Körök + Kör vs Átok

A Kör-franchise-al kapcsolatban mindig is voltak technikai kérdéseim.


Olyanok, mint:
- miért nem nézegetik életük végéig ketten felváltva?
- mi van ha csak egy részét látom a filmnek?
- mi van ha nincs többé VHS-lejátszó?
- a vége ugye mindig az hogy Samantha előmászik egy tv-ből. Mi vanha semmiféle tv-m, vagy monitorom nincsen?
- mi van ha a film megnézésekor nincs telefonom? Vagy foglalt a vonal?
- mi van ha vki a nyers szalagot néz (tehát nem lejátszóval, hanemcsakk ihúzzaa szalagota kazettából, és a fényben nézi mint a régi fényképek negatívjait)?
- tegyük fel, MINDENKI megnézi a kazettát. Mindenki meghal a végén?
- mi van ha nem veszem fel a telefont?
- mi van ha meghalok mielőtt lejár a 7 nap?
- mi van ha más veszi fel a telefont?

Mindenestre mint ahogy a Kör 2 nem folytatása a Körnek (sehol tömegével videózó/elhalálozó tömegek, sehol a VHS-ipar újbóli feltámadása, lol), úgy a Körök sem folytatás. Ugyanis a franchise előző filmjeiben ha vki megnézte utánad a filmet, biztonságban voltál (attól a lehetőségtől eltekintve hogy nem tudni mi történne ha ismét megnéznéda filmet). Itt csak 7 napot nyersz, aztán ha akinek levetítetted meghal, ismét elkezd pörögni a te 7 napod.
A film továbbá nemigen használja ki az internet/közösségi média adta lehetőségeket. A film 1. felében úgy tűnik még akartak valamit az ötlettel (az egyre növekvő titkos kutatócsoport legalábbis erre enged következtetni), de aztán elvetették. Helyette behozták hogy ki volt az anyja - ami megint nem magyarázott meg semmit, mert anyucinak honnan voltak varázsképességei? A gonosz pap legalább nem hajtvégre (pláne nem sikeres!) ördögűzést mint a Kör 2-ben...
Mindenestre a film bár klisés és nem dob nagyot, amíg erre rá nem jösz elég feszült élmény.

Ja, az olyan dolgok miatt viszont komoly kritikával élnék, mint:
-  a doki áltudományos nézete ami miatt a lélekben hisz
- hogy a vak ember kitöri a nyakát, de ez nem korlátozza semmiben
- hogy végtelen franchise-t kívánnak építeni a dologból Csak És Mert alapon, bár már semmi fogódzót nem hagytak a következő részeknek, viszont a Kör-franchise lényege a nyomozás, nem a nép írtása
- hogy a doki (Big Bang Theory-ból a fickó, és elég jól tolja itt) honnan a görcsből tudja hogy "hét nap múlva megdöglendsz"?

------------------

No és akkora film, amiről senki nem beszél: Kör vs Átok!

Először is a film nagyon lassan indul be (mondjuk ez ázsiai horroroknál tipikus), és elég B. Csak annyi "kárpótlást" kapunk, hogy Samara kazijára tényleges tudományos lehetőséget kapunk.
A korábbi (amerikai) Kör-filmekhez hasonlóan itt is akadnak meglehetős eltérések, kezdésnek rögtön alig 2 napja van 7 helyett annakaki megnézi a vidcsit.

Sajna a film nem nagyon foglalkozik az Átokkal,és rendkívüli módon ázsiai. Nyugati szemnek a karakterek indítékai hiányoznak, és az egész gagyiba fullad. Szerencsére anno elég sok klasszikus hentai DOS-játékot toltam, heh.

A film egyébként Y keresztmetszetű akar lenni, azaz két lány külön külön megátkozódik a két átokkal, majd a végén találkoznak, ahol jön 20 perc összecsapásra a két lény között.
Egyértelműen exploitation, de nem butul meg a film, még ha egyébként a 6/10-et érdemli, így aki ismeri valamennyirea két franchise-t, de legalábbis hallotta az alapokat (Kör: megnézel egy fura/rémisztő videót mire hallucinációkkaltelítva egy hét után meghalsz. Átok: az elátkozott házban van valami banshee-jellegű dolog (banshee: sikítószellem) ami ha bemész megöl - szintén van némi hallucinálás, és szintén jellemző a haj-fétis - amitől te is kísértet leszel) akkor egy laza napra élvezhető kikapcsolódást nyújt.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad