a hajó "tulajdonosa" is egy tolvaj, szóval akár mehetünk is tovább.
Végrekitör a vihar:


És ott a szörny:


Persze nem csak ők menekülnek meg, hanem a lopott pénz is. Különben minek írták volna bele. Nem tudom mihez fognak kezdeni vele, mert amúgy mindenki pont leszarja.


Ah, fene, rögtön el is dobják, hiszen "itt" haszontalan. Bár még nem tudni hol azaz itt. Nyilván egy sziget, hiszen egész Japán nem áll másból mint szigetekből, szóval ez nem újság.
Találnak egy kardot, mire egyikük rögtön kijelenti, hogy kannibálok. Ez egyértelmű dr. Wattson.
Ahogy az is, hogy ezek eléggé szofisztikált kannibálok:


Kutya legyek ha ezek a "kannibálok" nem rosszban sántikálnak:


Van azért pár igazi bennszülöttünk is. Talán kannibálok, talán nem, de biztosan a katonák foglyai. Kivéve akik megszöktek. Mert őket megette az óriásrák Ebirah. Ja, és ez a csaj aki nem evezett velük egy hajóban:


Persze azon nyomban belefut hőseinkbe. King Kongnak ... Akarom mondani Godzillának meg lesz kit elrabolnia. Pechjükre a katonaságnak ... drónja van?


Azért csak sikerül lerázni őket. Ráadásul kiderül hogy a csaj Mothra népe. De vmiért a telepátiája nem működik. Viszont elmondja hogy a keresett fickó, Yata (ami azt jelenti: "Megvan! Sikerült!") az ő szigetükön van (a dubban: Infant Island, azaz ártatlanság-sziget).
A katonaság pedig a Vörös Bambusz Hadsereg. Csak nem a Dragon Ball Vörös Szalag Rend Hadseregének előfutára?
Ah, igen, mothra:


Szegény Godzival viszont mi történt?


Hőseink inkább behatolnak a szigorúan őrzött katonai létesítménybe. Elvégre a tolvaj-fickó fabrikált magának egy álkulcsot hogy kiszökjön a hajó kabinjából. Azon sem buknak meg természetesen hogy a lőszerraktárban élesítenek egy füstgránátot. Elvégre minek füstérzékelő egy rakás robbanószerhez?
Aztán amikor lebuknak mégis, jöhetnek azok a füstbombák. Komolyan, mintha a Batman-sorozatból néznénk egy részt.


A betöréssel végül csak azt érték el hogy egyiküket elkapták, a katonákat meg felidegesítették. Mondjuk a katonák nem tudom minek izgulnak, miért nem viszik el őket a francba.
Ja, az egyik fickó a drónnal elsodródik és Mothra szigetén köt ki. Akármi.
A katonaság ad-hoc alapon a part üregeibe lődöz, erre hőseink eldöntik hogy felébresztik a gyíkot. Ehhez megvárják hogy essen, és villámmal megcsapatják a szörnyet.
A fogságbaesettnek jobb ötlete van: a gyártott rákűző-szer helyett csináljanak valami ugyanolyan színű hatástalanságot, a katonákat megeszi a rák, ők meg mehetnek haza.

G felébred, rögtön szembetalálja magát E-vel:


Strandlabdáznak kicsit egy parti sziklával, majd Godzilla nekilát megfőzni a rákot a forró, radioaktív lehelletével. Van egy rövid víz alatti snitt is, sajna nem használják ki.


Az összes főszereplő újra egyesül közben (a mothrához került fickó is visszajött közben, csak tudnám minek).
Persze megint rájukakadnak a katonák, és minden ott folytatódik ahol egy órával ezelőtt tartottunk.

Godzilla előkerül, a katonák elszaladnak, a nő ottmarad. Godzilla üldögél. Biztos arra gondol "én csak a beugró vagyok, nem is nekem kéne itt lennem, mi a fenét kezdjek most egy embernővel?"


Berepül vmi Random Repülő Szotyadék:


G kicsit megcsapkodja a foszladozó tollseprűt, mire az tovalebben. Visszajön, mire G felgyújtja. Beesik a vízbe, és szerintem nem jön elő soha többet. Godzilla visszaül a helyére.
Repülők jönnek, lődöznek rá. Csak tudnám minek pazarolják a lőszert. Ezek amúgy elég öngyilkos hajlamú pilóták, amelyik nem G kezei között porlad szét (emlékezzünk milyen T-rexesen rövid karja van), az nekimegy a mögötte lévő sziklafalnak. Nem vicc.




Azért jó látni mikor G megtámadja a tábort, az elektromosságot nem élvezi. Egy hiba kiküszöbölve.


De amikor széttapossa a nukleáris reaktort, akkor erős bevillan Fukushima:


A nukleáris önmegsemmisítő elől menekülő katonákat a rákszörny elkapja, hogy aztán James Bond zenéjére őt kapja el godzilla. Végtelensok végeérhetetlen birkózás után letépi mindkét ollóját. Miközben a mothraiak nem szűnnek meg odahaza táncolni. Felmerült bennem: szoktak azok kajáért elmenni, vagy mikor megdöglenek a kimerültségtől mothra szerez újakat akiket telepatikusan leigázhat?
Mindegy, mothra mindenkit elvisz magával mielőtt felrobban a sziget.
Godzilla meg úgy néz ki felfog robbanni, de aztán rájön hogy ő nem King Kong, az ő jogai nem mennek sehova a stúdiótól, ezért gyorsan a partra teleportál a melldöngetésből, és beugrik a vízbe, így megmenekül. A robbanás utóhatásai egész érdekesek, de ez nem egy atomvillanás volt.


A széria már az előző filmmel elindult a lejtőn, de ez valami roppantul igénytelen. Nagyon látszik hogy nem ennek a szörnynek kéne itt lennie, és az egész olyan mint egy tv-film mondjuk Bujtor Istvánnal (pl. Legyél te is Bonca).
Nem inzultál különösebben, de ez a legjobb értékelés amit kaphat.4/10.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad