A magyar filmgyártás filmjei összefoglaló V 1979-től 1989-el bezárólag

Ah, 11 év, vagy (fun fact:) józan paraszti eszüeknek egy évtized!

Teli vagyunk (a klasszikus) rajzfilmekkel, és ott vana két oscar-díjas alkotás is A Légy (elavult) és a Mefiszto (tartja magát), meg ami oscarra nem indult, de az István a Király eredeti szereposztással csak ott van a szeren. Az átlag-minőség meg kezdi felhozni magát - hiába, csak közeledünk a jelenhez.

Lett néhány nézhető ifjúsági filmünk, ami mindenképpen jó, de elsősorban a dokumentum/portré és társult szakmai filmek terén alkottunk erőset, ami legalább a szakma képzettségét jelenti.
Akadt két underground-vetítésekhez illő film is, a Rock-térítő és a Mielőtt befejezi röptét a denevér.

Gyökeret még mindig nem ad a népnek a filmgyártás, de már elkezdett szórakoztatni - hacsaka filmeket nézzük ott volt a Legényanya, a Dögkeselyű, vagy a Pogány Madonna. Jó, ez utóbbi jobbára Bud Spencer/Terrence Hill koppintás, de megvolt a saját története, mondhatni inkább műfajba tartozó film, nem egyszerű másolat. A folytatásaiban sajna már kevésbé erőltették meg magukat...

Erősen látszik viszont hogy volt ami akkoriban jogosan volt népszerű, de mára felejtős, például: Hófehér, Kojak Budapesten, Tündér Lala, Egészséges Erotika - de persze megvoltak a már anno elvetélt kísérletek, élén a Hótreállal.

Mindenesetre ezekkel az évekkel lezárult a "pufajkás kommunizmus" - mely korszak parlamentjében a fideszkdnp is tevékenyen részt vett, nem csak a nevükben "szocialista" szót tartalmazó párt(ok).
Nem mellesleg a fidesz (akkoriban még nem fideszkdnp) már akkriban is csak demagóg faszságokat hordott össze, mint a legkifejezőbb plakátjukról is látható:


Hogy ennek mi köze a filmekhez? Nagyjából semmi, hacsak nem számítjuk be hogy az usa filmtermésében rendszeresen előfordul az az amerikai népszokás, hogy szülő szájoncsókolja a gyerekét.


Ugyebár a szovjet kultúrában - tehát pártfüggetlenül - az a szokás, vagy legalábbis volt a közelmúltig, hogy kézfogás, ölelés helyett jobbról puszi, balról puszi, középről puszi. Ennek nyilvánvalóan semmi köze a szerelmesek csókjához, aki ilyen párhuzamot von az hazudik.

Találkozunk(?) holnap/a következő posztban!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad