A magyar filmgyártás filmjei 248 - Simon mágus (1999) / Uristen@menny.hu (1999) / 6:3 avagy, Játszd újra Tutti (1999)

Eredetileg Simon Mágus egy bibliai alak, mágus aki úgy gondolta tudomány amit JK csinál, hát ki akarta tanulni. Persze elküldték a jó anyjáb, mind értjük miért.
A címadás az alkimistával rögtön Az Alkimista és a Szűz-t ('98) idézi föl, bár ne tenné.

A parapszihológus-szakértőkről a valaha legjobb feldolgozás az X-akták "Clyve Bruckman Végső Nyugalma" volt (3. évad 4. rész), ha viszont a szakma normális oldalát nézzük, tehát azokat akik nem hazudoznak parapszichológiai képességeket, akkor a Millennium sorozat Lance Henriksennel a nyerő, de azért az van annyira effektelve hogy a téma még feldolgozható legyen. Így tett a Mentalista is, ami nem annyira a meggyőződésből, ráérzésből dolgozó, szakmába került embereket vette alapul, hanem aki nagyon is tudatosan építette fel magában a szükséges szakértelmet.
Talána TLC-nek (vagy a Spektrumnak?) volt egy sorozata ahol az "én csak csinálom, másként gondolkodok" nyomozói segédeket mutatták be munka közben - volt köztük elég elszálltan new ages és abszolut materialista aki tudta hogy gyakorlatilag pszichológia amit csinált, bár maradt a szakma sajátos "tulajdonképpen tippelgetek" partján - pont olyanok ők mint a hagyományos vadászok,a szavannán vadat kereső bushman, csak ők ténylegesen a betondzsungelben tudják ugyanazt.

De rátérve a filmre, érdekes módon Péter itt a szemfényvesztő, aki pénzen vett tudással dolgozik, és Simon Mágus aki csodát tesz és a Szeretet ahova megérkezik.

A film lassú, de ez nem zavaró. Az inkább hogy sokat beszélnek benne franciául, és nem mindig tudjuk meg akik nem értünk külföldiül (csak angolul, az angol meg nem külföldi hanem Világjegy) hogy mégis miről.

A legfontosabb kérdés elemzésnél az kellene legyen miért cserélte meg a rendező (író?) az eredeti szerepeket. Ezt a stáb nem árulta el, és az elemzők nem foglalkoztak vele, elkezdtek rögtön istenezni, hallelujázni, djihadot hirdetni.


Valójában szerintem az ok, hogy a történet szekuláris feldolgozásával van dolgunk, azaz a mesélő szarika vallásra, konklúziós mondanivalóként a pénz vs szerelem konfliktust állítja.
És ez megbecsülésre méltó.
7/10

------------------

Ez egy amatőr filmként indult, azonnal kultstátuszba emelkedett, és annyira népszerű lett hogy kiadták DVD-n is (ennek példáján még pl. a Nomen Est Omen/Szabó János-t is,ami 2003-as).
Ha még nem láttad, irány megnézni, 9/10! (mikor kijött volt az 10/10 is)


------------------

Na, egy focis film. Jó 100 évvel ezelőtt létezett agyar foci ami értékelhető játékot produkált. Mondjuk mindenki csakazért játszott benne hogy leszerződhessen külföldre, mert az ottani harmadosztály is tízszer többet fizetett mint itt az első, és akkoriban még gólokat rúgdostak, meccsenként összesen vagy tizet, nem úgy mint manapság a sok 0:0. Pedig Kázmér és Huba is megmondta: a döntetlen meccseket hülyeség lejátszani.

A film viszont inkább keretként használja a focit, nem esszenciaként. A történetszerint Tutti (pfff) visszaidőutazik a múltba hogy megnézze a híres 6:3-ra végződő meccset, és rajongása miatti vakságában folyton beleütközik mindenbe és mindenkibe, de ugyanezen beszűkült rajongása miatt nem is hibáztatható semmiért; közben pedig összejön egy nővel és a saját apja lesz.

Van annyi a filmben hogy én, aki útálom a focit, adjak rá egy 6/10-et (igazából 5/10-et, de +1 pont mert tudom hogy van aki megnézi a focit akár kötelességből).





Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad