A magyar filmgyártás filmjei 75 - Egy tál lencse (1941) / Európa nem válaszol (1941) / Gentryfészek (1941)

Gondolom mindekinek megvan a cím alapján Jákób és Ézsau meglehetősen kellemetlen története?
Elöljáróban következzék a cselekmény:

Népmese a nép bajaira fittyet hányó földesúrról/vezérigazgatóról, aki még a szerelemnek is útjába áll.
Aki "mellesleg" egy gaz csaló, okirathamisító szélhámos. Az úgy történt ugyanis hogy az igazgató utódot keres a rokonságában, csakhogy nincs senki, kivéve egy lányt/nőt. Nem szólnak neki az örökösödéről, csak felajánlanak egy harmatos munkát egy nyúlüzemben. Szóval munkanélküli barátnője, látván hogy azt nem foglalkoztatja a meglehetősen komolytalan ajánlatami még kevesebbet fizetne mint jelenlegi állása, ami ráadásul "városban" van nem falun, és hát élelmiszert árulnak (nem tiszta hogy cukrászda, kocsma, vagy abc) így meglehetősen vonzóbb mint nyulakat pakolászni; szóval a munkanélküli barátnő rábeszéli hogy adja neki a személyijét és majd ő áll be oda dolgozni.
Nem tudom belátni ez miért lenne rossz üzlet bárkinek, főleg hogy érintett úgyse tudja meg.

Az azonban hogy a népnevelő tanulság nálam nem igazán jött be, nem jelenti hogy ne lenne teljességgel nézhető a film. Az, hogy fekete-fehér meg elnézzük neki, mert magyar, de főleg mert teljesen korrekt tv-film ez.

5/10, és örülök neki!
Azért persze nem fenntartások nélkül. A forgatókönyvíró még nem egészen értia dolgát, ez olyan nüanszokból kiderül mint hogy a nyúlfarmon dolgozó semmi kis beosztású frissen odakerült munkaerő helyenként úgy viselkedik a többi hasonlóan 0-rangúval mintha úrasszony lenne. Hát fityiszt az orrára, az életben úgy kiútálnák mint a szart!

-----------------------

Keresgéltem hogy ez vajon miről fog szólni, végül ezt találtam:


Nos, most hogy a történelmi jelentőségét megismertük, lássuk MENNYIRE NÉZHETŐ.
Nos, aszondja olvassam:
Na ezt se gondolták át teljesen.
Túl sok a szereplő is, pláne egy fekete-fehér filmben, pláne ahol mindenki ugyanúgy öltözködik:

A nők még hagyján, de a férfiak mind egyenöltönyben, egyenkalapban... Miért nem lehetett különböző kalapot adni rájuk? Mondjuk egyik szürke, másiknak fehér csak van rajta?

Nos, unalmas szar az egész, nézz meg inkább egy James Bond filmet.
1/10.

--------------------

A sztori nagyon egyszerű: X örökölni érkezik, Y azonos névvel elvett egy elmegyógyos csajt (nevezzük Z-nek) és azt hazudja hogy örökölni érkezik. Mikor kiderül hogy Y nem örökölt, Z dug egyet X-el (mármint "beszélgetnek") de persze tisztára "igaz szerelemből".  The End.
A fenti MARHASÁG a linkelt odlalról származik. VALÓJÁBAN a kastélyt nem örökli senki, a leszármazási vonal tagjaiCSAKakkor tölthetnek el nem többet mint 4 hetetbenne ha éppen friss házasok. Ezen túl a sztori voltaképpen amúgy stimmel.

Mindenki döntse el mit vár el egy ilyen történettől, nálam ha nincs meg a vérbeli vígjáték, akkor 2/10, mert voltaképpen tisztességesen össze van ez rakva. Persze tudom én hogy a humort hatja át leginkább a korszellem, de manapság, amikor a humor elég tág skálán ér el minket, nekem ez valahogy sehova se illik. Ez van. Van helyette újabb film dögivel.Romantikus is, vígjáték is, romantikus-vígjáték is...


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad