A magyar filmgyártás filmjei 241 - Ámbár tanár úr (1998) / Egy tél az Isten háta mögött (1998) / Közel a szerelemhez (1998)

Sokan lehúzzáka filmet, mondván suta, és nincsenek benne kifejezett poénok.
Szerintem a film sutaságát pont a főszereplő (Ámbár Tanár Úr) sutasága indokolja, akinek fő jellemzője a félig elmondott mondatok, ami megint a sutaságra rájátszás, és a szituáció komikuma.
Elvégre nem kellenek oda vicces egysorosok meghasonlók ahol maga a szituáció lesz könnyeden kellemes. Mert Ámbár TÚ végig egy szerethető alak, aki nyilvánvalóan nem fog összejönni képtelen rajongása lehetetlen tárgyával, saját diákjával.
A szerethetőség a karakternek adja azt is, hogy lenéző szánakozásunk megértő együttérzéssé változik mondjuk a jelenlététől sosem csillapodó osztálytermet látva, és azt várjuk hogyan oldja meg, mert ő a Jó Kisember archetípusa, naná hogy megoldja, a végén minden szerencsésen megolddik számára, ő nem valami Dosztojevszkij-alak, vagy Hans Christian Andersen-hős hogy a végén megpusztuljon a nagy becsületességben és kispolgáriságban.

7/10

-----------------

Egy "falu" filmet akar, és ha nem érkezik új, hát régieket vágnak össze új történetekké. Hogy ebből hogy lesz film... Mert az allegória tiszta (falu = Agyarország, a többit találd ki). Ja, a linken 2 további link van. A film első és második feléhez vezetnek.

Javaslat: próbáljunk elszakadni a birkanyájjal borított hegyoldal-svenktől mint nyitókép. Körút svenkelve épület 5. emeletéről szintén.
Az sem biztos hogy a legeleje alá a zenét erőltetni kéne.

De a film eleji titokzatoskodó beszélást (itt: "Jön!") legalább jól kezelik.
Mert általában nem kell titokzatoskodni, jobb közölnia nézővel miről van szó mikor első alkalommal előfordul a filmben. Persze ha indokolt - mint itt - akkor lehet titokzatoskodni, de akkor a feszültségkeltésnek teljesülnie kell (mint itt), mégpedig időben (szóval mielőtt a nnéző kivonul/kikapcsol/elkapcsol mondván baszd meg, 30 perc alatt se tudtad kitalálni mit akarsz geci).

Következő javaslat: ha letudtuk a stáblistát, NE KÖVESSÜK EL MÉG EGYSZER. A nézőt úgysem érdekli.

Tipp: indokolatlanul sikoltozó/üvöltöző gyerek az gáz.

Node kérem: úgy lesz itt film hogy nagy filmnézések között falusiakfalusi dolgokat csinálnak a hegyen az erdő mellett, és a dolgokat két gyerek nézőpontjából értékeljük. De ettől nem lesz ifjúsági film. Ifjúságnak könnyen vetíthető miatta, de nem lesz pusztán ifjúsági film, inkább sikeresen tart görbe tükröt a felnőtt néző elé és láttatja őt önmagának kamaszszemmel.

6-7/10.

---------------

A rendőr-fiú, meg a kutyája (és a nője,akimost nem mutáns-nemmutáns, hanem kínai).
Erősen Ábel-es beütésű is.

Hujber Ferenc amúgy tökéletesen alkalmatlan bármilyen szerepre ahol nem kell folyamatosan mosolyogni, ez már itt látszik.

A forgatókönyv félamatőr, de a rendezés és a fényképezés is elviszia hátán a filmet.
A kutya mondjuk szar, de az ázsiai csaj király, úgy általábana casting mind fiatalokból áll, és a film elég lendületes a végén hogy ne temessük el a rosszabbik oldaláért.

5/10, simán mehetne többszöri ismétlésben tévére.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad