A magyar filmgyártás filmjei 279 - Sorstalanság (2005) / Szőke kóla (2005) / Budakeszi srácok (2006)

A tesóm van oda az ilyen filmekért, anno ő moziban látta. Idézném: "Hát ez szar volt. Kínszenvedés volt végigülni. Bár jöttem volna ki a teremből. 1/10"

Nekem viszont egyáltalán hozzáse kell nyúlnom, hiszen ez is holokausztipari termék. Meg hát ki vagyok én hogy a tesóval vitatkozzak? Csak meg tudja ítélni, ő szereti az ilyen filmeket.


---------------

No, tisztázzuk: mikor megnéztem is azt mondtam ez "csak" egy 5/10-es film. De ad egy: nézhető ad kettő: szórakoztató, valamint van két hozzáadott értéke, nevezetesen:
- a cigány végre nem valami alsóbbrendű bűnöző faj (segítenek a filmben a kisnyugdíjas-néninek - egy dolog hogy a postás az ő pénzüket nyerte el, nem számít -, elnyomják a Gyúrúnk Wazze által eldobott cigicsikket (ráadásul jól befenyítik, lol), és bár nem önös érdek nélkül, de nem hagyják szarban Beleznait)
- Majka az első Való Világ/Big Bráner szereplő aki valóságshowzásán kívül még valami értelmeset letett az asztalra.
 Hát nem?


Kicsit egyszerű, de már az tetszik hogy a 15. percig, ahol konkrétan megtörténik A kulcsesemény, már folyamatosan adagolva vannak a figyelmeztető jelek.

Azt meg elmondanám hogy Dancsó Peti Videómániájának vonatkozó epizodját kifejezetten nem ajánlanám, mert nem értette mega filmet, extrán látszik a film tanulságának le-nem-vonásán. Szőke gádzsó mantrája ugye hogy nem szorul rá senki segítségére. A film során viszont bebizonyosodik hogy de igen, és azzal hogy megjelenik elvenni a lányt mintegy igazolja a megkötött szóbeliszerződést, amivel elfogadja hogy bizony kell néha neki is a segítség. És ha ott változik - változhat minden másban is.

Nem is szólva a zseniális karakterekről. A kocsmárosnéni, Robi, a cigánylány - Majka maga is mind megragadnak. A Független Vállalkozók (nagybetűvel a '90-es évek Vállakozói világára utalva) világa is jól fel van vázolva.

Btw, tudjátok mi a jó a cigányzenében/táncban: nem kell hozzá felöltözni hogy ropjuk. Má' nem azé' a kétfillérért.


---------------

'56-ozás. Istenezés. Szerencsétlen gyerek. Koltai ismét Ámbár t'rúr.
Azon túl hogy legalább tízpercenként beszivatják a gyereket (apád meghalt, anyád meghalt, imádkozni kell, mitnyúkászabombához, ájjámávigyázba, vágdleahajad, szétlövik a házát, felkasztják) nincs benne abszolúta semmi, talán az utolsó 20 percet kivéve, ahol mintha átjönne némi lelkesedés a rendezésből (csinált volna a geci egy 20 perces rövidfilmet).

1/10

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad