Amerikai szuperhősfilmek - X-men - a kívülállók (2000)

Na ez a film nem öregedett túl jól.
Eleve érdekes választás volt Varangy mint karakter, Kardfog szerepeltetése pedig az előző-korszakos maszkja miatt ... hát elég gáz, szerencsére nem szerepel túl sokat őkelme.


Küklopszot meg én útálom a teljes klasszikus-xmen felállással egyetemben (mint Vészmadár, Prof X, stb.). A Főnix szerepeltetése pedig egyértelművé tette hogy előbb-utóbb kinyírják a karaktert - a képregényben is folyton csak a baj van vele, mert alapvetően túl erős. Famke Janssenért amúgy meg nem vagyok oda. Tucatmodell-arca/alkata van.
Szerencsére ellenpontként ott van Wolverine (jelentése: rozsomák, ami egy 3-szótagos szó, ritmusa: ti-ti-tá. A wolverine kiejtése "volverín", 3 szótagos, ritmusa ti-ti-tá. A fordító vehetett volna egy szótárat - nem, nem szállunk le a témáról), Mystic, és Vadóc is. Halle Barry szerencsére ragaszkodott hozzá hogy tudjon Vihar repülni, jót tett vele.

Ami miatt viszont többé-kevésbé időtálló darabról van szó, az a korrekt háttérinfó-adagolás, az épkézláb forgatókönyv, a józan paraszti észre apelláló tudományos humor és fejtegetés ("A mutáns erők nem gonoszak, ahogy egy autó sem az. / Ezért kell a vezetéshez jogosítvány. / De az élethez nem kellhet!", vagy "Süssd meg a villámaiddal Vihar! / Okos. Elektromosságot ebbe a nagy rézépítménybe! Hát semmit nem tanultatok az iskolában?"), valamint a tökéletesen átgondolt technikai lehetőségek használata. Értve itt pl. a képregényben szereplő hagyományos jelmezekkel való szakítás ("Jobb lenne egy sárga sztreccshacuka?"), a szenátor mutációját, és így tovább.

Az X-men új korszakot hozott a filmiparba, pláne a szuperhősfilmek zsánerjába.



Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad