Amerikai szuperhősfilmek - Superman és a vakondemberek (1951)

Mielőtt belevágunk, tisztázzuk miért ez az első film nálam.

Először is, a nem-amerikai szuperhősök jelentősége kisebb, valószínűleg nincs róluk ilyen lista, és különben is.

Második, hogy FIMEKre koncentrálnék, így a fenti listáról kiesik minden sorozat (eddig a filmig a Zorrókon kívül minden; érdekesség: az első mozibanvetített sorozat a Póükember egy verziója volt!), valamint azok a "filmek" amik egy sorozatnak a pilotjai (az 1977-es Pókember-sorozat pilotja is, pedig ahhoz készült magyar szinkron!), valamint film-terjedelmű sorozatrészek (legalább egy Power Rangers "film").

Harmadszor, de nem utolsó sorban meghatároznám mit jelent "szuperhős"-nek lenni, merthogy a linken lévő lista inkább "amerikai képregényfilmek"-re emlékeztet.
Pl. Howard a Kacsa NEM szuperhős, csak egy kacsa-humanoid, aki a Földön éli (kényszerűségből, bár jobbára nem panaszkodik) az életét. Dredd bíró SEM szuperhős, csak egy enyhén pszichopata, rendkívül eredményes, ám egyébként közönséges rendőr, aki teljesen közönséges bűnözőkkel veszi fel a küzdelmet, teljesen hivatalos minőségben, titkos identitás nélkül.
Viszont egyértelműen bele kell valahogy szuszakolni a definicióba Batmant, a Fantomot és társaikat.
És ki kell hagyni Zorrót.

Az irány tehát adott egy definicióhoz, részemről pedig ezt hoztam ki:
szuperhős: olyan, a jó/a törvény oldalán küzdő/a közmegítélésben oda kerülő illető, akinek a) állandó kettős identitása van, és a világ jobbá tételéért küzd b) szuperképessége(i) van(nak).

Utóbbi definició esetén nincs probléma, az illető szuper, és hős egyszerre.
Az első esetben viszont kiszűrtük pl. Robin Hoodot aki ugyan sokszor öltött álruhát, de mindig másmilyet, illetve Zorrót is, aki nem az egész világ jobbá tételéért küzdött szándéka szerint, hanem csakis városkája/országa spanyol-vagy-milyen megszállása ellen.
Érdemes azonban megjegyezni hogy a definició nem tartalmaz olyan kitételt, miszerint hősünknek az egész világon kéne ténykednie, így olyanok is nyugodtan számot tarthatnak a címre, mint a Twilight Guardian. Nem, belőle nem készült film.

Viszont elkészült a Superman and the Mole Men.

 
Ami egy horror/scifi forgatókönyvével rendelkezik, a'la A Fekete Lagúna Szörnye, vagy a Them! (Azok!).És feketefehér, de ez ne bátortalanítson el, mert itt van maga Superman:


Clark Kentként, Louise Lane-el azoldalán a világ legmélyebb olajkútját mennek épp megnézni szakmai okokból, mikor egy óvatlan pillanatban kimászik a fúrócsövön át, 10 km mélységből, azÜreges Földből, ahol a fényt a Naphelyett rádioaktív izzás adja nem egy, de rögtön két vakondember!


Persze több se kell a helyi lakosságnak, felfegyverkeznek. Kinek mi jut. Nem mindneki tart otthon puskát, hát jó lesza cukorkabolt cégére is:


Amúgy a lények elég ártalmatlanok,ezért Supermanigyekszikmegvédeniőket - még egy testéről lepattanó golyót is sikerült betrükközni! (bizonyára nerf-gun, azaz habszivacs-puska) Mondjuknem sokat ér el, az egyiket lelövik, a másikat felgyújtják - utóbbi végül visszaszökik oda ahonnan jött. A másikat beviszik a kórházba.
Amelyik elment pedig visszatér A HALÁLSUGARÁVAL. Mert milyen lény is lenne amelyiknek nincs HALÁLSUGARA?





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad