A magyar filmgyártás filmjei 231 - Rám csaj még nem volt ilyen hatással (1993) / Sade márki élete (1993) / Sose halunk meg (1993)

Mondtam hogy hosszú lesz a cím.

Fideszes zenekaros-film (pocsék nótákkal), rentgeteg kussal, rossz narrációval, számtalan épületsvenkkel meg ilyesmivel.
Semmi kémiát nem látok Ügyeletes Nőstény és Ügyeletes Srác között, kettejük története pedig kb. a Hideg Mint a Vér szintjén mozog, csak amíg ott ez vicces volt, itt nem az.


1/10

-----------------

Igen, tényleg ilyen pocsék a minőség, és még sípol is.

És igen, végig ez a beszélő fej van és annyi.

Mégis, itt tölet van és azt értékelni kell. Egyszerre ismeretterjesztő, és ugyanakkor a rendező saját új történetét is elmesélő ?kísérleti? film. Drámának nevezni erős túlzás.
3/10

--------------

Koltainak gyakorlatilag első rendezői munkája. Ízig-vérig modern film, semmi a korábbi korszakmaradványokból, egyénieskedő próbálkozásokból, korreflexióból, kommunizmus porából. Kivéve a nótázást, de az akkori közönség nyilván rögtön megbocsátotta ha kiszaladtKoltai karakterének száján egy fél taktus (nem ám egész nóták!).

A gond MA vele, hogy a karakter PITIÁNER. Pitiánerek a céljai is, saját környezetében mérve is. Ha összehasonlítjuk mondjuk Adam Sandler Apafej-ével


ott a karakter ugyanolyan "éljünk bele a világba"-suttyó, és amitelér az nem váltja meg a világot ha úgy vesszük, de a SAJÁT világát azt igen! És ez olyan fontos különbség, hogy Koltai filmjét MA csak 3/10-el tudom értékelni.

Másik oldalról Mel Gibbson Maverickjét tudnám ajánlani, mert ő meg nem suttyó. A vége nála is a Nagy Nyeremény, de egyfelől a karakter nagystílű, másfelől ott is ott van az a plusz ami az egyszerű pénznyeremény mellett van: a szerelem. Itt (Sose halunk meg) csak statisztikai alapon bejön egyszer a sok tétből egy, és ennyi.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad