A magyar filmgyártás filmjei 174 - Herkulesfürdői emlék (1976) / Két elhatározás (1976) / Kísértet Lublón (1976)

Retrófilm, amiben háborús vagy haosnló körülmények közti területről szökdösne főszereplő át a határon.
Ehhez ifjúnk npi álcát ölt - a Dán Lányhoz hasonlóan jó minőségű sminkkel.


Itt ez persze csak "szimpla" álca.

A végén a zeneválasztást meg kéne indokolni (aza vidám zene sehogyse illik a témához, látványhoz), meg hát kihalt műfajról van szó (pedig egykor elég népszerű volt, mert sok akcióra, és történetszövésre adott lehetőséget), de a színészi játék jó, a film is jó, adok rá egy 4/10-et, mert a fene se tudja. Nekem tetszett, de nem akarom ráerőszakolni senkire.

Érdekes műelemzési szempontból a kettősség hogy a főhős szökdösők tulajdonképpen  ~háborús bűnösök. Hogy a végén SPOILER meghalnak értelmezhető úgy, hogy az agyarok a kommunizmusból 1970-akárhányban ki akarnak, akarnának ugrani, de mivel a Nyugat Nagy Ellensége oldalán voltak (Keleti Blokk, Szovjetunió), ezért ha megpróbálnák se jönne össze. Ám ha "menni halál, maradni szenvedés", akkor maradunk?

------------------

Kecsegtető tartalom:


B'meg nem érdekel hány díjat nyert. Az Oscarnál bő évtizede egyáltalán nem számít a díj maga, legfeljebb a jelölés. Hát akkor mit mondjunka többi díjról? Felét csakazért alapítják hogy legyen mit kioszatni.

Dokumentumfilm.Igazából dokumentumfilmnek forgatott játékfilm.
Inkább játékfilm mint dokumentum. Említés szinten végigmutogatja mit csináltak 200 éve falun, de nem igazán bemutató az, csak vetünk rá 1 mp-et oszt annyi. Kiderül hogy falun élni szar oszt annyi.
Azt se tudom miért ez a két elhatározása (nyilvánvaló hogy a rendező találta ki neki).

1/10

Helyette ajánlanám ... mi is volt az? Vmi ex-kannibál törzs volt talán spektrumon, akik ma látványfaluban élnek abból hogy ha turista jön levedlenek háncsszoknyába és nyomatják az őskultúrát, de ha nincs ott senki akkor előveszik a Playstationt, meg a framernacit, acélbaltát a Tescoból...

--------------

Vmi Mikszáth-feldolgozás, ami jót nem jelent.
Történet: asszny megölte férjét hogy félredughasson annak testvérével, aki mellesleg pénzhamisító. Na őket fogja elfogni-kinyomozni Ügyeletes Rendőr.

Ez már szinte forgatókönyv!
Az Álmosvölgy Legendája, Vidocq, A Sátán Kutyája, Poirot - elfér ez is valahol mögöttük. Megvan ugyan benne az a "régi magyar film"-hangulat, de most csak azért húzzuk le? Ezt a kísértetügyben professzionálisan fellépő nyomozót?
5/10

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad