A magyar filmgyártás filmjei 89 - Szeptember végén (1942) / Szerelmi láz (1942) / Szerető fia, Péter (1942)

Ez a Szeptemberes izé csinál Petősi Sándornak egy gyereket, Petőfi Sándorból színészt, és valami telejsen homályos mondanivalót azzal hogy a főszereplő először sikeres költő (de csak az apja miatt ám!), aztán vmi random vándor muzsikuscigány lotyó miatt hagyjaa jó pénzt és beáll színésznek, ahol kiderül hogy szar, majdnem meg is hal, meg az anyja(?) a vándor-zenészcigánylány is, akihez gyorsan visszaszalad, mire az bocsánatot kér tőle.

Hogy ez mi akart lenni... Hát, leginkább színpadi darab, meg nagymagyarkodó múltonsóhajtozás, az.

1/10.

-----------------

Egyértelműen érezni itt, meg az előző filmmel hogy az agyarok ráébredtek: ez a háború betesz nekik.

A zene elnyomja a beszédhangokat (meg máskor a sistergés), a forgatókönyvben pedig súlyos visszaesésként értékelem hogy "minek tanulsz te itt, hiszen úgyis férjhezmész"? Öt évvel ezelőtt talán még azt cikizte az agyarfilmgyártás ha nem hagyták a nőt dolgozni.
És hogy miért fizeti a család az operaénekesnőnek szánt gyerek tanulmányait ha a csekk egyértelműen a szobrászati tanszékről jön,csak a homlokom tudom ráncolni. Azt is bírom hogy csak úgy ott lehethagyni következmények nélkül egy egyetemet/szakképzést/iskolát.

A "film"-ben sokaténekelnek, de mégtöbbet nosztalgiáznak - nem érdekel.

1/10, de azt hiszem rájöttem valamire. Nem lévén VHS, DVD, miegyéb, azaz a népek otthon nem tudták újranézni a dolgokat, valószínűleg nemigen látták értelmét a népek egy évnél hosszabb időre tervezni a filmekkel. Idén levetíted, hoz amennyi pénzt hoz, jövőre gyártasz másikat és azt adod el.
Hát, lehet sokára esett le ez a tanulság, de csak leesett!
Az agyar tévézés 1957-től említhető egyáltalán, a tényleges elterjedtség pedig 1960-tól létezett.
Ezzel szemben világviszonylatban1930-tól indult a tévézés, '45-ben pedig már az USA-ban is rendszeres tv-adás volt, '60-ra már olyan műsorokat is gyártottak, mint a Flintstones:


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad