Amerikai szuperhősfilmek - Abar, the first black superman (1977)

Hát, annyi már biztos, hogy a kezdetek kezdetén elég ritka volt a szuperhősfilm, annyira hogy még egy ilyen kitérő is be bírta préselni magát. De most komolyan, mia fene akar az lenni hogy "Abar, az első fekete superman"? Superman sose volt fekete (Pókember, Vasember, meg lassanrajta kívül jóformán minden más szuperhős, de Superman, a Fehér Felsőbbrendűség nagy alakja még tartja magát...), vagy arról lenne szó hogy a film világában ilyen Abarokból egyre több lesz majd, vagy mi???

Mindenesetre a fehér szomszédság üdvözli az új fekete lakókat:



Persze befutnak a "tesók" is a "gettóból". Itt jelentős időre meg is akad a film a fekete polgárjogi kérdéseknél (kb. az évtizeddel korábbi Fekete Párducok szintjén mozog az egész história - ForestGump megvolt?).Nem mintha nem látnánk hogy LESZ zupperhiró, hisz a doki vmit kotyvaszt a pincében, és ez nem a Breaking Bad.
Azért nem mondanám hogy unatkozunk. Mint polgárjogi film valójában eléggé össze van rakva a mondandója, még ha a rutin hiányzik is a rendezésből. A kiskölyök halála pedig a film egyik csúcspontja, még akkor is ha szomorú mozzanat.

1 óra után elérünk oda hogy kiderül mit csinál a szérum: pszichológiailag kb. ugyanazt mint az a szérum ami Amerika Kapitányt és a Vörös Koponyát is megteremtette. Csak itt az alany motivációja a feketék életének jobbá tétele. Fizikailag pedig őkelme Luke Cage lesz, aki egyébként 1972-ben jelent meg először a képregények lapjain.
És van egy cuki nyuszija is, hogy ezt bizonyítsa:


Az eredettörténet itt indokolt megjegyzem, mert a film arról szól, hogy a feketék egyenjogúsítása elkezdődött, és nem mennek vissza "oda ahonnan jöttek". Ezért is Abar az Első. Allegórikusan pedig csak annyira "szuper", hogy ténylegesen Ember, nem valami alsóbbrendű lény aminek a rasszisták tartják.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad