A magyar filmgyártás filmjei 132 - Nem ér a nevem (1961) / Az aranyember (1962) / Cigányok (1962)

Nem tudom hogy a kommunizmus gőze fújt-e ki, mert mondjuk olyanokkal voltak lekötve mint a Kubai Rakétaválság (amiben fentről már megvolt a parancs hogy lőjék ki az atombombákat, csak a katonák végül önhatalmúlag mégsem nyomták meg A Gombot), vagy sikerült meggyőzni a proletárdiktatúrát hogy a népet nem nyilvánvalóan mesterséges propagandával lehet legjobban kézben tartani, hanem hagyni kell szórakozni, és gyártsunk inkább üdülős filmeket.

Nyuggerfilm 50 éven felülieknek. Minden szereplő k* öreg, a poénok és minden egyértelművé teszi a célcsoportot.

Felteszem igazságos vagyok ha adok neki egy 4/10-et, hangsúlyozva a korhatárajánlást. Remélem én sosem érem el hogy ilyenre vágyjak :P

---------------

Már a HARMADIK Zaranyamber-film. Kell az, mert "Tímár Mihály Olyan Mint A Víz", és "A Víz Az Élet".

Nevetségesen erőtlen feldolgozás tele anakronizmussal.

1/10
--------------------------

Ez nem az 1941-es film újrafeldolgozása, hanem egy 17 perces doksi "cigánykérdés"-ben, amiegybeforrott a szegénykérdéssel. Emlegetik úgy is mint "Sára Sándor - Cigányok (1962)".
Állóképekkel dolgozik, és van pucér kisgyerek.

A célnak nyilván megfelelt a doksi (5/10, közepes), egy dolog viszont kilátszik:
nem elég abban bízni hogy ha van munka és felveszem akkor dolgozni fog. Ez LÁTSZIK hogy a kivétel, és itt csak a jéghegy csúcsa:


A megoldás mint mindig:
- munkefelügyelet, elszámoltatás. Ne úszhassa meg aki lazsál, aki lop.
- megbecsülés és elismerés. Tudom hogy ez az agyarok közt nem divat, de ha vki jól végzi a munkát, tessék mán elismerni kérem alássan hogy a devla rágja ki a belit! Főnök mondjon néha szépeket, válasszunk hónap dolgozóját - ha nem mindig ugyanaz -, osszunk érdemérmet - LEGYEN VISSZAJELZÉS ha elégedettek vagyunk a dolgozó munkájával! Nem valami izére gondolok, megteszi ha néha mondasz egy köszönömöt, vagy ha tényleg valami jóval áll elő, akkor egy elismerő hümmögés mondjuk. Csak legyünk normális emberek.
- és a büntetés. Most nem az hogy ha vmit esetenként elront akkor vonogatjuk a szemöldökünk. Itt olyan helyzettel nézünk szembe akik nem félnek egy bíerástól, mert a beírás nemfogja megütni őket. Tettlegességet sajna az egyébkénti társadalmi norma miatt nem lehet alkalmazni, de úgy néz ki, egy olyan belső kultúrkörrel van dolgunk, akik 2-3SZÁZ évvel le vannak maradva! Meg kell oldani hogy alakalmazkodjanak, és aznem megy másként mint fenyítéssel, pálcával vernia kutyát, mert másból nem tanul.
De nema büntetés a cél! A cél hogy jobban szeresse a nyugalmat és keresse az elismerést mint hogy feszegesse meddig mehet el mielőtt jön a büntetés. CSAK így lehet felzárkóztatni. Szociális háló a cigányság esetében NEM fog működni. Tömegtermelési módszerek NEM fognak működni. Egyéni kiemelés NEM fog működni, mert csak vajdát,helyi vezetőt fognak csinálni belőle, és a túlzott jutalmazástól (ami nem tőlünk, hanem önmaguktól ered,így nem vagyunk rá kihatással!) megint elvesztik az eszüket.

Lényegében ez kell:



Az kell hogy felszámoljuk a nomádmentalitást, miszerint ha vhonnan elüldöznek csak átmegyek máshova. Vagy ennek "evolúcióját", hogy minél rosszabbul élek, annál több pénzt kapok.

Ehhez olyanm űsorok kellenek mint a Győzike, és olyan programok mint a(z amúgy céljában életképtelen) "magáncsőd", ahol ott ül mindegyikikkel személyesen aza nyomorult hivatalnok és megmondja elkölthetik-e arra a pénzt amire szeretnék, vagy sem (és ha kell kézenfogja őket és elmegy velük a boltba).
Persze mindehhez az is kell hogy végre valóban csökkenjen a munkanélküliség... Mert anélkül a cigány maga az übermensch a csórók között.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad