A magyar filmgyártás filmjei 2 - A föld rabjai (1917)

Íme a második némafilm a háromból.

És miért kezdek ebbe a rovatba (várhatóan 1 nap1 film sebességgel)?
Miután rájöttem hogy az imdb pontozása kiválóan felhasználható arra hogy azt számontartsd TE MAGAD mit láttál életedben. Nálam ez vhol 3000 címnél tart (sorozatokat és filmcímeket összeszedve, sorozatepizódokat nyilván nem számolva), konkrétan:


Érdekes görbéket kaptam és érdekes tapasztalatokkal gazdagodtam átböngészve az összes giga-listát. Meglepődtem mennyi 2005-ös címmel találkoztam, ahogy azon is hogy a 7/10-es értékelések felülmúlták a 8/10-es értékeléseimet.
Természetesen nem találtam meg minden címet, illetve a Tom&Jerry összes epizódját nem volt pofám beértékelni pl., mert azoknak nincs közös sorozat-adatlapja.
 Noszóval mindenestere kíváncsi lettem mit kapnék ha ugyanezt kizárólag a magyar filmekből készíteném?

De haladjunk a mostani filmre:

35 perc, magyar feliratok!

A stáblista (bár ugyanaz az év mint Az Utolsó Óra) nem állóképekből, hanem modern szóval "gifekből" (lol) van összerakva.

A világítás pocsék (világosban túl van, zárt helyen alul van világítva), a kép eszementen ugrál.Sokszor mintha részek hiányoznának a tekercsből, a szín ugrik az időben. A szerkezet mintha egy kisiskolásoknak készült diafilmet néznénk. A cirkuszi szín olyan mintha tízszeres sebességgel pörgetnénk a látványt (különös módon a nézőtér normálisan látszik, csak a lovak szuperszónikusak).

Juli, aki maga a korabeli szépség:

Ő kérem itten el lesz csábítva a pernahajder cirkuszos által. El is szökik vele. Aztán hogy-hogynem őt is oroszhonba akarja küldeni a filmes. Akkoriban azannyira vonzó lett volna?!
Hamarosan (mármint rögtön vágás után) Juli, aki mostanra Juliette elmegy "dubajozni" ... A herceggel. Miféle herceggel? Ki tudja?
Aztán spontán módon kitör az 1VH, és jön ám a PIROTECHNIKA! Bizony, LÁNGSZÓRÓ van a filmben! Mégis jobban megéri figyelni a kt hordágyhordót, akik asebesülttel odasétálnak a kicsit később megrohamozott domboldalhoz, majd mikor megindul a roham visszasétálnak.

Hogy legyen vmi feszültségforrás, hát az orosz(?) herceg vadászgat, amíg a szegíny magyar katonák hadifogságban sínylődnek. Hogy idézzem:


Juli/Juliette kihozná a fogságból a véletlen a hercegi palotában meglátott(???) testvérkét, de az inkább jól összeszidja hogy büszkeség, meg balítélet, és ő inkább megdöglik.
Végül a hadifoglyokat hazaengedik, és Juli is spontán módon úgy dönt, ő akkor lép, mert szar dolog gazdagnak lenni, pláne ha nem magyarföldön.

------------

Hát gyerekek ez egy rakás fos. Még korabeli mércével nézve is tákolmány, de ma pláne nem érhet többet 2/10-nél!

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad