One Piece (anime)

Miután a Nagy Háromból kettőről is írtam már (Bleach és Naruto), plusz a Tiltott Negyediket is láttam (oké, a Dragon Ball Supert nem), gondoltam csakbelenézek a harmadikba is a "Három Nagy (Shonnen) Anime"ből.

Hát... Bukta az egész. Miért? Lássunk 1-1 kockát a másik kettőből, csak a karakterdesignok és az általános várható világkép miatt:

Bleach:


Naruto:


Dragon Ball:


Még a kicseszett Pokemon is tudott ilyet is:


---------------
---------------

Namost akkor mit tud ezekkel szemben a One Piece?


Mi a redves fasz ez???

---------------

Míg léteznek ezeknél is hosszabban létező animék, de azok afféle Szezám Utca jelleggel futnak. A Shonnen műfajnak azonban jellegéből adódóan egy koherens és véges történetet KELL elmesélnie. Miért?

A "shonnen"ekben a főszereplő a legerősebb akar lenni (legalábbis mindenesetre az lesz). Namost mihelyst ezt a célt eléri, nyilvánvalóan "győzött", és a történet véget ért. És addig is kénytelen folyamatos fejlődést produkálni, értsd egyre erősebbé kell válnia.

A "három nagy"ból a leggyorsabban a Bleach bukott meg, de ha pusztán az alaptörténetnek olvasunk utána, és ha csak kicsit belenézünk, kiderül hogy ez célozta meg alapvetőként a legmagasabb korosztályt célközönségként, bőven a 15+ra koncentrálva. Esetleg rögtön 17+.
A hátterei, kidolgozottsága egy rakás szar, nem véletlen hogy csak a promóplakátokat dobja ki százszámra bármi kereső, a kritikák is csak azt tartalmazzák nem konkrét képeket a sorozatból.


A központozott karakterek kidolgozottsága oké, de minden más egy kalap szar, és "nehéz" azonosulni egy pszichopatával aki bőven túltesz Hannibal Lecteren is, mert még csak kicsit sem humoros.

A Naruto a nevetséges narancssárgaruhás mascotjával elég sokáig kihúzta mielőtt a készítő ráunt, és addig is több szerkesztési problémát látni, de viszonylag tartott egy színvonalat, és legalább időnként képes volt elhitetni hogy jó. Igazából elég gyakran. A célcsoportja valahol a 12+nál kezdődhetett, és a Shippudenre "felnőtt a közönségével" kb. 15+ra ha sokat mondok. De csak azért mert volt neki egy célcsoportja nem jelenti hogy ne lenne élvezhető kb. bárkinek adott esetben, hiszen a kidolgozása okés, van egy hangulata, és nem nélkülözi a felnőtteknek szóló pillanatokat akár rajzban, akár történetben, akár koncepcióban.


A One Piece azonban...
Hát, a rajzokból azonnal látszik hogy a célközönség a 8-12 korosztály, és ennyi. Önmagában ez nem probléma, egy Spongyabob szinten elvegetálhatna (tudom hogy a SB operál durva poénokkal is, de amiért felhoztam az a nemlétező idővonal, a koherens narratíva teljes hiánya, és a potenciális végtelenségig folytathatóság). Ami miatt probléma, hogy lassan 20 éve megy (és szerintem 1,000 epizód a célja, szóval abba se fogja hagyni egyhamar).

Miért gond ez? Hát mert továbbra és mindig is az éppen 8-12 lehet rá képes hogy tetsszen neki. Egyáltalán nem tartalmaz SEMMIT ami eltérő korosztálynak érdekes lehetne, így a végighúzódó történet teljesen fölösleges, KIZÁRT hogy bárki végignézze, egyszerűen mert nem érdekli. 1,000 rész meg nem olyan hogy leülsz oszt végignézed záros határidő alatt mint a Lostot (az is mekkora csalódás volt).
Tehát fölösleges csinálni a szériát.
A viccek bugyuták, a történet nemlétező (1000 epizód után emlékszik még valaki miért indult el az egész?), de a legrosszabb hogy a shonnen-alapvetésnek sem tud megfelelni. A főszereplő ugyanis HALHATATLAN. Alapvetően megölhetetlen kéne "csak" legyen: a kardok eltörnek rajta, egyéb szerszámok is csak lepattannak - mert gumiból van? Nem tudom miért törik el rugalmas felületen egy kard. Azt se tudom miért nem sérül meg a ruhája se soha (különösen a szalmakalap!). És hogyan predesztinálja az éhhalál elkerülésére hogy a teste rugalmas?
Nem szólva arról hogy már az 1. részben egyedül elintéz egy egész hajónyi legénységet. Onnan hova lehetne nőni (már persze ha nem lenne alapból HALHATATLAN)?

Szóval esélye nincs hogy én ezzel az alkotással foglalkozzak. A Pokemon-szériának is ez az egyik baja.
Épp elég rossz ott hogy minden "fejezetben" nullázzák a kiccsávó lényeit, barátait és még tapasztalatát is, hogy az életkorát is sikerült resetelni, hogy sosem képes kicsit is közelebb kerülni a céljához - ahogy a sorozat előrehaladt egyre inkább idomult hogy KIZÁRÓLAG az Alapvető Célcsoportját szolgálja csak ki, ami kb. 5-8, ha egyáltalán.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad