Star Wars és verziók

Nos, összeszedve minden forrást, ami egyfelől jelenti az iszdb adatbázisát, a rajongói oldalakat, valamint az online elérhető verziókat, korrigáljuk kicsit a valóság felé ismereteinket.

Csillagok Háborúja, SW 4, (Új Remény):
- létezik egy VHS-átirata az iszdb 1-es verziónak. Ez a képarányban tér el a DVD-k "szélesvásznú" képarányától.
- létezik ugyanannak egy DVD-képarányú verziója. Ne kérdezzétek hogyan jött ez össze (talán tv-fölvette fel valaki, talán házilag gyártotta).
- létezik a felújított változat, az iszdb 3-as verzió.
- az iszdb 2-es elméletileg a felújítatlan reszinkron, azaz az a verzió ahol CGI-betétek nincsenek, és a kisebb szereplők hangaji keverednek az iszdb 3-hoz képest. Nem sikerült találnom.

MOST SZÖGEZZÜK LE: az iszdb által "módosított"-ként jegyzett változatok a valóságban  nem léteznek, valószínűlegazért is nem jegyeznek azokban az oszlopokban neveket. A Birodlaom...-nál akkor fogomelhinni hogy Reviczky Gábor hangját adta Darth Vadernek, ha konkrétan látom a verziót!

A könnyű megkülönböztethetőség a felújított és fel nem újított (eredeti) képanyagközött először Mos Isleybavaló megérkezéskor tettenérhető úgy a 38. percnél, ahol egy Jurassic Parkból szökött brontosaurus betolja a seggét a kamerába eltakarva mindent. Esküszöm, biztosra veszem hogy onnan nyúlták a dolgot (tehát Geroge Lucas nemcsak hülye, de még smucig is).

A Birodalom Visszavág, SW 5:
- létezik a régi VHS-videók átirata, de nagyon jó képaránnyal, az analóg képminőséggel (amivel alapvetően semmi baj nincsen). Ez az iszdb 1-es hangsáv.
- és létezik a felújított változat. Iszdb 3-as hangsáv (a 2-es megint a felújítatlan reszinkron lenne). Ez az usa-kiadás 1997-es verziója. A fő különbség a 2011-es verzióhoz képest, hogy mikor Luke leesik az aknába miután levágták a kezét, egy rémesen nyámnyila sikollyal teszi ezt. A Blue Ray kiiadás alkalmával ezt a sikolyt kiszedték.
- a 2011-es felújított változathoz magyar szinkron tudtommal nem létezik.
- az iszdb 2-es hangsávot nem sikerült megtalálnom.

A könnyű megkülönböztetést leginkább a felújított változat felismeréséhez (viszonylag kevés "extrát" pakoltak ebbe a filmbe) a 9:30 környékén lévő hószörny jelenti. A felújított váltzatban ott üla sarokban és nyammog valamin, illetve miután levágják a kezét kis Mortal Kombat X-betétként 10 mp-ig csodálhatjuk ahogy spriccel a vér, ahelyett hogy egyáltalán nem mutatnák többet.
Szintén jellemző különbség, hogy azeredetin a stáblistánál nincsenek felmondva a magyarhangok.

A Jedi Visszatér, SW 6:
- hangalámondásos verzió (iszdb nem jegyzi)
- vhs-kazettáról átírt verzió, iszdb 1-es szinkron. Látszik ahol megkopott a szalag, de a fő különbség a képarányban van.
- dvd-képarányos iszdb 1-es szinkron, az öreg Anakinnal/Darthal mint szellem.
- felújított (tehát CGI-betétes) verzió az öreg Anakinnal/Darthal mint szellem, iszdb 3-as szinkron.
- felújított verzió Hayden Christiansennel mint szellem, iszdb 3-as szinkron
- iszdb 2-es hangsávot nem sikerült találnom.

A verziók mindenképpen a végén az ünneplés-jelenettel megkülönböztethetőek.

Szvsz ideális kiadás az lenne, ha iszdb 3-as hangsávval lenne (Luke hangja nem üt el a korábbifilmektől, Darth Vader jobban van effektelve) , CGI-betétek nélkül (amik rondák és fölöslegesek, és valószínűleg ellentmondanak az SW 7-9-nek), Hayden Christiansennel a végén mint szellem - sosem bírtamaz öregembert akit sosem láttam és HC összeköti az 1-3-al, bármennyit is érjen ez. Plusz ő jóvalvidámabb hangulatot kölcsönöz a befejezésnek.

Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad