Hülye Reklámok 79 - Szellemírtók 3, a nőstények inváziója

Ennek a valaminek a bukását tanítani kéne majd marketingből. Mára addig jutott az egész hogy egyes neves kritikusok előre leközöltek egy bocsánatkérő cikket hogy bocs,de ők nem mennek el a sajtóvetítésre sem, pedig azért fizetnének nekik.
Pl.: https://www.youtube.com/watch?v=hz8X2A7wHyQ
És egy a fenti hatására készült youtuber-videó egy fekete sráctól (azegyik szereplő is fekete): https://www.youtube.com/watch?v=Yqi37iL20bM
És egy nő mondanója a trailerek után: https://www.youtube.com/watch?v=di7RFcU6jMk

Azért "fontos" hogy nő, merthogy az egész film Nagy Ötlete az volt hogy női főszereplőkkel készítik el. Ami alapesetben "érdekes", de ha jól megírták volna egy extrát dobhattt volna a produkción.
Sajna mint kiderült nem, ez nem egy extra volt, ez volt maga a Történet.
De mielőtt abba belemélyednénk, tekintsük át a franchise sorsát tömören:

A '80-as években megcsinálták az első filmet. Akkoriban a paranormális még "talán" kategóriának számított, friss kutatási területnek, így komolyan álltak hozzá a dologhoz, és marha jól csinálták.


A történet szerint, és a képen is látszik, egy csapatravaló már-nem-fiatal/még-nem-öreg laza amerikai nekiállt a filmben tudományosan szellemeket írtani.
A filmben megemlítették a technológiai utasítások betartásának fontosságát, az egyenruhájuk egy valódi munkaruhát idézett, és a protonfegyverek felvették a versenyt a jedik fénykardjával - fasza dolog volt, mert veszélyesnek látszottak.
Nem szólva a felépített szellem-mitológiáról, és a szellemek kivitelezéséről:



Félelmetes volt.

Aztán jött a 2. rész. Oké, nem volt benne annyi eredetiség, de elvitte a hátána lendület, és amikor az amerikai szabadságszobor végigflangált az utcán (Wankman megjegyzete: "Mindig kíváncsi voltam, meztelen-e a tóga alatt") az épp annyira nemzetközire sikerült mint Amerika Kapitány a filmekben.
Kicsit komolytalanabbra is sikerült, és valljuk be, nem is nagyon volt hova folytatni.


De ettől a franchise nem állt meg, jöhettek a rajzfilmsorozatok. Volt belőle egy pár, nem sorolnám őket, de egy dolgot bizonyítottak: a Szellemírtók él, a folytatás lehetséges. Szóval miért ne.
És akkor megkaptuk (évtizedek múltával) az akkor még Szellemírtók 3 címen futó project első casting-képeit. Még a ruhák nélkül, és hát... Maradjunk annyiban hogy nem ezt éltük át a láttukon:


Hanem ezt:


A képen egy lendületes gárda helyett láttunk egy IQ-negatív böhöm feketét aki megsem közelíti Bryenne A Szépség kiállását; egy dagadt picsát, egy jelentéktelen barnát, és egy jobb sorsra érdemes szőkét.
Szerencsére előbb-utóbb elkezdtek kijönni a trailerek. Hát mit mondjunk, egyértelművé vált hogy a dolog Halott Ügy.
Most ne beszéljünk a stúdió fan-bashingjéről amiben minden negatív véleményt "rasszista hímsoviniszta disznók ugatásának" kiáltottak ki nyilatkozataikban, nézzük meg a tarilereket!

Az első trailer valójában elég jól indult. Jó zene, utalás azelőző filmekre, ez 3. rész lesz - de várjál, mi van odaírva?


Négy tudós? Az eredeti filmekben a fekete fickó - akinek senki nem tudja a nevét - nem volt tudós! Ő csak beesett az utcáról munkanélküliként, és közölte hogy ő bármilyen szart elhisz nekik ha engedik dolgozni. Engedték, és jól csinálta. Még ha csak kötelezően is létezett, akkor is. És szerettük. De nem volt tudós. A stáb látta az első filmet?

És ez a kép következik mikor elhallgat a taktus:



Most komolyan, melyikre hasonlítanak jobban: a  bal oldalon lévőkreakiket modern feminista akcióhősöknek lehet mondani, vagy valami Blair Witch-szökevényeknek látszana mintha egyenesen a Katasztrófafilmből (Disaster Movie) szöktek volna? Ugyehogyugye.

Meglátjuk az első szellemünket. Több baj is van vele.


Először is ez a valami PÓZOL. Miért pózol egy szellem? Az eredetiben (jobboldalt) a szellem realistán volt megalkotva, egyszerűen szellem volt, nem egy Scooby Doo-szökevény.
És aztán a szellem lehányja az illetőt. A pisi-kaki-puki-hányás viccek NEM viccesek, pláne ha ezzel alapozol, hacsak nem egy Adam Sandlers vígjátékról van szó. Namost az eredetiben is volt egy dzsuvázós jelenet, de ott átment rajta egy szellem. Amiből megtudtuk hogy szellemek, meg ektoplazma, és Egon hazavihetett valamit analizálni - azaz a szellem valóságos, mérhető, a Szellemírtók világában nem átverés. Ebben az újban egyszerűen csak hánytak egyet.


Az "és az a cucc mindenhová bemegy" pedig nem csak megismétli a hányós poént, de utalás is a Star Wars 2-re, ami NEM volt egy jó film - pedig a példaképválasztás fontos:


Majd gyors egymásutánban kapunk újraforgatpott pillanatokat a korábbi filmekből:

1) szellemmetró vs szellemvasút


2) szellemcsoportosulás vs szellemTitanic


3) elszabadult szellemek miatti pánik az utcán


Mindháromnál egyértelmű a különbség.
Az elsőnél csak bambán áll a csaj, míg eredetileg JÖTT A VONAT és a fickó teliszarta a gatyáját - a nézővel együtt.
A másodiknál az csak egy marék szellem, az eredetiben egy poén (a hozzá tartozó egysoros: "Hát... Jobb későn mint soha").
A harmadiknál meg nem csak úgy menekültek az emberek, hanem a) valami elől menekültek - van szellem a képen b) a film egyik saját témáját viszi tovább, mert a szellemek nem csak úgy vannak, hanem visszavágnak (= fight back) elszenvedett sérelmeikért (hogy bezárták őket a szellemírtók).
Ezekből semmi nincs az "új"-ban, ami innentől kezdve láthatóan nem is új. Minek költsünk pénzt valamire AMIT MÁR LÁTTUNK?

A szellem-medvecsapda megint Scooby Doos, de legalább a szőkeség masszívan beindítja a fantáziát. No persze nincs előzmény nélkül ő sem, de mégiscsak meggyőzőbb mint a többiek:

A következő a "jelentéktelen barna", aki elvileg quantumfizikát tud. Ehhez felírták egy táblára hogy "protonbomlás", és köréírtak egy rakás logaritmusszámítást. Sajna mint illusztráción látható a kvantumszámításokban NEM szerepel logaritmus, ellenben szerepel egy rakás grafikon, és tényleg sok görög betű:


Ha a "Gyilkos Számok" tudott tisztességes ál-képleteket felönteni a képernyőre, szerintem nem lett volna lehetetlen feladat.

És Melissa McCarthy sem egy Rick Moranis:


Most komolyan, mire kellett visszahozni a sisakot? Amit ráadásul eredetileg a világ legszerencsétlenebb együgyű flótása viselt. Ez nem fanservice, hanem hülyeség, mert így a két karaktert azonosítjuk egymással, és MM karaktere így már láttatlanban is egy kretén, és senkit nem érdekel, pedig a) ő itt nem egy komikus mellékkarakter, hanem egy főszereplő lenne b) ő lenne névleg a filmben a húzónév.

És akkor a semmiből megjelenik a fekete nőstény. Kinézetre randa, buta, ráadásul egyértelműen mindenki néz mi a faszt keres ott, senki nem hívta, takarodjon. És erre közli hogy őt márpedig beveszik. Miért is? Mert elvágja a nigger a torkodat ha nem? Hát ezzel nem fogja megnyerni a néző szimpátiáját...
A kocsi viszont poén. Valószínűleg az egyetlen tisztességes poén a trailerben.  De még ez a jelenet sem problémamentes, mert:


- oké, MM komolyra vette a figurát. Mondjuk ezt pont nem hiszem el attól aki az előző pillanatban még bilivel a fején mászkált.
- a barna csaj meg látszik hogy visszafordul, és többet rá sem néz a fekára, hisz az egyetlen vonzó a kocsi lett volna benne, de az meg egy rakás trágya.
Viszont figyeljük meg a szőkeséget - na AZ reakció.

További probléma a következő kép, szintén a kocsival, de...


Ez most mi? Egy kínai étterem, nem a bázis. A feka itt lakik? A kocsit tárolják csak itt? Vagy mi ez az egész?
Nézzük meg összehasonlításként az eredeti csapat hogyan vásárolta meg a járgányt:


Rögtön látjuk a bázist, a kocsit, és a szereplők mindennapi életét, az üzlet beindításának nehézségeit...
De vethetünk egy pillantást mikor először kiszállnak hívásra:


Egyértelmű. De ebben az új valamiben... Valami gyenge kis poén mint a lepkefing.
Aminek alátesz a hülye egymásra mutogatás hogy ki mondja hogy "gyerünk". Bezzeg az eredeti csapatnak volt kiállása. kóklerek voltak, de volt kiállásuk:


Föl kell tenni a kérdést: most egy új Szellemírtók-filmet nézünk, vagy egy Horrorra Akadva-részt? Ez a kép az utóbbira utal:


No meg az utcán flangáló szellemek. A langaléta szellem elvileg Stay Pufft habcsókemberke mása (ami hatalmas product placement volt, de mindenki pont leszarta, mert illett a világba és egyszerre volt vicces és félelmetes), de itt mindenki úgy néz mint egy karneválon azeredeti pánikja helyett. A CGI meg úgy néz ki, pont úgy mint a Scooby Doo élőszereplős film szörnyei:


Az meg, hogy vki épít egy paranormálist fokozó gépet... Mármint pont mint az 1. film alapötlete, amiben a felhőkarcolót amiben "Déna" lakott egy olyanszekta építette ami meg akart idézni egy istent felerősítve a paranormális energiákat!

Majd közlik, hogy a szellemek meg tudják szállni az embereket. Sajna a megszállt Melissa McKarty kb. olyan félelemetes mint Malacka Hercegnő:


A fejkörbeforgatástól sem lesz izgalmasabb a dolog, és felmerül: ki a célcsoport? Akik MÁR ismerik a franchise-t, vagy gyerekek? Mert a látványt ha 5-éveseknek találták ki, hát talán, de azok nem hallottak az Ördögűzőről (nem is jó film mondjuk). Viszont ha meg gyerekeknek, akkor a burtális nigger tehén ütlegelése fog betenni a célcsoportnak:


Annyira agresszív, és pláne hogy ő lenne a "hétköznapi ember", hát mivel még fekete is biztos egy brooklyni alulművelt bűnöző - ha a célcsoportod a neofeminista társadalmi korrektségért káráló népek akkor ilyet nem csinálhatsz.

---------------

Eddig az 1. tréjler, lássuk mi került a többibe ehhez képest.

A 2. trailer egyből bedobja a vélhetőleg főgonoszt:


Nekem legalábbis nagyon úgy tűnik egy Scooby Doo főgonoszt kapunk. Amire azok nagyon bután néznek:


Mondjuk ekkor már szó nem volt "szellemírtók 3-ról". Viszont megjelenik ez az alak:


Ki ő? Egyértelműen Jennys a titkárnő helyére jött, de lehet hogy ő a cég feje? Mi történt a "mindenki nő" koncepcióval? De miért is azon bánkódnánk, ha ismét egy megismételt pillanatot "csodálhatunk"?


És mi a fene az a stagediving? Most szellemre vadásznak egy koncerten? A koncert után vagyunk? Miért próbál egy 50 kilós hátizsákkal a böhöm tehén a 120 kilójával stagedivingolni? És komolyan beszóltak ezzel a készítők a negatív kritikákra (mikor leesik mondja hogy "Oké, ez nem tudom most a bőrszínemnek szólt vagy hogy nő vagyok...")???

Éééés a fickót azért nem veszik fel szellemírtónak .... mert férfi? A film nem nő-támogató, hanem férfi-gyűlölő?
Az viszont tudott, hogy a főszellem(?) megszállja, és így gyakorlatilag a nőkkel szemben a férfi a főgonosz - ez a felállás. Ez szexizmus. Férfiak ellen.


De a helyszín is megvan a szellemek kapujához: ugyanolyan felhőkarcoló mint az eredeti filmben. Azaz ez még csak nem is reboot - ez remake! Képről képre. Csak a nemeket cserélték fel - de a néző MÉG nem olyan hülye hogy ennyinek bedőljön.


De a 2. film "kidbnak az étteremből" jelenete is megvan:







Tegyük fel azt a kérdést is, mit keres egy jelenet itt az 1989-es Batmanből?


Vagy a Scooby Doo 2 - a szörnyek elszabadulnakból:


Korábban nyakiglábat hasonlítottam Stay Puffthoz? Nos, úgy tűnik kapunk egy zombi-Stay Pufftot is:


------------

A harmadik legyen a nemzetközi 1. trailer:
Egyértelműen bekapcsolt a kárenyhítő-birgád, hiszen itt már szó nincsen 4 tudósról, pusztán 4 barátról:


A "kvantumfizikus"-részt kiegészítették azzal hogy a csaj olyan lüke egy ajtó már bonyolult neki. Mondjuk ezt sejtettem mikor logaritmussal próbált kvantumot számolni.

A fickó itt derül ki hogy ja, recepciós. Elvégre a nők akkora rendetlenségben szoknak élni mint az köztudott (sarcazm intended) hogy kell olyan nekik. Erre:


De azt sem árt tudni hogy csak azért veszik fel mert szexisnek találják. Bezzeg Janine. Hm, igazából ő csak ott volt. De tudjátok mi volt a fura? Bár elméletileg elég lúzer kinézete volt, mégis mindenki döglött érte. És bár alig szerepelt, hasznos volt az egyértelműen látszott. Fogadta a hívásokat, rendezte a csapat életét. De mit tud ez a seggfej, és miért kéne a férfiaknak eltűrni hogy tárgyként kezeljék őket? És miért ő mondja hogy "építeni kéne valamit amivel elkaphatjuk a szellemket"? Mégis, miért létezik az Őrült Nők Ketrece anélkül?


De hasonlítsuk össze végre a fegyvereket:


A barnának puskája van, a szőkének két pisztolya, a daginak erőökle (Az Erő Gyermekei, hongkongi film Samo Ho-val:


...Tudjátok mi hiányzik? Vagy inkább ki! A három fehér bige után bevágják még a fehér fickót is, de a fekete nő sehol. Vele mi történt? Mert az össznépi beállásnál még ott volt.

Btw, említsünk meg valamit ami eddig a mérhetetlen villódzás és a túl gyors vágás miatt elkerülte a figyelmem, azaz az utca változásáról (a plakátokat tessék nézni):


------------

Na jöjjön a 2. nemzetközi tréler:
Előkerül a hadsereg:


Nem mintha nagy cucc lenne, az 1. és 2. filmben is szerepelt nagy állami körbezárás, ez épp a 2. film jelenetére emlékeztet:


Van egy jobb képünk a főszellemről. A dolog egyre gyanúsabb, viszont a dologbansemmi új nincs, a 2. film kurátora tudta ugyanezt:


Önreklám (némi antifeminista-sértegetés után, amit nyilván azért raktak a filmbe hogy te, mint a néző érezd hol a helyed, valahol a pokróc és a bányászbéka segge alatt te nőgyűlölő tapló):


Afilm végét is sikerült bepakolni. Az1. film végét. Csak arra vagyok kíváncsi ebbena verzióban kit fog lesmárolni Bill Murray alteregója (valószínűleg Melissa McCarty)?


Ez is megvan, igaz pontos mását hirtelen nem találtam:

Az eredetifilmben ott ahol a remakeben a robbanás van lakik Dana, ott harcolnak Zúúllal, onnan esik le egy vízköpő, és ott repül robbanástól szét a törmelék az alsó képen.
De van ennél jobb is, pl. a szellemeket szétengedő sugár:


Még több StayPufft-klón:


És ha már mindenen végigmegyünk nesztek, szelfibot (nem tiltották már be?):


-------------

Utoljára maradta tréjler aminek a címe "Íme Kevin". Ami nagyon fura ha a főszereplő a 4 nőszemély.
A dolog mintha egy DVD-s háttéranyag/interjú lenne, és kb. annyi újdonság vanbenne hogy
a) dagadék megkéri ficsúrt hogy csináljon kávét. Megkérdezi rakott-e bele cukrot. Az beleiszik, visszaköpi, majd közli, majd a barna jelentéktelenség megissza. Mibe hogy ezek ketten dugnak/egy pár lesznek a végére?

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad