A magyar filmgyártás filmjei 245 - Gengszterfilm (1999) / Helyfoglalás, avagy a mogyorók bejövetele (1999) / Hippolyt (1999)

Szomjas György rendezése, aki a Roncsfilmet is csinálta (szintén mint itt Szőke Andrással és társulatával), de őcsinálta a Kopaszkutyát is. Szerintem mi itt mást nem láttunk tőle, és ebből kiindulva., meg abból ítélve hogy az utolsó doku-filmjét be sem mutatták talán nem vesztettünk sokat. De a látott két filmje nem volt borzalmas, és az a lényeg, csapjunk is bele a harmadikba.

Az alapsztori leírva úgy néz ki mint a Született Gyilkosok Rendezői Változat, csak itt egyszerű anyagi haszonszerzés a motiváció, és a végén börtönbe mennek nem meghalnak (a moziváltozatot tessék nézni a Natural Born Killersből, NE a rendezőit!).

Indítókérdés: ha odaraktál egy nyomorú évszámot, azt jelenti az egész film abban játszódik, vagy azóta telt el némi idő, hogy rendőrből gengszterré vált a fickó?

Amúgy potenciális nézőknek mondom, hogy nem a gengszterkedésen van a hangsúly, hanem az akciók közti szünetben.
4-5/10

--------------

Na ez viszont egy ténylegesen Szőke-film. A Magyar Vándor ('04) proto-verziója. Mindkettő a nagyagyarkodást parodizálja.
Az látszik hogy kisköltségvetésen készült és Szőke írta, de olyan megoldásokkal operál amik ezen a szinten zseniálisnak számítanak, és a Monty Pyton is ugyanilyenekkel lett nagy. Komolyan, ez a Magyar Monty Python.

Valahogy szintén eszembe jutott Dennis Quaiddel a Barlangember. Az egy ilyen ősemberes film. Meg ugyanőtőle a Két és fél kém. Hogy én mennyire azt hittem abban Pierce Brosnan szerepel, mert nekem tök hasonló a z arcuk, és DQ nevét ezekszerint nem jegyeztem meg annyira :P

Ja, értékeljünk. Mittomén, 7/10 és ha nem tetszik nézd meg és értékeld magad!

-------------

Ma bőven nézhetőbb mint az eredeti, és jobbak is a poénok (all hail szippantóskocsi!).
Az igaz hogy egyes részei túlzóan gagyik (az edzésgépekenszenvedés, hasonlók), és az inas-hozta többi karakternek nem igazán sikerült beépülnie a filmbe, de még így is megér egy 5-6/10-et.
Koltai alakítja a legnagyobbat, de az összes mára film kezdetén meglévő szereplő színésze is kitesz magáért. Na jó, csak úgy mondtam.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad