A magyar filmgyártás filmjei 223 - Itt a szabadság! (1990) / Szoba kilátással (1990) / Szürkület (1990) / Vattatyúk(1990)

Bizony, '90-ben annyira megcsappant az agyar filmgyártás, hogy ebbe az egyetlen postba belefér az egész fennmaradt része.

KÉRÉS: Ha vkinek meglenne a Meteo c. film, legyen kedves szólni, nagyon szeretném megnézni! Akkor is ha utólag megbánom!

Az első - jobban mondva második, hiszen az Erdő Kapitányát az előző posztban tárgyaltuk - film 10 perces darabokban van felrakva, de megvan minden része, szóval. Szóval feketefehér.
A leírások azt mondják "realista alkotás" - ennél többet nem. Nos, realistának realista, de csúnyán alulvilágított.

Jobbára egy road-movieról van szó, azaz megyünk egyik helyszínről másikra, közben esetleg beszélgetünk. Ami nyilván problémás ha road-movieval próbáljuk összekötni. De azért hellyel-közzel működik, és a prosztóság már egy Mucsi Zoltán féle káromkodós alakot hoz, nem csak úgy öncélúan létezik.

Nekem mondjuk nem volt idegem rendesen végignézni, de biztosan megér egy próbálkozást másnak, ezt jelzi a 4/10 amit ráadok. Vhol elolvasnám a teljes cselekményt én is.

-------------------

Ez valójában elveszett film, azért említem csak meg nehogy valaki hirtelenjében összekeverje az 1985-ös amcsi filmmel és nagy lelekendezve rávesse magát mikor pedig nem az.

---------------

Ilyen címmel mi más is lehetne mint feketefehér?
A film témájanem indokolja a film lassúságát. Fen, semmi nem indokolhat egy Volt Egyszer Egy Vadnyugat lassúságot.

Javaslom megnézésre inkább a Meggyanúsítva c. filmet Morgan Freemannel és Gene Hackmannel (utóbbi szintén nagy arc volt a maga korában).

1/10

----------------

A címe ismerős (volt) de a film maga nem. Szőke András első filmje vagy mi. Szerintem utólag fedezte a közönség ami a Roncsfilm ('92) vagy a Citromdisznó (szintén) körül kultuszosodott köré.
A legtöbbeket fáraszt eza kisember-rendező, de tagadhatatlan hogy hoz egyfajta stabil színvonalat, legalábbisa híresebb filmjeiben, és a Bakkermant még én is élvezni tudtam.
Valójában azt lehet mondani Szőke (és társai, mint Badár Sándor) a magyar Kevin Smith, csak ő sosem lépett ki a nagyköltségvetésbe. Mondjuk érthető módon.
De amatőr-filmként az már zseni aki pénzt és karriert bír ezekből építeni - Szőke pedig tudott.

Minimálköltségvetés, de koncepció van mögötte, és még szórakoztató is. Részemről 5/10 ha nem fárad le tőle teljesen az agyad :D

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad