A sakk titkos története

Mind ismerjük már ezt a játékot, amit mára annyit játszottak hogy elvesztette játék-jellegét, helyette megtanulták mikor mit kell lépni, és egy különös passziánszá változott garantált lépésekkel.

Mindenesetre azt tudjuk, hogy indiai eredettel, iszlám közvetítésessel jutott el ide.
Ezek mellett lássuk a mai bábúkat:


A figurák neve:
- király
- királynő/vezér
- paraszt/gyalog
- ló/huszár/knight (= lovag)
- bástya/rook (= adóbehajtó)
- futár/bishop (= püspök).

Érdekes, hogy az egyik figurának hol "vezér", hol "királynő" a neve. Ha tudjuk hogy a "vezír" az török (muszlim) hadvezéri rang volt, máris nyilvánvaló hogy a figurák eredetileg nem így néztek ki, és más volt a nevük is - pl.a "vezír"-nekugye sosem volt koronája.

Innen érdemes megvizsgálnia "király"-t. A probléma nyilvánvaló: ha a sakkot a törökök/muszlimok hozták be, akkor ennek vajon mi volt a neve, mert arrafelé ugye nincs király (helyette lehet szultán, esetleg sah, vagy valami más).
Pláne nem nézhetett ki így a figura, hiszen melyik iszlám készítő rakott volna a legfontosabb figura fejére egy KERESZTET?
Most picit ugorjunk, később erre még visszatérünk.

A lovas-katona nyilvánvalóan állandó maradt, még akkor is ha a magyar "huszár", azaz könnyűlovas helyén az angolban a lovag, azaz nehézpáncélos lovas áll.
Annál érdekesebb a "futó", ami helyén az angolban egy egyházi személy áll, a püspök.
De ez márisnem annyira különös, ha ismét szemügyre vesszük a "király"-t. Akkor azt látjuk hogy SZÓ NINCS ITT KIRÁLYRÓL - hiszen nincs koronája. Az kérem egy pápai süveg. Tehát a játék lényege a Keresztény Hit Védelme. A "királynő" ezek szerint szintén nem "királynő", hanem A KIRÁLYNŐ A KIRÁLY. Azért az a legerősebb bábú, azért az viseli a koronát, mert az a király.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad