A Gyűrűk Ura a 2. Világháború története

'37-'49 között íródott hivatalosan, '54-ben adták ki, tehát bőven benne van a lehetőség, de még ha korábban is íródott volna mint a dolgok teljes elharapódzása, volt példa rá hogy jó pontossággal megjósolták egyes vonásait/történéseit az eseményeknek:


Most felejtsük el egy pillanatra a szöszmötölést a Gyűrűvel, és koncentráljunk helyette a Gyűrűk Ura trilógia nagypolitikájára. Kik is csapnak össze benne, és azok milyen viszonyban állnak egymással?

A fő csoportok a regényben a Gyűrű Szövetsége, míg a másik oldalon Mordor seregei. Tudjuk - mert Tolkien elmondta, és ez bekerült a könyv végén közreadott műelemzésben - hogy a könyvben két életmód: az eltechnlógiásodás és a természetközeli + vallásos korábbi állapot csap össze.
Ez pont úgy hangzik mint az akkoriban-hagyományos európai kultúra összecsapása a gépesített német hadosztályokkal. A két fél neve pedig a Szövetségesek és a Tengelyhatalmak voltak.
A két Szövetség stimmel, de mit kezdjünk a Tengelyhatalmakkal?
Nos, nézzük meg kikből álltak!

Három tényezője volt a fasiszta hatalmi terjeszkedésnek: Németország, Olaszország és Japán. Japánt azonban elhanyagolhatjuk, még történelemórán is jórészt így teszünk, túl sokat a lényeghez nem tettek hozzá, és Tolkien is Európában lakott, megengedhető hogy őt sem érdekelte.
De hogy jön össze Németország és Olaszország mint Mordor? Úgy, hogy a Gyűrűháborúban nem csak Mordor orkjai vettek részt Szauron oldalán, hanem a Két Toronyban megjelenő "déli emberek" is! Ha rápillantunk a térképre, látjuk hogy Mussolini Olaszországa délre helyezkedik el gyakorlatilag Európában mindenkitől. És nagyjából annyi jelentősége volt mint a "déli emberek"-nek a Gyűrűháborúban (Mussolini nagyon pocsék hadvezér volt).


És kik álltak Gandalf oldalán?
Az emberek, törpék és elfek.
Ezek mind nagyjából útálták egymást, és az embereket lehetett legkevésbé meggyőzni hogy hadba vonuljanak.
Legjobban a törpék és elfek útálták egymást.
Az elfek a "legszebb, legjobb, legtökéletesebb" faj - márpedig egy író mindig a saját kedvenceit írja meg ilyennek. Tolkien pedig nagy britt hazafi volt. Azt sem árt tudni mi történik a Háború végén az elfekkel/tündékkel, vagy akárhogy is nevezik éppen őket: "elhajóznak nyugatra" ami nálam mindig afféle kollektív öngyilkosságként jött le, afféle viking temetésként aminél felrakták a törzsfő hulláját a hajóra, meggyújtották, majd hagyták hogy elsodorja a tengeráramlat.

Azért brittek nyilván a mai napig vannak, szóval? Ehhez tudni kell annyit a történelemből, hogy a 2VH vetett véget végleg a gyarmatbirodalmaknak, amik közül Nagy-Britannia volt az egyik szuperhatalom.


Ha hozzávesszük a fentiekhez a tradicionális ellentétet a brittek és franciák között (a fél Európai történelem ezen két ország egymás elleni csatározása, mellesleg nagyon hasonlóan Kína és Japán viszonyához), a kvázi-megbékélésüket Gimli és Legolas barátkozása mutatja be.

Végül az Emberek. Az Emberek Birodalma nem más ezen értelmezésben mint az USA. Az Amerikai Egyesült Államok, ami kevesebb mint 100 évvel a Világháború előtt vívta észak és dél Polgárháborúját, ami Tolkien fejében a kor lassabb viszonyai között még meghatározóan élhetett Gondor és Rohan feszült viszonyában. Az Emberek Birodalma pedig "a jövő", ők azok akik átveszik a vezető szerepet Középföldén a továbbiakban.
Az elfek (Anglia) lehanyatlik, jelentéktelenné válik (hé, nem kell mindent tökéletesen eltalálni, oké?), a törpék (Franciaország) megmarad de csak ímmel-ámmal, kisebb szerepbena Világtörténelemben.


És hogy mi történt Mordorral? Mordor maga a jövő. Elpusztíthatatlan, legyőzhetetlen, és mindenhol elterjed.
Szauron/Hitler csak egy elvakult diktátor volt akitel lehetett (kellett) mozdítani -de ez nem változtat azon hogy a régi módi, a midenütt fák és vallás korszaka lezárult; a jövő a gépeké amik Mordorból jönnek. A régi világ letűnt, utolsó megmaradt képviselői mind elhajóztak nyugatra, ahonnan többé nem jönnek vissza.

Így ér véget a Gyűrű Szövetsége.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad