A magyar filmgyártás filmjei 171 - 141 perc, a befejezetlen mondatból (1974) / Amerikai anzix (1975) / Ereszd el a szakállamat (1975)

Kommunista propagandafilm ami arról mesél mennyire nem sikerült integrálodni a szellemi elitnek - és ezzel a Párt vezetésének mint ráébredtek most már nyilvánvalóan - a kívánatos munkásosztályba a munkások ellenállás miatt.

Felmerül a kérdés: a propagandaanyaggal az volt a cél hogy remélik előáll egy új Marx, vagy Lenin és megmenti a kommunizmust? Toborzófilm volt az ilyen?

Ilyen téren viszont elég masszív kiállású, adok is rá 3/10-et.Széles célközönségre nem számítanék, de akit érdekel atéma (miért ne pont ez ne érdekelné), az simán végig tudja ülni, és mivel szakszavakkal sincs elárasztva még meg is tudhat valamit.

---------------

Ismét propagandafilm "mennyi vagy maradni" kérdéssel.
A válaszok:
- a mellényverő agyar,a nagyagyar érzelmű saját halálát okozza
- a másiknak már küzdeni sincs ereje, de Minden és Mindenki Agyar lelkületű. Ő egyetélen dolgot csinál: lefekszik és meghal.
- a harmadik a Racionalista, Aki Eredményei Révén Boldogul marad külföldön, beáll kapitalistának,de legalábbis munkájávala kapitalista rendszert erősíti.

Na ennél ugyanaz a kérdés: nyilvánvalóan átment a cenzorokon. Egyszerű Paraszti Ésszel nézve kommunizmusellenes.


Viszont egy nyíltan kommunistaellenes alkotást a kommunizmusban nem lehetett leadni, ahogy népszavazást se lehet csinálni olyanról amit nem Orbán Viktátor mond - azaz jobbára semmiről. Egyáltalán semmit nem lehetcsinálni mint tudjuk a fideszKDNP nyilatkozatából ami jó és népszerű de nem fideszkdnp-kezdeményezés.

Tehát marad a fordított pszichológia-megoldás: felvázoljáka problémát a filmben, a nép boldog hogy "rendszerkritikát" láthat, ők meg várják hogy valakinek legyen annyi esze hogy jelentkezik a megoldással és ő leszaz új Lenin.
Mint tudjuk ez soha nem következett be.

A film amúgy olyankísérleti megoldásokkal operál mint "follyon ki a néző szeme", vagy "beszéljünk külföldiül feliratozás nélkül mert az erotikus", szóval nem ajánlom.

1/10

---------------------

 Nem könnyen indul el, de elindul ha eleget kattintgatod a képernyőt a kötelező reklám után.

A rendező és író kábé annyira finoman használja a szimbólumokat mint ágyúval verebet lőni, ami miatt alapvetően lehetne egy durva tréfa,CSAKHOGY. Ahelyett hogy a vállalattal foglalkoznának ami vasúti sinek elhajlását méri, a vasutat üzemelteti (így pl. felelős a Miniszterelnök vagy ki fuvarozásáért is, azon vasúti kocsi díszítéséért, miegymás), ehelyett átnyergelnek a főszereplő egyéjszakás kalandjának felkutatására, ami hülyeség. A szakáll problémája is hülyeség, nem illik a történetbe. Így egy szatíra helyett szimpla blődség lesz a végtermék, amiért kár, nagy kár. Mert mégis miért próbálja főszereplőnk kerestetni Elveszett Személyt egy sínvizsgáló-hivatallal???

1/10.

Ajánlanám helyette a cím tö9rténetének inverzét, A Bajusz-t.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad