Szuperhatalmak összecsapása!

Valakinek megvan még a Hidegháború - az USA és a Szovjetunió szembenállása?

Túl régi? Akkor Amerika Kapitány vs Vasember (Marvel - Polgárháború)? Superman vs Batman?

Még nem mutatták be a filmet? Akkor mit szólsz Arnold Shwarzenegger vs Sylvester Stalone? A filmgyártás két szuperbodybuildere, mindkettő saját jogon élő legenda!


(Annak aki másra kíváncsi, elárulom mi lett volna ha picit nem betegszek le, és nem száll el teljesen a téma: a legújabb fideszkdnp-őrület(ek). Spoiler alatt pár összegyűjtött link amin tökéletes cikkek vannak, énnem ragoznám.)





Agyfárasztás helyett említsük meg a két karrier fontosabb állomásait, és vessük össze az Űrprogrammal!
Az Űrprogram ugye a Hidegháborús versengés propagandaháborújának éllova volt, és a történet szerint mindenki megcsinálta a maga űrhajóját (náci technológiából, ex-náci tudósokkal fejlesztetve), majd az oroszok fellőttték Lajka-kutyát (első élőlény az űrben), az amcsik viszont rögtön a Holdat vették be.

De tegyük fel magunknak a kérdést: azóta semmi nem történt az űrben pár újabb műhold fellövésén kívül?

Na ugye. Kezdve azzal hogy sokáig a MIR maradt az egyetlen űrállomás, és az orosz volt, hogy aztán nemzetközileg, de mégis főleg oroszként legyen a Nemzetközi Űrállomás utána, és hát működő űrhajója manapság már csak a ruszkiknak van, az amcsik űrrepülői ha fel is jutnak, folyton szétmegy a hőpajzsuk - le vannak nyomva mint a vöcsök.

És bizony ha megnézzük mindketten kis vackokban kezdtek, hogy pár próbálkozás után megkapják az átütő sikert:
Arnold-bácsi lett Conan,Stalone lett Rocky.

Arnold közvetlen ez után megkapott egy másik atomdurva franchise-t (utólag könnyű okosnak lenni): a Terminátort.
Stallone-apónak be kellett érnie Rocky-folytatásokkal, hogy nagy sokára megkapja majd a Rambot is.

Míg Schwarzi egyre-másra kapta a nagy címeket, Stallone mondhatni vegetált, le is esett "akcióhősből" a vígjáték kategóriába- rögtön megkapta az Oscar-t (filmcím, nem díj), és az Állj vagy Lő a Mamám sem teljesített rosszul, így vissza tudott kapaszkodni Pusztító színvonalra, de akkor is ott táncol a neve mellett a '87-es Túl a Csúcson (amiben kiégett szkanderozó kamionsofőr elvált apukát játszik).


Eközben Schwarzenegger pusztán poénból szerepelt néha vígjátékokban, és ő sem mondott csődöt (Ovizsaru, Ikrek, Junior).
Karrierje csúcsán aztán visszavonult California kormányzójának lenni, és ahogy az USA leszállt a Holdon, úgy tűnt ezzel meg is nyerte a két legenda "párharcát". Nem volt ez létező rivalizálás, inkább a moziközönség tartotta számon egyfajta fantáziafociként. Elvállalt még olyan poén-szerepet mint a Terminátor 3, de ennyi.

Aztán jött a mennykő, és Héj, Arnold beszállt a "dugjuk meg a takarítőnőt" hollywoodi hülyeségbe. Mert nem ő volt az egyetlen aki ezt tette (és lebukott). Tehát akár mondhatok összeesküvéselméletet is.

Persze válás lett a vége és azóta csak kritikán aluli szerepei voltak. Csak félre kellett volna tenni valamennyit a megkeresett milliókból...

Ezzel szemben Stalone karrierje öregkorára újra szárnyat növesztett az Expandablesel.

----------

+1: Ha megnézzük színészkedésen kívül mit értek el (fentiek után jogos), akkor azt látjuk hogy hoppá, SS-bácsi letett ezt-azt az asztalra. Míg AS a kötelező és igen felejthető próbálkozásaitól eltekintve nem csinált filmes körököben semmit (szereplésen kívül), Sly 7 zeneszámot is szerzett, és rentgeteget írt - jobban mondva "screenplayt" alkotott, ami azt jelenti hogy miután valaki előállt az ötlettel ő leseggelt az írógép elé és megírta a konkrét forgatókönyvet. Ami elég időigényes dolog.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad