A magyar filmgyártás filmjei 3 - Egy fúnak a fele (1924)

A legtöbb film amit valaha láttunk és látni fogunk amennyiben nem indiaiak vagyunk, felltehetően Hollywoodi termék.
Míg a sokezer (több tíz-, sőt százezer) címet böngésztem különböző listákon, nagyjából kialakult bennem az a meggyőződés, hogy minden esetleges berzenkedés ellenére, ott bizony szolídan megcéloznak MINIMUM egy 4/10-et. Van hogy nem úgy sikerül, és hát figyelembe kell venni a zsánert is (pl. egy Sharknadohoz másként viszonyulunk mint egy Büszkeség és Balítélethez), de azért a nagyja mindent megtesz hogy minél jobb legyen. Persze korszakalkotónak úgyse sikerül lenni (ezek lennének a 9/10-10/10), de szerintem úgy gondolkodnak: "induljunk neki a 8/10-nek, lehetőség szerint legyen meg a 6/10 a jó bevételhez, és ha nem jön össze, az "olyan rossz hogy már jó" 4/10-ét is befoghatjuk B-tervnek".

Elnézve a magyar filmgyártást azutóbbi 10-20 évcímeiből (most a moziba nem kerülő alkotásokról nem szólva, azaz dokumentumfilmek, rövidfilmek, reklámok kiesnek), hát itt ha vki hoz egy szolíd 6/10-et, az már A Világ Csodája. Akkor pedig MINEK? MIÉRT gyártunk még filmeket? Miért gyártunk évente 10-20 filmet ha gyártunk? Nem lenne jobbévente 1-2-3film, ha egyáltalán akarunk, de az olyan legyen?

Azért is álltam neki ennek a kis projectnek hogy ezt a negatív látszatot megcáfoljam ha úgy adódik.
Lássuk tehát a harmadik nélmafilmet, aztán áttérhetünk a '45 előtt készült hangosfilmekre.

Ez is 40 perces. Stáblista nuku. És b*meg, CSEH. Vagy orosz. Mittomén. Nem beszélek olyannyelvetami nem tanult meg latin betűkkel írni.
Ez a film már "színes", értve ez alatt hogy az egész sárga mint a Sárga Rohadék a Sin Cityből.


Feliratból rentgeteg van, ha nem találták volna felhamarost a hangosfilmet, iszonyú bajban lettek volna. Btw, nem tudom miért nemcsinálta soha senki hogy hanglemezt adtak volna ki a képhez. Végülis zenét aztadtak. Valószínűleg bezavart volna a kép és a hang csúszása...
Ja, a korabeli "dögös csaj" a filmbe:


Az egész marhaság egyetlen szobában játszódik, és ha ők nem gonoszok, akkkor egyem meg a kalapom (fogalmam sincs kik ők, nem értem miért nem lehetett úgy felújítani hogy magyarra cserélik a szöveget)!


Amíg ezek itt elrémítgetnek minket,valami gyerek lázasan fekszik az ágyban, és Dögös Spinkó alászáll érte az Alvilágba mint abban a görög drámában, csak itt vmi vámpír-boszorka az úr. Aki nem csinál semmit, csak van.

Spontán módon itt is van 1VH, ami viszont nem olyan rossz hogy látunk egy Verne-regények borítóját anno ékítő primitív léghajót. Olyan kerek-ballonos favázasat.
A végén pedig a fronton(?) meghal a gyerek apja(?). Legalábbis gondolom. Karaj.

1/10

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad