sci-fi egyveleg

Négy filmet néztem meg egyben ehhez a poszthoz:
#1 Journey to the Seventh Planet (1962)
#2 Gyémántpiramis (1985)
#3 Illuminati 2 - the battle in space (2012?)
#4 Meteo (1990)

Az első kivételével mind a Magyar Filmgyártás Remeke.

Az Utazása Hetedik Bolygóra tudtommal szinkronnal nem rendelkezik, és a Retroshock úgy jellemezte "a szegény ember Solarisa". Teljes mértékben igaza van, de sokkal jobban járunk vele mint "a szegény ember Majomok Bolygója 4-e" Fehér Istennel (2014).
Egyfelől a történet sokkal követhetőbb mint a Solarisban - az illúziók azonnal nyilvánvaló hogy illúziók, és azon sem kell agyalni miért vannak ott: két helyszínen vannak megtámadva az űrhajósok, az egyikben a rémálmaik elevenednek meg és nyíltan törnek életükre, a másikon a vágyaikon keresztül próbálják megfogni őket. Hiába, néha az amerikai "együgyűség" hasznos tud lenni. A Solaris-nál amúgy nem derül ki mit akar az Intelligencia (direkt az is volt az alapötlet a megírásakor).
A technikai megoldások gyakran kezdetlegesek, de szerintem sosem válnak (igazán) röhelyessé, és a sztori szépen legörög. Lehet tanulni belőle.

-------------

A Gyémántpiramis valami koprodukcióban készült az MTV és ki tudja ki által, és bár annyira nem javult az eltelt húsz évhez képest,de ha azt vesszük hogy mekkora csúszás lehetett a Keleti Blokkban a Nyugathoz képest, vehetnénk tulajdonképpen úgy, mintha a '60-as években készült volna az előző filmhez képest.
És még úgy is gyengébb. Valahol a Szomszédok (még a kapitány is onnan azerdész) van kombinálva benne a Xénia Lázzal, de még így is filmtörténetileg fontos alkotás, hiszen a magyar sci-fi ritka madár, csakúgy a különleges effektek,vagy úgy általában bármi ami nem található megépp az adott korban helyben.
A zene nagyon szintipop, viszont ez az FPS-nézet elég egyedi. Hol voltak még ekkor a found footage beállítások?!

Sajna már akkor semátallottunk lopni:

Nem lenne ez rossz, még úgy sem hogy nem épp akciódús (viszont nem eseménytelen), csak a jelenetek valahogy rosszul vannak egymáshozillesztve.
5/10,vagy esetleg rosszabb. Mert a végén a csatánál semmit nem lehet látni, lévén mindenki ugyanolyan felszerelésben van.
És ez mi a gázálarcos szárnyaskacsa?


------------

Illuminati 2... Nyilván az első film sikere akkora volt ami azonnal indokolt egy második filmet! Meg különben is, kell valami ami felpezsdíti ezt:


Ez egy olyan történet, de olyan történet:


Úgy van, túl jó ez Hollywoodnak. Azért a "film" teljes terjedelmében angol - végre egy film amit a világ nemzetközileg csodálhat! Hát hol máshol láthatsz ILYEN effektekeT?!


Még a film eleji expozícióban leszögezzük: ifjabb George Bush egy sátánimádó dinoszaurusz ami túlélte a 65 millió évvel ezelőtti meteorbecsapódást! De ugyanilyen sátánimádó dinoszaurusz-gyíkláény volt Hitler, Sztálin, Néró, Szaddam Husszein stb.

Egyik érdekes nevű karakterünk Saratoga. Csak hogy tanuljunk ma is valamit. Mondjuk lehet nem értettem tisztán, az artikuláció nem nagyon megy a stábnak. Azért is különleges illető, mert úgy tűnik nem tudja mit keres a forgatáson!

Mindenestre az első szegmens valami new-age fejtágítás, és roppant hosszú. Valami Star Trekes antianyag-hajtóműről vakerál, csak az nem tiszta, mit keres a firkálások között a PLACEBO?

Eztán elkezdik fejleszteni a zűrhajót:


Nem tudni miért akarják megölni Zoltánt, és végül miért nem teszik meg, és azt se tudni miért van a "film"-ben a pornós csaj. Legalábbis nekem valamiért úgy tűnt pornós. Szerepe nincs. Husit nem mutat.
Ééés a kilövés pillanata!


Egyelőre nem tudjuk hogy jön ez az egész a sátánimádó dinoszauruszokhoz, de mindennek eljön az ideje. Előbb felfedezik az óriás-gumicsontot, és jelentik a NASA-nak:

A helyzet annyira komoly, hogy legalább 10 percig Barack Obama is foglalkozik az aszteroidával:


Közben viszont elveszítik Zoltánt, aki kifingja magát az űrbe a felcelluxozott pukinejlon-űrruhában. Ne kérdezd. Viszont (ezen?) annyira berágnak, hogy követelik szűntessék meg az útleveleket, különben


Természetesen szépen vesszük sorra az országokat, pl. Japánt, aminek érdekes nevű miniszterelnöke van:


Ja, és Desiré eddigre már Isten Angyala ... valahogy. Ahogy a 4 napos becsapódási idő is szépen eszkalálódott előbb 6, majd 7 napra, úgy ezt pont miért ne. Ausztrália is fél óra filmidő alatt beadja a derekát.
A meteor eltérül, mire kijelenti a film hogy "the Illuminati is beaten" (az Illuminátusokat legyőztük).


Ám ekkor:


Az utolsó 20 perc pedig már egész "mozgalmas" persze ezzel az utolsó, Zs-alatti kategóriás mércével mérve, és már mondhatni "annyira rossz hogy már félelmetes".
Persze ne feledjük:


---------------

Meteo (1990). Azt hittem kultfilm kéne legyen. Alátvány megvan. A trailer fasza volt. Azene kiemelkedő. Ez lehetett volna a magyar Stalker (1979), vagy Johnny Mnemonic (1995). Senkit ne zavarjon meg hogy láthatólag eltérő a két hivatkozási alap :)

Sajna nincs forgatókönyv. A film még csaknem is scifi, és hiányzik mindenfajta rejtély belőle. A végén van némi kis egzisztencialista beállítás, de...

A történet mindössze annyi, hogy van Józsi, Béla, meg Felhőcske, utóbbi lenne a címbeli "Meteo", csak ezt úgy elfelejtették mint mikor a Troll 2 lényei goblinok lettek. Laknak vmi gyárnegyedben, amit épp fel akarnak sázmolni/robbnatani államilag, merthogy megérett a lebontásra, mindneki lesz szíves távozni harsogja a megafon.
A figyelmeztetésre egyébként rajtuk kívül kb. az egész kerület nagy ívben szarik bele. Mindegy, ők azért meg akarnak csinálni egy Nagy Dobást hogy elköltözhessenek. Nem tudom miért nem mennek egyszerűen arrébb, itt nincsenek olyan falak mint a Lopott Időben. Mindenesetre összesülnek vmi adatokat, amiből autista(?) meteorológusunk majd jól kiszámolja a lóversenytippeket, ők mindent felraknak hármas befutóra Alamuszi-Csigavér oda-vissza, aztán jó lesz nekik.

Itt következik a film EGYETLEN fordulópontja: nincs meg a pénz. Azértők elmennek adatot analizálni (100% siker egyébként). Ott helyben kiderül hogy a cégnél épp fizetésnap van (a cég is a felrobbantásra váró zónában van, de szarik rája), így a pénz kérdése is azonnal megoldódik.
Ja, és elrabolnak egy titkárnőt, hogy aztán ne csináljanak vele semmit. Vagy egy órán keresztül. Már valós idő szerint. A filmen belül a fene se tudja mennyi idő telik el.

A végén mint mondottam volt a három emberke egzisztencialista módon a három lehetséges sors:
- Józsi elmegy (a lével)
- Béla ottmarad, mert mindnehol jó, de legjobb otthon (még akkor is ha felrobban az egész. Amúgy nem, végül mégsem robban fel, majdcsak holnap, mert vki elbaszta a dinamit bekötését)
- Felhőcske meg annyira tökéletesen megélte az életét mikor egy kádba ült a pucér csajjal, hogy ő már minek is éljen, megdöglik. Nem valamiben, hanemcsak úgy. Mert egziszetncializmus.

Csalódás.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad