Ergo Proxy 19-23

A sorozat széthullik. Komolyan, egy egész rész arról szólt, hogy a sorozat írójának "writer's block"-ja van, ezért random rajzfilmfigurák rohangásztak a részben (fillerben) egy random vidámparkban Mert Megtehetjük. Végülis a stúdió már fizetett...
De még az is kiderülhet hogy ez a széthullás vmi írói eszköz is. Azért vhogy kétlem hogy itt egy tökéletes géniusszal lenne dolgunk...

Hm, szóval a Moszkvai Migráns alapította Rondót (érdekes utalás a versformával). Azok (a Tanács) meg vmiért azon kezdtek agyalni miért léteznek, illetve folyamatos inputot vártak MM-től (Gondolkodsz, tehát vagyok)? Akinek a memóriáját a Monarch-proxyba ültették még Moszkvában. Pontosabban a Monarch ellopta attól akire Ergo bízta.

Btw, állítólag az embereket genetikailag próbálták az új világhoz alkalmassá tenni, de a kísérletek elbuktak.

A 22. résznél valami feltűnt: az események minden szálon egy irányba sodródnak, az egyén sorsáról az egyén hoz önálló döntést, a determinált Raison D'étre-t eltörölni igyekeznek:
- Mr. Belbiztonság inkább elpusztítana mindent mint hogy a lassú haldoklást válassza ami felé szerinte mennek a dolgok
- a bányagázt lélegző korcsok sorra elhagyják barlangjaikat ahol a gáz lassan megöli őket, pedig a kinti levegőn azonnal meghalnak
- a Kognitív AutoReaverek hol össze-vissza cselekszenek, de néhányuk teszi amit korábban is, Mert Úgy Döntött
- Rondó Tanácsa is tudja hogy önállóan kell döntenie, habár tudják hogy nem tudnak. Lemondanak a "teremtőről" (Ergo Proxy), helyettesítve az annak emlékeit őrző de halott Monarch Proxyval (az Aranyborjú legendája sejlik fel bizonyos vonatkozásban)
- az emberek... Az emberek vagy megőrültek, vagy a legközvetlenebb veszéllyel: az AutoReaverek (soha el nem fogyó) seregeivel küzdenek (Adolf Hitlerrel a barrikádon, lol!)


- Ergo pedig elfelejtette magával hogy proxy hogy annak felelősségét (az emberiség megmentése) elhárítsa. Mondjuk képtelen is volt rá mint rájött, de az nyilván más kérdés.
Lehet hogy a proxyk azért küzdenek egymással, mert elképzeléseik a Megmentésről kölcsönösen kizárják egymást, és ez afféle "természetes szelekció"?

De miért nem adják fel? A Halál (Ergo Proxy, a Halál Proxyja/Angyala) elkerülhetetlenségével szembenézve sem? Mert erről szól az Élet.


Btw, úgy tűnik volt egy sci-fi dolog is itt. A proxykat úgy tervezték, hogy megalkossák az emberiség feltételeit ismét, és ezáltal elpusztuljanak (valami olyasmi a légkör mint a Mátrixban, csak itt a Nap nem energiaforrás a Gépeknek, hanem halálos méreg). Csakhogy a proxyk - de legalábbis EGY proxy - ezt felismerte, és az életösztöne erősebbnek bizonyult, ezért nekilátott kiírtani az emberiséget.
Volt itt vmi űrhajó is, de attól tartok annak utasai nem jutottaksehova, a sorozatbani emberek az ő visszatérésük után születtek - erre csakannyi utal hogy a hajó neve Bumeráng volt. (Esetleg jelentheti - még - azt hogy a terv visszaütött.)

A végső csata végén az Angyal(ok) és az Ördög(ök) egyaránt cserbenhagyják (a még mindig az Elrendelt Sorsról papoló) Istent?


No és a ChilDroid? Valamiféle család-szimbólum Rea-L az ember, Moszkvai Migráns a proxy, és Pindur a droid? Egy érme három oldala?
Esetleg - mivel az emberek éppen kiírtják magukat, az "angyal" (Monarch/Monad (= Első) és az "ördög" (Ergo = ?Végső?) pedig távozott - Pino (= fenyő = örökzöld) a romolhatatlan ártatlanság szimbóluma?


És Kristiva (Mr. Belbiztonság robotja) képében új anyukára talált?


PS: érdekes ahogy a végén a Dóm összetörik. Miközben valahol az "Ark"-ot emlegették, Noé Bárkáját, Isten Lelkének Tárolóját (= a Frigyládát). A Dóm ugyanis úgy néz ki mint egy fregatt. Teljesen mellékes, és fentebb ugyanezt írtam jelentőségét tekintve, de nem biztos hogy mindenki elkapja a képet.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad