Gyűrűk Ura - Szauron a Jó vs a rasszista hordák

A Gyűrűk Ura trilógia önmagában elég hagyományosan elmesélt történet, bár még úgy is bele lehetne kötni hiszen tudjuk mikor íródott: a 2. Világháború alatt, a fajelmélet virágkorában. Akkoriban mindenki hitt a fajelméletben, azaz hogy vannak "felsőbbrendű" és "alsóbbrendű" ember"fajok", sőt, egyes emberfajták nem is számítottak embernek, legalábbis bírósági jóváhagyás nélkül nem (és azt is személyenként kellett lefolytatni).

A Babó/Hobbit nem sokat árnyal az összképen, picit talán az elfek egyértelműen problematikusabbak, de nem sokban különböznek ők sem a trilógiabeli formájuktól.

Ami viszont teljesen megváltoztathatja MA a hozzáállásunkat a történethez, az a Szilmarillok.

---------

Kezdetben a történetmesélés egyszerű volt: nemigen bonyolították túl a dolgokat, aki hülyeséget csinált benne  (pl. vasárnap gallyat gyűjtött, fölöslegesen farkast kiáltott), az izibe meghalt, de legalább kórságos lett és megnyomorodott egész életére.

Aztán a történetek hosszabbak és összetettebbek lettek, míg egy nap felbukkant az Antihős is, pl. Clint Eastwood Piszkos Harryje:
"Egyet jól jegyezz meg! Harry mindenkit utál. A kurvákat, a buzikat, a niggereket (= feketéket), a digókat (= amerikai-olaszok), a bibsiket (= judaisták/zsidók), a pronyókat (?). Nincs kivétel."
Azaz Piszkos Harry  teliberakott rasszista állat aki simán lelő egy feketét az utcán csak azért mert fekete.


Még később pedig jöttek az olyanfilmek ahol nekünk kellett kitalálni ki a gonosz, sőt, azok is amiknél már senki nem volt egyértelműen jó és gonosz, hanem mindenki árnyalt volt, meg minden, és a gonoszt sajnáltuk miközben a jónak éljeneztünk. Ilyen a világ.

Tehát ma már nem fogadjuk el szükségszerűen ha valami szereplő azt mondja egy másik szereplőre hogy "gonosz". Így Szauront is inkább vizsgáljuk újra, ne hagyjuk meg gonoszként eldoba a sarokban!

----------

Szauron a történet szerint Melkor szövetségese volt.
Most azt hagyjuk mennyire volt gonosz Melkor, vegyük inkább észre hogy pusztán az a tény hogy Szauron szövetségben volt/van/lesz Melkorral nem jelent semmit, hiszen hosszabb-rövidebb ideig a Gyűrűháború idejére gyakorlatilag már mindenki szövetkezett Melkorral, nem is ok nélkül:
Melkor tudást osztogatott úton útfélen.
Hogy milyen indíttatásból, és hogy mit csinált azon kívül azt most megint hagyjuk, nem tartozik Szauronra. Nem Szauron keltette a feszkót. Ellenben mindenki addig maradt Melkor szövetségese, amíg a hozott haszon felülmúlta a vélhető kárt amit okozott, és senki nem tiltakozott az így szerzett tudás ellen. Miért kellett volna hát Szauronnak lemondania róla?

Szauron és orkjai olyannyira fejlettek lettek, hogy maga Tolkien narrációjában nevezi őket a "modernitás hozójának", az "új kor gépeinek feltalálójának". Tolkien maga áll ki bizonyos fokig Szauron és az orkok útja mellett, őket tekinti a jövő forrásának!

De nem csak a technológiáról van szó. Szauron és Mordor gyakorlatilag soha nem támadtak meg senkit egészen a Gyűrűháborúkig. Pedig lett volna rá okuk, hiszen Boromir úgy jellemzi Mordort
"Az egy kopár pusztaság, nem látni csak tüzet, hamut és port. A levegő, amit beszívsz, mérgező füst."


No, egy ilyen helyen kényszerülnek élni az orkok. TE akarnál ott élni?


No és kik is az orkok?
Nem mások mint elfek maguk is! Akiket az ellenség elfogott, megkínzott, és agymosásnak vetett aká! Szegény hadat járt veterán katonák! És mi a köszönet hősiességükért? Kitaszítottság, gyűlölet! Vadásznak rájuk! Az egyetlen "szabadság" ami fajtársaiktól(!) jár nekik, azoktól akiket védelmezni kívántak saját épségük árán(!!!) az kegyetlen HALÁL! Fel sem merül az ápolás, rehabilitáció... Bármi, ami manapság természetes lenne.


De az elfek nem viselkednek ám másokkal sem rendesebben: aki betéved a területükre (amit semmilyen módon nem jelölnek!) azt letartóztatják, és irány Guantanamo. A Gyűrű Szövetségében csak azért nem kerülnek börtönbe/húzzák nyársra a csapatot, mert még korábban Gandalf egyszer véletlenül szerencsére megmentett egy elfet akármikor. De az arcukba tolt nyilvesszőt még így sem ússzák meg.

Vagy vegyük az emberket? Gondor királyát, aki az elesés küszöbén sem hajlandó még más emberektől sem kérni a segítséget, attól függetlenül mennyi esélye van rá hogy megkapja? Rohant, akik tudván hogy ha Gondor elesik őkis biztosan dőlnek utána, mégsem hajlandóak erősítést küldeni amíg Aragorn ki nem nyilvánítja hogy valami ősi jóslat beteljesítője és mostantól ő a Király?

A törpék, akik elő sem jönnek az egy Gimlit kivéve, aki úgy a teljes első részben komolyan rasszista dumát nyom Legolas ellen?

Az entek és más kisebb fajok? Ők csak egy, esetleg két fajt ismernek a sajátjukon kívül, és gondolkodásuk kimerül abban hogy "nem vagytok orkok! Ezért nem ölünk meg, de hagyjatok békén, nincs dolgunk veletek"?

Mikor végül mégis összeállítanak egy hadsereget, ott is külön hadtestekben vonulnak fel a küllönböző fajok. Az elfek nem keverednek az ember íjászokkal, a törpék nem keverednek az ember harcosokkal stb.

-

Mit tud ezzel szembeállítani  Szauron? Nem csak az orkokat. A trollok is be vannak szorulva  Mordor sivár temetővilágába, a wargok (azok a farkasszerűségek amin az orkok lovagolnak) dettó. Nem is szólva az egyebekről.

Ellenben mikor csatára kerül a sor, Szauron igazi modern hadsereget vonultat fel (még ha az író le is győzeti őket), valódi moderni "libsi multikulti":


Szauronnak vannak "tankjai" - a déli emberek elefántjai.
Vannak gyalogos hadosztályai mint fő egységek - az orkok és az uruk haiok.
Van tüzérsége: a különlegesen képzett orkok kezelte katapultokat trollok (óriások?) töltik fel.
Ostromtornyaik, ostromlétráik, bátor hadvezéreik és midnennapi hőseik vannak (gondoljunk a pallosharcosra, vagy a félszemű uruk haira, vagy az orkra aki felrobbantja a szurdokban a várfalat). Egyértelmű a fölényük, és győznének is, ha a Szövetségesek nem csalnának és nyúlnának a tiltott nekromanciához (halottidézéshez, aka. atombomba)!

És Szauron itt még mindig csupán védekezik! A seregei azért indítottak megelőző csapást, mert a Gyűrű Szövetsége elszánta magát hogy megtámadja Mordort, meggyilkolják Szauront, ellopják országa műkincseit, és továbbra is blokád és embargó alatt tartják nehéz körülmények között tengődő népeit!

Szauron csak áldozata a rasszista fosztogató agresszoroknak a modern olvasat szerint.
Ideje új könyveket írni.




Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad