A magyar filmgyártás filmjei összefoglaló III. 1958-tól 1966-tal bezárólag

A magyarfilm híresen rossz, és nem véletlenül. 50 éven át néztük ahogy mindenki megházasodik ugyanazon forgatókönyvalapján, majd még 30 éven át ahogy a kommunista pártpropaganda tömte tele az agyunk, vagy ahogy idióta rendezésekben szenvedett az agyar.
Unalmas.

Aztán ott a gond hogy nem a szórakoztatásért, tájékoztatásért (dokumentumfilmeknél) csinálunk filmeket, hanem pénzért. Az utolsó Megapiranha-rendező is tudja, hogy valami akkor termel bevételt ha a néző szereti. Ha a néző nem élvezi, akkor nem megy be rá, és akkor elmarad a bevétel.

Megint ott a gond, hogy gondozni kéne a filmtermést. Az nem úgy megy hogy idén legyártom, jövőre szarok bele - már ha a jövőben is szeretnék agyar gyártású filmet.
A Filmarchívummal kezdődnek a gondok, mert hiába nyilvánosan ingyen megtekinthetőek az anyagaik, ez csak akkor lehetséges ha be tetszik fáradni az EGYETLEN megnézőpontba (és gondolom ki tetszik fizetni a beléptidíjat). Inkább szednének online díjat megnézésenként.
De nem áll meg ott a probléma, hatalmas űr van a filmek ismertsége terén is. Akkora,hogy odáig merészkedek hogy azt mondjam, egyes "filmeknek" annyira nincs nyoma hogy talán le sem gyártották őket. Se egy trailer, werkfilm, egykori DVD-kiadás.
Na az meg a másik. Ha már nincs forgalomban a DVD, és eltelt 10 év - sőt, manapság már talán csak 5, hála az internet teljes lefedettségének -, akkor tessék már elgondolkodni azon, remélhető-e még bevétel a filmből? Ha nem, akkor tessék már megtenni hogy a jogvédelmet fel tetszik oldani,vagy saját maga csinál egy saját videocsatornát valamelyik megosztón, feltölti ingyen, tárolja ingyen, de nem hagyja elveszni! Azért, hogy ami jó, azt a nép visszanézhesse, és belássa, VANNAK jó magyar filmek, és elkezdje KERESNI őket a moziban, DVD-n, streamelve.

Különösen vonatkozik ez egyébként a jobbára teljesen elérhetetlen kis- és kísérleti filmekre. Évente van mondjuk 1 fesztivál ahol moziba kerülnek - nem egy nagy terítés. De gondolkodjunk már el! Ezek a kisfilmek tökéletes promóanyagok egy rendezőnek, adott esetben színésznek. Ha már nem kötelez szerződés, mindenki érdekében csinálj mondjuk egy youtube-csatornát, és lődd fel oda. Kérsz rá szépen full védelmet hogy ne lopja szét mindneki, és ha csinálsz egy teljes műsoridős filmet, tévésorozatot, színházi rendezést - a népek ezek alapján már megtalálhatnak, lesz olyan aki kifejezetten keresni fog érte, már persze ha rájönnek hogy ez a lehetőség létezik.
Mert ha már felnyaltál rá vmi szponzortámogatást (állami vagy magán), jó lenne ha nem csak belső szakmai anyagként kezelnétek.

Más: jó lenne ha a történelmi filmek nem úgy léteznének mint ma.
Ma kétféle történelmi film van: az egyikben azagyarok veszítenek vmi csatában, a másikban meg mondjuk vmi építész építget/rajzaszatlon tervezget. Ez mi a fasz már?
Mi lenne ha nyomatnátok vmi akciót amiben GYŐZÜNK?
Mi lenne ha olyasmit mutatnátok AMIT MÉG NEM LÁTTUNK? Akkor is ha politikailag nem korrekt. Évek óta könyörgönek pl. egy 2VH végi BP-ostroma befejező kirohanás-filmért. Persze kérdés hogy van-e rá kellő kapacitás, mert egy kétfős támadás az megint visszaütne.
De mondok mást: mi lenne ha KREATÍVAN ÁLLNÁTOK HOZZÁ? Az USA-ban Abraham Lincoln egyazon évben lenyomta a zombikat és a vámpírok hadát is!


A Liza... jó úton jár. A Fehér isten is, bár ott nagyon kihegyezték a bevételt a nemzetközi moziforgalomra - nem tudom a DVD-eladás ott mennyire fog menni, errefelé már majdnem kifutottak az érdekődésből mire eljutott a film az USA-ba. Meg kéne érdeklődni tőlük menniyre jött be az üzleti modelljük.
A Saul... viszont nagyon rossz út. Díjnyerőautomata amit senki nem néz meg, pedig buszokkal szállították rá a népet hogy nézettsége legyen (mind ingyen nézte meg, így ez olyan mint az államadósságcsökkentés: a pénz egyik zsebből átvándorol ugyan a másikba, de ettől csak az változik kinek tartozunk, az nem mennyivel).

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad