Hülye reklámok 52. - Star Wars, az Ébredő Erő

Először is elnézést hogy IDŐLEGESEN szünetel a KJK-könyvek ajánlója, ez van. Majd befejezem.

No, szóval volt egyszer, réges rég, egy messzi-messzi galaxisban...
Egy trilógia. Számozás szerint 4-5-6 részek. Jók voltak, máig szeretjük őket, mert időtlenek, önmagukban is kerek egészek, no meg úgy egyáltalán a filmgyártás remekei.

Aztán megérkezett még egy trilógia, ami látványban (és színvonalban) nagyon elütött az előző három filmtől, még rosszabb hogy borzalmas alakítások, és az eredeti trilógiával homlokegyenest ellentmondások voltak benne. Örök átok a nevükre pedig azért hullott, mert egyúttal a CGI-giccsüket az eredeti filmekbe is beleokádták, magyar piacon eltávolíthatatlanul.


Amit a DVD-ken egyáltalán nem tűntettek fel.
Sőt, sunyiban a 6. rész végén kicseréltek egy snittet még a "felújítatlan" változatban is:


Bár ez utóbbi szvsz nemhogy indokolt, de marketing szempontból nagyon okos, valamennyi presztízst ad az1-3-nak (amiből a 3. részben Anakin vs Kenobi harc az nagyonmeg van csinálva, elhisszük hogy Darth Vader így született meg - persze a nagyon béna konkrét Darth Vader megjelenéstől eltekintve).
És a fene, ott álla végén az 1000 éves, a 100 éves, és a 25 éves - hát nem mint a Három Párka, a fiatal, középkorú és öreg? Meg a végén az öreg-Anakint úgyis útáltam, mégis ki ő hogy odatolakszik DarthVader maszkja helyére?!?

Ja, majd elfelejtettem: szinkronok is készültek ám a filmekhez, szám szerint nagyon sok:
- New Hope: 4 szinkron
- Birodalom Visszavág: 5 szinkron
- Jedi Visszatér: 4 szinkron, meg egy alámondásos változat.
Mivel mindenki egy bizonyos szinkront keres, és a képanyagból a felújított változattal még kályhába tüzelni se nagyon fog, hát a DVD-kiadóknak össze kéne kapniuk magukat, mert PONTOS információk hiányában a lutya sem fogja ezeket megvenni. El kéne érni oda, hogy "magyar hangsáv" helyett "ISzDB szinkronszám" szerepel!

No, de ez van. Előző postban pedig azt tárgyaltuk, miért okádunk megnézés nélkül is a SW7-től. Aki pedig hajlandó beülni rá (azt tudjuk hogy összeomlott a jegyrendelés - de mekkora volt a kapacitás? Hány ülőhelyen fogják bemutatni? És vajon a premieren kívülre foglalt-e bárki? Nem mindegy kérdések!), azsem számít nagy dologra, legfeljebb egy "jó kis látványfilm"-re:


--------------

No de hogyan lehetne menteni a mundér becsületét? Mert egy jó kritika a jobbító szándékról ismerszik meg úgy mondják.

Hát először is SZÉLES NYILVÁNOSSÁG ELŐTT deklarálni kéne mi mostantól a hivatalos történet. Nem egy akármikori nyilatkozat kivonatát hagyni csak úgy holmi filmkritikus blogokon terjedni, hátha elég messzire elér.
Ez OSOTBASÁG AMENNYIBEN olyan dolgokkal kívánunk előállni mint nem-klón NŐI rohamosztagosok


meg fénykard ellen helytálló rohamosztagosok, meg kiskutyafasza.

Ez utóbbi még nem is akkora nonsense mint képzeljük, mert bár totálisan felethető pillanatábanegy ultragagyi filmnek (SW 3) 19:40-20:20 közötti részében van egy TOTÁLISAN FELEJTHETŐ félperces fegyvercsattogtatás. Csak ennek ugye riportokban, nyilatkozatokban elő kéne kerülnie:


-----------

Az is probléma hogy a Csillagok Háborúja brandként lett kezelve.
A fentebb már emlegetett nyilatkozat azt mondja, mostantól ezek a hivatalos történetelemek:
- a 6 elkészült film (és a következő 3)
- a Klónok Háborúja animációs sorozat
- a Star Wars Rebels animációs sorozat.

Mi ezzel a baj? Hát például ez a kép a legelső trailerből:


Mi is "látható" a képen? Ami ritka rossz minőségű, ezért is hagytam ki a "miért lesz rossz aSW7"-ből.
A képen EGY NAGY RAKÁS SITH LOVAG LÁTHATÓ.
Bár "mindig két sith van", és "Vader, a jedik kihaltak. Ön a vallásuk utolsó hírmondója", ezek mostúgy özönlenek mint hangyák a pikniken! TÍZEZER DARTH MAUL ömlik ránk a lefolyóból! WTF?
Nyilván választ kaphatnánk erre HA:
- tudnánk hogy nem csak a filmek a kánon
- tudnánk mi a kánon
- tudnánk mi van bennük tartalmi szinten
- VETÍTENÉK A KIBEBASZOTT FILMEKET/sorozatokat! A Klónok Háborúja utolsó évadát a pocsék nézettség miatt errefelé semelyik tv nem vette meg, pláne nincsenek vetítve alapcsomag-csatornán. De miért is néznénk 6-éveseknek szóló Tapsi Hapsit ha senki nem szól hogy fontos lenne amúgyis?
- HA vetítenék is, lenne rá elhatározás, mégis mi a nagy terv? A StarWars: Rebels utolsó(?) része ugyanis dec. 12-én jön ki. Mármint az USA-ban, mármint angolul. No persze jó lenne tudni hogy lesz-e újabb évad, mert... Áh, minek koptatom itt a billentyűket.
A lényeg, hogy a SW7 viszont dec. 18-án kerül a mozikba. Majdhogynem a megnézéséhez SZÜKSÉGES SW:R utolsó részének másnapján. El tudjuk képzelni milyen szoros határidő ez?
Mert az biztos hogy HA át is venné a többi ország (mert az USA-n kívül is van ám élet ugye), akkor is be kell illeszeni a műsorba, szinkront sem árt alá nyomni - HA rendesen kicsengetné a Disney a marketingköltségeket, akkor is rohamtempót jelentene ez az egész, és TÉNYLEG másnap már mehetnél is a filmre.

Így garantálható hogy mindenki köpködni fog az Ébredő Erőre, mert a történet a többifilmhez képest egyéb tudást is igényelne,amit csak a legelszántabb rajongók fognak birtokolni.

PS: ja,akad még elméletileg pár könyv is,amit már a New Hope égisze alatt adtak ki, de had ne má', az igazán lehetetlen elvárás BÁRKIVEL szemben, még a hardcore rajongókkal szemben is.

-------------

Na és akkor el is érrkeztünk ahhoz a ponthoz amit bővíteni szándékozok: nevezetesen mit is kéne tudni a SW:R/SW:CW-ből. Lehet kiderül semmit, és akkor a fil még nagyobb kudarc. Lehet hogy sokmindent, és akkor hülye a reklámosztály...

Kezdenék ezzel a képpel:

No mi a hiba a moziba? Mert hogy energiagolyót lő ki a csúzliból - hát a naboon a jarjarok is használtak olyat, ez még dereng. De az ott fény-gumi. WTF?
És nemazért hogy cikizzek, de: női Bobba Fatt? Tényleg ennyire nincs kreatív szellem? Tényleg ENNYIRE népszerű afigura hogy először minden nyamvadt rohamosztagosból Bobba Fattet csinálnak, még ez is?

Igazából ugyanis nyithatnánk egy külön helyet a SW:R (és akkor nyilván SW:CW) hülye dolgainak, mint pl. a Godzilla fiára tökéletesen emlékeztető wuki-kölyök miatt (vagy hogy mi az a felhajtás négy rekesz alma miatt a pilotban):


------------

A Klónok Háborúja véleményem szerint tökéletesen nézhetetlen, de amúgy egy kérdést kellene tudni belőle: mi lett a szeparatisták sorsa? Egybenmaradt a Galaxis,vagy a Peremvidék leszakadt végleg?

A Lázadók egy ... igencsak animációsra vett sorozat, értve ez alatt hogy a birodalmi rohamosztagsok látszólag semmi fenyegetést nem jelentenek, meg hasonlók. De ha az ilyen ... apróságoktól eltekintünk, egyméltó kiegészítőről vanszó, ami nélkülözi mind a Dúkú grófokat, mind a Jar Jar Binkseket (vajon szándékos ez a Jóbarátok utalás?). Amit változtat:
- a jedik legfeljebb mint szervezet tűnt el, egyébként százával nyüzsögnek továbbra is.
- az asztrodroidoknak konkrétan van személyisége, nem csak olyan látszólagos személyisége mint R2D2-nak volt ami annak eredménye hogy rendkívül komplex és gyors feladatmegdoldásra készültek.
- a birodalmi rohamosztagosokat sorozzák, nem klónok, sem azok leszármazottai - felmerül bennem hogy az eredeti klónok esetleg sterilen készültek?
- mindnekinek olyan fénykardja van, amilyet készít magának. A keresztvasas kardban semmi különleges nincsen, majdhogynem láma - bár nem annyira mint a klasszikus fénykard.


Comments

Popular posts from this blog

Swamp Attack Wiki (episode 1-10)

Herkules, 1-6 évad (sorozat, 1995-1999, The Legendary Journey)

Bűbájos Boszorkák 9-11. évad