Lehet valahonnan megtudni a magyar filmek box-office adatait?

Mint imdb-n a normálisabbja megadja az össz nézőszámot, összbevételt, és az össz gyártási költséget.

Magyar filmeknél ez mégsem dívik. Egyetlen hivatalos összegyűjtött adatlapon sem szerepelnek megmaradóan, értsd imdb, wikipédia (legtöbb magyarfilmnek saját oldala sincs, bár ahogy meg szokták írni inkább minek is - a "cselekmény"-leírás vagy teljesen hiányzik, vagy nincs összefoglaló egy több képernyőn át zajló műelemzés mellett), vagy akárhol.

Szerintem kár, mert pl. most is ott áll egy ilyen cikk:


No de 900 milla az most sok vagy kevés?

Szúrópróbaszerűen ráklikkeltem pár címre, a Rosszfiúk (2000) hozott kb. 30K USD-t, a Meseautó remake-je 200K USD-t imdb szerint.
No de mennyibe kerültek?
Mert pl. az Isteni Műszek állítólag 306M HUF-t kóstált, de csak 6M-et kaszált. Mármint belföldön. Az nagy ráfizetés.
A Fehér Isten (2014) meg 2M USD-be került, de csak 280K USD-t hozott, PLUSZ 13K agyar NÉZŐT. Ha egy mozijegy átlag 1500 HUF, akkor az kb. 100K USD 200 HUF/USD árfolyammal számolva. Nem tudni más országban (USA/HUN mellett) produkált-e valamit, ha igen mit, és persze ez csak a mozibevétel, a járulékos eladások (DVD és merchandise - pólók, bögrék) sok filmet megmentettek már.
Látszik ugyan még azadatlapon egy holland nézőszám, de ha azt az agyar mintára bevételezzük alig 50K-t ad a bevételi oldalhoz, azaz még mindig 330K bevétel áll szemben 2,000K kiadással, ami 1,670K veszteség. Amerikai dollárban.
A Liza... (2015) a negyedét hozta a költségeknek a mozipénztáraknál, ami nagyon rossz arány ha máshonnan nem jön hozzá még pénz!

És a Liza egy nagyon jó film, amire be is ültek. A Fehér Isten meg annyi ideig ment mozikban mint még soha semmi.
Bár még mindig inkább költsenek mozira mint stadionokra,de ezen érdemes még egyszer elgondolkodni...


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad