A magyar filmgyártás filmjei 228 - A nagy postarablás (1992) / Nyomkereső (1992) / Roncsfilm (1992) / Zsötem (1992)

Csináltunk ilyen/ezt a filmet később is, de nem mindig a kevesebb több, meg hát van itt Kovács Lajos (láthattuk korábban, de azoka filmek nem voltak igazán emlegetésre méltók - képen a sárga törülközős), szóval 5/10, mert háttérzajnak tévében könnyen elmegy.


----------------

Csakis azért említjük meg ezt nehogy vki összekeverje az amcsi 1996-os Nyomkeresővel, ami egy tök másik film (az Az Utolsó Mohikán folytatásregényének megfilmesítése, ez meg nem az, és el is van veszve szemben amazzal ha még tudjátok követni a körmondatot).

-----------------

Ismét egy Szőke-film, ezúttal biztosan a híresebbekből. Igazából tutira ez a leghíresebb Szőke-film.
Ugyanúgy egy italhelyiségben játszódik mint a Café Moszkva, a történetmeg ugyanazta lecsúsztt réteget célozza meg mint az Amerikai Cigaretta (1977).

Sajna egyértelmű hogy kortörténeti utalásokkalvan tele, ami miatt méltán ért el - bizonyos körökben - A Tanú-szintű kult-státuszt, de pont azért avul is elfele. Ahogy így pl. próbálnak bejutni a kocsmába, az egyértelműen a Berlini Fal áttörése:


No de Európa inkább felejteni szeret, míg Amerika hősöket alkotni. Nálunk lehetne a dolog Woodstock mintájára a Páneurópai Piknik, meg fene tudja, de nem, mi ragaszkodunk ahhoz hogy a Berlini Fal ne a lebontásáról legyen híres, hanem arról ameddig állt, és legyen a szegregáció jelképe, a háború, a világ kettéosztása a szuperhatalmak között, az átjárhatatlan elszigeteltség jelképe. Pedig lehetne másként is. Ha a ledőlésére, a megszűnése jelentette felszabadulásra koncentrálnánk, lehetne pozitív jelkép is. Lehetne egy újabb Dugovics Titusz halott Dugovics Titusz nélkül.
Az USA-ban pl. Abraham Lincoln nem igazán arról híres hogy lemerénylették, hanem hogy felszabadította a rabszolgákat. JFK sem arról híres hogy lelőtték, hanem hogy mindenki mennyire szerette (attól függetlenül mennyire lett volna jó vagy rossz ha nem lövik le). Még aza hülyegyerek is akit a Vietnámi Háború alatt választottak meg sem arról híres hogy elvesztette a háborút, hanem hogy nem adta fel (rögtön)!
Mi miért nem tudjuk ezt csinálni?

Egyértelmű a magasabb költségvetés, mondjuk azzal terhelve hogy a reklámok kábé annyira észrevehetetlenek mint a Familia Kft-ben, a Kisvárosban stb.
Így is megér egy 6/10-et. Ma még.

----------------

Idegesít a gyakorlatilag zéró beszédkönyv. A folyamatos "mondmeg mondmeg mondmeg, mivan mivan mivan, halod, hallod, hallod", meg hogy mindent ötször elismételnek.

1/10

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad